Nieuw boek over kinderen met autisme die gamen


Oase van rust of verraderlijke vluchthaven

MIDDELBEERS, 20110825 -- Veel kinderen met autisme spelen computer games. Games bieden rust en het gevoel van controle in een ingewikkelde sociale wereld. Dat stellen Herm Kisjes en Erno Mijland in hun pas verschenen boek ‘Gamen en autisme’. De auteurs gaan in het boek ook in op de risico’s die het spelen van games door kinderen met autisme met zich meebrengt, zoals de neiging te blijven hangen in het gamen. ‘Gamen en autisme’ is het eerste boek waarin de relatie tussen autisme en gamen wordt uitgewerkt. Op vrijdag 14 oktober 2011, tijdens de Week van de Opvoeding wordt het boek officieel gepresenteerd tijdens een symposium over gamen en autisme in Eindhoven.

Kisjes en Mijland deden de afgelopen anderhalf jaar onderzoek naar het thema door in gesprek te gaan met deskundigen uit Nederland en Vlaanderen, jongeren met autisme en hun ouders en begeleiders. Met twee enquêtes bereikten ze ruim 450 ouders van kinderen met autisme en 60 jongeren met autisme. De respondenten beantwoordden de voornamelijk open vragen over positieve en negatieve ervaringen rond het gamen met opvallend veel toewijding. In het boek wordt aan de hand van de opbrengst van het onderzoek een helder antwoord gegeven op de vraag waarom mensen met autisme zich aangetrokken voelen tot het spelen van games. In zeven interviews vertellen jongeren en ouders over hun ervaringen.

‘Als Ryan games speelt is dat voor ons allebei ontspannend. Hij geniet van het spelen, ik van het feit dat hij even geen dingen doet die niet kunnen of die gevaarlijk zijn, zoals borden kapot gooien of giftige planten opeten’ (Mary, moeder van Ryan)

Nederlandse jongeren besteden steeds meer tijd aan het spelen van games. Dat zien we ook terug bij jongeren met autisme. Juist door hun autisme zijn ze vaak bijzonder goed in het gamen, zo blijkt uit het onderzoek. De auteurs bespreken in het boek de mogelijkheid ‘serious games’ in te zetten in de hulpverlening en het onderwijs, maar gaan ook in op de keerzijde: veel jongeren met autisme vluchten in het gamen. Ze lopen daardoor de kans gameverslaafd te worden. Een aantal ouders geeft daarnaast aan dat het spelen van games soms een negatief effect heeft op het gedrag van hun kind met autisme.

‘Bijna niets wint het van gamen. Luc moet echt gedwongen worden tot andere activiteiten. Het gamen weerhoudt hem ervan met de werkelijkheid en de toekomst bezig te zijn. Hij kan hopeloos worden als hij niet kan gamen.’ (Chantal, moeder van Luc)

Onderdeel van ‘Gamen en autisme’ is de ‘Toolkit Gezond Gamen’, een pakket opdrachten en oefeningen dat jongeren met autisme de mogelijkheid biedt om samen met een ouder of begeleider te werken aan een betere balans tussen gamen en andere activiteiten. De werkbladen bij de oefeningen zijn gratis te downloaden via de website www.betergamen.nl.

‘Gamen en autisme’ is uitgegeven door InnoDoks Uitgeverij. Het boek kost € 18,95 en is verkrijgbaar via de (online) boekhandel of rechtstreeks bij de auteurs via www.boekenwerk.nl. ISBN: 978-9490-484-002.


Op vrijdag 14 oktober 2011, tijdens de Week van de Opvoeding wordt het boek officieel gepresenteerd tijdens een symposium over gamen en autisme. Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met GGz Eindhoven. Het vindt plaats van 13.30 tot 17.00 uur in het conferentiecentrum GGzE, Eindhoven


Over de auteurs

Erno Mijland is zelfstandig trainer en adviseur op het gebied van jongeren en mediagebruik. Hij publiceert over dit thema in vakbladen, boeken en op verschillende websites.

Herm Kisjes heeft een zelfstandige praktijk voor mensen met verslavingsproblemen waaronder internet- en gameverslaving en verzorgt trainingen. Herm werkt daarnaast voor SolutionS.


Deel: ' Nieuw boek over kinderen met autisme die gamen '
Lees ook