Dubbele agenda manager zet aan tot liegen


Onderzoek toont oneerlijk gedrag op werkvloer aan

ROTTERDAM, 20080211 -- En op de drie werknemers vindt zijn manager oneerlijk. Managers die hun afspraken niet nakomen zorgen dat personeel het ook niet te nauw neemt met de normen en waarden. Minder hard werken, ziek melden en spullen mee naar huis nemen zijn het directe gevolg. Dit blijkt uit onderzoek van www.werksite.nl onder 1100 deelnemers naar liegen tijdens het werk. Werksite.nl helpt met beroepskeuze en loopbaanadvies.

Rol manager vaak slecht uitgevoerd

De grootste frustraties onder werknemers ontstaan door managers die liegen en er een dubbele agenda op na houden. De rol van de manager, die de doelen van de directie moet halen en het personeel hiervoor enthousiast moet maken, wordt vaak slecht uitgevoerd.
Een manager die het zelf niet te nauw neemt met de normen en waarden verliest snel het respect van zijn werknemers. Het gevolg is dat de motivatie onder het personeel daalt en open communicatie daarmee niet meer mogelijk lijkt. In deze omstandigheden geeft 40% van de respondenten aan niet altijd de waarheid te spreken tegen zijn baas.

Minder hard thuiswerken

De website deed onderzoek naar de mate van eerlijkheid van Nederlanders op het werk. Maar liefst 85% van de werknemers vindt zichzelf eerlijk. Toch werkt 30% van hen minder hard wanneer ze een dag thuis kunnen werken. De terughoudendheid van managers om personeel vaker thuis te laten werken lijkt daarmee gegrond.

Van de 1100 mensen meldt 16% zich weleens onterecht ziek. Een gelijk aantal werknemers werkt even wat rustiger zodra de baas niet op kantoor is. Een enkeling waagt het op dat moment zelfs om op de computer van zijn manager te kijken. Dat een groot aantal werknemers ook spullen mee naar huis neemt, verbaast waarschijnlijk niemand meer.

Persoonlijke geheimen vertrouwen we niet snel aan collega's toe. Een percentage van 30% doet dit wel, n op de tien vertelt dit geheim vervolgens door aan een ander. Denk dus goed na wie u werkelijk kunt vertrouwen. Ook al vinden wij onszelf nog zo eerlijk, de praktijk wijst anders uit.

Werksite.nl helpt met beroepskeuze en loopbaanadvies. Bezoekers kunnen op de site ondermeer een gratis studiekeuzetest en beroepskeuzetest doorlopen.


Deel: ' Dubbele agenda manager zet aan tot liegen '
Lees ook