Leraar van het Jaar neemt boek Meneer Krijtje in ontvangst


HELMOND, 20161118 -- Daisy Mertens, de kersverse Leraar van het Jaar, heeft vandaag het eerste exemplaar van het boek Meneer Krijtje staat voor de Klas in ontvangst genomen. “De cartoons brengen op een humoristische manier in beeld waar we in het onderwijs iedere dag mee te maken hebben”, aldus Mertens. “Dat is ook wat ik nastreef als Leraar van het Jaar: we moeten over elk onderwerp de dialoog met elkaar durven aangaan.””

In hun cartoons behandelen de auteurs onderwerpen als passend onderwijs, pesten, ICT in de klas en de leerling die steeds mondiger wordt. De voorbeelden komen uit de praktijk. Zo is tekenaar Frank van Alphen tevens directeur van basisschool De Schakel in Ammerzoden. “Het bedenken van onderwerpen voor de cartoons, is niet moeilijk”, aldus Van Alphen. “Deze dienen zich vanzelf aan.”

[Leraar van het Jaar neemt boek Meneer Krijtje in ontvangst]

De auteurs zelf zijn blij met de populariteit van Meneer Krijtje. Martijn Funke: “Zelfs na vijf jaar, vind ik het bij iedere cartoon weer spannend of hij goed wordt ontvangen. Het geeft dan ook veel voldoening als we onze cartoons terugzien op een billboard van de NOT Onderwijsbeurs of in de nieuwsbrief van een school bij de behandeling van een themaweek. Dan zie je dat de grap heeft gewerkt. Dat is de kroon op ons werk.”

Dit verbaast Mertens niet: “Cartoons zijn als medium erg sterk. Eén afbeelding zegt vaak meer dan duizend woorden. Het is belangrijk onze passie als leerkrachten met elkaar te delen en ons niet te veel te laten leiden door de waan van de dag en de druk om te presteren. Leer luisteren naar je hart en je intuïtie. Denk na over je visie op het onderwijs, de reden waarom je voor het beroep van leraar hebt gekozen. Maar vooral: blijf kijken door de ogen van de kinderen. Dat zijn onderwerpen waar ik me graag sterk voor maak. En daar mogen de auteurs wat mij betreft nog vele cartoons over maken.”  

Het boek “Meneer Krijtje staat voor de klas” is vanaf vandaag verkrijgbaar via onder andere Heutink, www.bol.com, oefenenvoorschool.nl en www.meneerkrijtje.nl. De onderwijscartoon wordt daarnaast gepubliceerd in diverse online en offline media waaronder de MBO-krant, Nieuw Meesterschap en het basisscholennetwerk.  


Deel: ' Leraar van het Jaar neemt boek Meneer Krijtje in ontvangst '
Lees ook