Wat gebeurt er met een kind als het kanker krijgt?


Kinderboek Waantje krijgt de knarser

AMSTERDAM, 20160902 -- In het kinderboek Waantje krijgt de knarser – dat eind oktober verschijnt – beschrijft schrijfster Caroline Ligthart hoe hoofdfiguurtje Waantje omgaat met het bericht dat zij kanker (de knarser) heeft, en welke trucjes zij toepast om het ziek zijn te verlichten. Het boek leert dat je met een kleine gedachte een grote verandering kunt bewerkstelligen. Aart Staartjes: ‘Een boek schrijven voor kinderen met kanker is een onmogelijke opgave. Maar Caroline Ligthart verzon een wereld waarin niets raar is, zelfs geen boosaardige ziekte. Een geweldige vondst die zieke kinderen zeker zal aanspreken en troosten. MOOI!’

Kinderboek: Waantje krijgt de knarserDoelgroep & inspiratiebron
Waantje krijgt de knarser is niet alleen bedoeld voor kinderen (7-12 jaar) die ziek zijn, maar voor alle kinderen die te maken hebben met kanker in hun omgeving. Helaas betreft dat tegenwoordig bijna ieder kind.
Inspiratiebron om Waantje krijgt de knarser te schrijven, was haar eigen ziekteperiode. In 2012 onderging Ligthart een openhartoperatie en in 2013 kreeg zij borstkanker. Zij weet als geen ander wat helpend is als je zo ziek bent. Om haar eigen proces wat makkelijker te doorstaan, deed Ligthart alsof de chemo limonade was en het bestralingsapparaat een verjongingsmachine. 

Crowd funding
Ligthart heeft drie boeken op haar naam staan. Russisch water (Nieuw Amsterdam), O’Hanlons helden (VPRO) en Tweedehands bloemen (Ambo/Anthos). Naast haar schrijfwerkzaamheden is zij tv-redacteur en doet ze vrijwilligerswerk in VUmc.

Waantje krijgt de knarser wordt in eigen beheer uitgegeven en eind oktober gelanceerd bij VUmc Kinderstad in Amsterdam. Het eerste exemplaar zal overhandigd worden aan de 12-jarige Jacintha de Nijs, die op haar 9e te horen kreeg dat zij een hersentumor had. Een crowd fundingsactie heeft de eerste druk mogelijk gemaakt. Ligthart schenkt 800 exemplaren aan de Vereniging van Ouders, Kinderen en Kanker. Daarnaast gaat van elk boek 1 euro naar KiKa. 

flaptekst
Waantje woont op de horizon, tussen de Horizonnetjes. Met haar verrekijker houdt ze hen in de gaten. Ze voorkomt veel ongelukken met haar Meteen-Helpen-Bij-Domme-Dingenkoffertje. Maar als Waantje plotseling de knarser krijgt, gaan de Horizonnetjes voor háár zorgen. Misschien kan Rader iets uitvinden zodat Waantje zich wat minder ziek voelt, of moet er een Vergeethut gebouwd worden? De Horizonnetjes vinden een gigantische niet-machine. Als je in zijn bek gilt wat je niet wilt, gebeurt het ook niet! Maar werkt die niet-machine wel? En dan is er nog iets. Geen Horizonnetje heeft gerekend op de komst van Afval, het jongetje dat het liefst stookt en pest. Hij schopt alles in de war...    

Romy: ‘Ik vind het een goed boek, omdat ik nu beter begrijp wat er met mijn opa is gebeurd die dood is gegaan aan kanker.’

Bibi: ‘Ik kon niet ophouden met lezen, terwijl ik het heel druk had.’

Bram: ‘Het is een boek met veel levenslessen.’

Fragment
Ringeloor maakt een kopje thee voor Waantje. Hij is een beetje bang dat Waantje weer zulke vreemde steken in haar buik zal krijgen, en dat hij dan niet weet wat hij moet doen. Straks wil ze niet naar het Withuis, net als vorige keer. Wat dan?
           Ringeloor heeft een keukenstoel voor het fornuis gezet en zit te piekeren bij de fluitketel. Hij kan Waantje door het kralengordijn zien zitten aan zijn tafel. Ze kijkt om zich heen en het lijkt wel of ze alles wat er in Ringeloors huisje staat even groet. Er staat trouwens niet zoveel. Maar toch. Haar ogen gaan de hele kamer door. En het lijkt ook wel of ze neuriet. Ze ziet er niet uit alsof ze pijn heeft.
            ‘Heb je pijn?’ vraagt Ringeloor voor de zekerheid.
            ‘Nee, helemaal niet,’ antwoordt Waantje.
            ‘Krijg je zo direct pijn? wil Ringeloor weten.
            ‘Dat weet ik nog niet.’
            ‘Je moet wel waarschuwen, hoor. Dat we hier geen toestanden krijgen.’
            ‘Hoe kan ik nou waarschuwen als ik het zelf niet eens weet?’
            ‘Dat weet ik ook niet,’ moppert Ringeloor. ‘Maar het is jouw buik. Jij moet er iets op verzinnen.’
            Waantje denkt na. Ze probeert iets te verzinnen. Ze hoort de fluitketel fluiten. Ze heeft niet het gevoel dat ze pijn in haar buik gaat krijgen.
            ‘Ik heb nu wel pijn in mijn gedachten.’
            ‘Wat is dat nou weer?!’ vraagt Ringeloor boos. ‘Dat kan toch helemaal niet?’
            ‘Ik heb het. Dus het kan.’
            ‘Kan je geen oplosmiddel nemen?’ vraagt Ringeloor.
            ‘Dat helpt niet.’
            ‘Dan moet je er maar niet meer aan denken. Ik weet namelijk niet wat ik moet doen.’
            Waantje weet ook niet wat ze moet doen. Maar het gekke is dat doordat Ringeloor zo mopperig doet, de pijn in haar gedachten wel minder is geworden.

Titel: Waantje krijgt de knarser
Auteur: Caroline Ligthart
Illustraties: Ymke Hemminga
ISBN: 978-90-823358-1-1


Deel: ' Wat gebeurt er met een kind als het kanker krijgt? '
Lees ook