Instructeursopleiding weerbaarheidsprogramma voor kinderen van start


Kidsafety leert kinderen sociale weerbaarheid en zelfverdediging

Tilburg, 20111215 -- In januari 2012 start zelfverdedigingsinstituut 013 een instructeursopleiding voor het zelfverdediging- en weerbaarheidsprogramma Kidsafety. Kidsafety is een Nederlands programma dat oefeningen voor zelfverdediging combineert met oefeningen voor sociale weerbaarheid. Het programma voor kinderen van zes t/m twaalf jaar oud kan op scholen worden gegeven, in cursusvorm, maar ook als doorlopend sportprogramma. Kinderen kunnen op Kidsafety gaan, net als op iedere andere sport. Kidsafety is momenteel al te beoefenen in Tilburg, Breda, drachten, Arnhem en Boxtel.

Zelfverdediging en sociale weerbaarheid

De kinderen leren zelfverdedigingtechnieken, maar ook omgaan met vreemden, ongewenste aanrakingen en noodgevallen. Bij Kidsafety wordt gericht geoefend op een bewuste lichaamshouding, alertheid, preventie en de-escalatie. Ook wordt geoefend op het beleefd en assertief aangeven van je grenzen. Door herhaling en variatie in het aanbieden van de lesstof blijven de technieken goed hangen.

Sporten, spelen en bewegen

Het grootste deel van de les zijn kinderen actief bezig met zelfverdedigingtechnieken, valbreekoefeningen, trappen en stoten op een stootkussen, stoeispelletjes etc. Dat maakt Kidsafety een echte sport waarin je je kunt ontwikkelen. De kinderen werken aan hun conditie, zelfvertrouwen en weerbaarheid en hebben ondertussen veel plezier.

Waarom Kidsafety?

Belangrijke vaardigheden voor de persoonlijke veiligheid van kinderen worden vaak niet aangeboden op vechtsporten. Denk hierbij aan omgaan met vreemden, (ongewenste) aanrakingen en noodgevallen. Daarbij komt dat ook de technieken voor zelfverdediging vaak worden beperkt door de aard en regels van de sport. Op boksles leer je bijv. wel hoe je goed moet stoten en moet afweren. Je leert niet hoe je loskomt uit een hoofdklem. Op Kidsafety leren kinderen wat ze kunnen doen in welke situatie. Ze leren stoten en trappen, maar ook bevrijdingen uit benarde posities. Ook wordt er gericht geoefend op het omgaan met pestgedrag.

Opleiding

De opleiding is bedoeld voor mensen die ervaring hebben met verdedigingssporten en/of lesgeven aan kinderen. De opleiding duurt 8 dagen verdeeld over vier weekeinden in januari en februari 2012. De opleiding wordt gehouden in de sportschool van Zelfverdedigingsinstituut 013 aan de Korvelseweg in Tilburg.

Voor meer informatie, kijk op www.kidsafety.nl


Deel: ' Instructeursopleiding weerbaarheidsprogramma voor kinderen van start '
Lees ook