Moedermelk bevat te weinig omega 3 vetzuren


IJSSELSTEIN, 20080408 -- Nederlandse moedermelk bevat te weinig omega 3 vetzuren. Dat zegt prof. dr. Frits Muskiet van het UMC Groningen in de omega 3 special van Nieuws over kindervoeding. `Het westerse eetpatroon bevat te veel omega 6 vetzuren en te weinig omega 3 vetzuren. Dat heeft consequenties voor de samenstelling van de moedermelk en daarmee voor de gezondheid van kinderen, met name voor de ontwikkeling van de hersenen', aldus de Groningse professor.

Nieuws over kindervoeding brengt vandaag een special uit over omega 3 vetzuren. Voor zowel zwangere vrouwen als jonge kinderen zijn dit belangrijke voedingsstoffen. De Gezondheidsraad beveelt 450 mg visvetzuren aan in de voeding, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt naar leeftijd. Voor kinderen is deze hoeveelheid visvetzuren in de praktijk amper haalbaar, zeker omdat uit een recent RIVM rapport blijkt dat jonge kinderen (2-6 jaar) weinig vis eten. In de special zegt dr. Henk van den Berg van het Voedingscentrum dat jonge kinderen niet per se de aanbeveling van 450 mg visvetzuren hoeven te halen: `Voor kinderen wordt uitgegaan van kleinere porties vis: oplopend van 60 g voor kinderen van 1 tot 3 jaar tot de "volwassen porties" van 100-125 gram vanaf 14 jaar. Voor jonge kinderen leveren 2 porties vis per week dan gemiddeld zo'n 200 tot 250 mg visvetzuren per dag.'

Dit alles en nog meer over de unieke omega 3 vetzuren valt te lezen in de special van Nieuws over Kindervoeding, die vandaag is verschenen. Vandaag verschijnt ook Nieuws voor ditisten met een special over dit onderwerp. Bij beide specials hoort een uitgebreid overzicht van met omega 3 vetzuren verrijkte voedingsmiddelen en supplementen.

Nieuws over kindervoeding is een e-mail nieuwsbrief, die wordt verzonden naar onder meer kinderartsen, verpleegkundigen, verloskundigen en kinderditisten. Op de website staat recent nieuws, boekbesprekingen en een uitgebreide agenda. Een abonnement is gratis. Aanmelden kan via www.nieuwsoverkindervoeding.nl.
Nieuws voor ditisten is een gratis digitale nieuwsbrief met voedingsnieuws speciaal afgestemd op ditisten.


Deel: ' Moedermelk bevat te weinig omega 3 vetzuren '
Lees ook