Scholen uit Grave,Surhuisterveen en Vuren winnen Ga voor gezond!-actie


WOERDEN, 20080602 -- De Hoekstien uit Surhuisterveen, De Raamdonk uit Grave en Het Kompas uit Vuren mogen zich met recht d Ga voor gezond!-scholen van het jaar 2008 noemen. Zij hebben de hoofdprijzen gewonnen van de nationale scholenactie. Uit handen van Paul Rosenmller, voorzitter van de stuurgroep van het Convenant overgewicht en Janneke Hoekstra, directeur Kennis van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), ontvingen zij vandaag hun welverdiende hoofdprijs. Aandacht voor gezondheid blijft belangrijk, zo maken de eerste resultaten van de Ga voor gezond!-test duidelijk. Bij veel kinderen valt nog wel wat te verbeteren, ook op school.

Uit de Ga voor gezond!-test blijkt dat n op de zes kinderen overgewicht heeft en 45% meerdere keren op een dag snoept. En op de vijf kinderen eet zelfs 5 of meer keer per dag een tussendoortje. Ook geeft 35% van de kinderen aan wel eens gepest te worden.
Twee derde van de ouders zegt dat hun kind per dag meer dan een uur televisie kijkt. Dit terwijl een derde van de kinderen aangeeft dagelijks ook meer dan een uur thuis achter de computer te zitten. En dat laatste heeft gevolgen: 40% van de kinderen geeft aan wel eens last te hebben van een zere of vermoeide arm. Meer dan de helft van de kinderen klaagt over het klimaat in en om school, zo geeft 60% van de kinderen aan dat ze last hebben van lawaai van buiten.

Aan de slag met gezondheid
Afgelopen schooljaar zijn ruim 1250 basisscholen actief aan de slag gegaan met Ga voor gezond! om hun gezondheid te verbeteren. Deze scholen hebben op het gebied van gezondheid en veiligheid allerlei activiteiten georganiseerd en uitgevoerd, de Ga voor gezond!-test ingevuld en lessen gevolgd.

Actiefste kinderen in Surhuisterveen
Op basisschool De Hoekstien in Surhuisterveen hebben kinderen de meeste punten in de Ga voor gezond!-actie behaald en daarmee de Univ TopTalentenTrofee verdiend. De prijs is goed voor de herinrichting van het schoolplein of inrichting van de gymzaal ter waarde van 5000 euro. Het is bijzonder dat deze school de prijs heeft gewonnen; vorig jaar wonnen zij de Yakult DoeMeeTrofee.

De Raamdonk uit Grave wint moestuin
Ga voor gezond! bestaat uit vijf thema's: voeding, bewegen, lichamelijke gezondheid, sociaal-emotionele ontwikkeling en gezond en veilig schoolklimaat. Basisschool De Raamdonk in Grave is het meest actief geweest op alle vijf de thema's. De Raamdonk wint hiermee de Knorr ThemaToppersTrofee. Deze prijs bestaat uit een professioneel aangelegde moestuin inclusief een schooljaar lang advies over onderhoud en gewassen. Dit ter waarde van 5000 euro.

(Mobiele) keuken voor Het Kompas in Vuren
Het Kompas in Vuren wint de Yakult DoeMeeTrofee. De school heeft in relatie tot het aantal leerlingen de meeste deelnemers aan Ga voor gezond!. Als beloning krijgen de kinderen hulp bij de inrichting van een (mobiele) schoolkeuken. Dit ter waarde van 5000 euro.

Het Kompas wint ook de Ga voor gezond!-Tourbokaal, omdat zij de meeste punten hadden tijdens de Ga voor gezond!-Tour. Het Kompas krijgt ook een breakdance-clinic, aangeboden door GGD Rivierenland.

Over Ga voor gezond!
Ga voor gezond! is een jaarlijkse, nationale scholenactie bestemd voor kinderen uit groep 1 tot en met 8 van de basisschool. Ga voor gezond! verbindt de vele landelijke en regionale projecten en initiatieven over gezondheid en veiligheid die voor het basisonderwijs zijn ontwikkeld. Daarnaast laat Ga voor gezond! kinderen, hun ouders en leerkrachten ervaren dat het vooral leuk is om met uiteenlopende onderwerpen als bijvoorbeeld buitenspelen, een groene leefomgeving, veiligheid, tandenpoetsen en het ontdekken van je eigen talenten bezig te zijn.

In september 2008 start de actie voor het volgende schooljaar. Scholen kunnen zich nu al inschrijven via www.gavoorgezond.nl.

Ga voor gezond! is een initiatief van het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ en is tot stand gekomen in samenwerking met Astma Fonds, Campina, Jetix, Knorr, Maag Lever Darm Stichting, Nationale Hoorstichting, Oral-B, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Univ Verzekeringen, Yakult en de ministeries van LNV, VROM en VWS. Het Ga voor gezond!-concept is ontwikkeld in samenwerking met Ideel+ en ThiemeMeulenhoff.


Deel: ' Scholen uit Grave,Surhuisterveen en Vuren winnen Ga voor gezond!-actie '
Lees ook