Presentatie tribunaal Monsanto in Wageningen


www.monsanto-tribunal.org

WAGENINGEN, 20160209 -- Tijdens de Voedsel Anders conferentie en de Reclaim the Seeds zadenbeurs in Wageningen eind deze week vinden presentaties plaats over het Monsanto Tribunaal, dat van 12 tot 16 oktober dit jaar plaatsvindt in en rond het World Forum in Den Haag. Een prominent lid van het organiserend comité spreekt vrijdag de conferentie toe en andere prominenten geven zaterdag nadere uitleg tijdens de zadenbeurs.

Monsanto is voor veel mensen het symbool van de industriële landbouw. Deze chemisch intensieve vorm van productie vervuilt het milieu, zorgt in hoog tempo voor verlies aan biodiversteit, draagt sterk bij aan de opwarming van de aarde en verdringt wereldwijd miljoenen klein boeren van hun land. Het model is een bedreiging voor de voedselsouvereiniteit door de patentering van zaden en de levende wezens.

Het is tijd dat de direct verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen. Monsanto wordt tijdens het Tribunaal aangeklaagd voor het toebrengen van schade aan mens en milieu. Tientallen getuigen en vertegenwoordigers van slachtoffers van over de hele wereld dragen hun zaken aan en een panel van gerenommeerde juristen beoordeelt de aanklachten. Het is een uniek proces, in de traditie van de Russell Tribunaal. Nog is ecocide geen strafbaar feit in het internationaal recht, deze zaak is een nieuwe stap in de goede richting. Multinationale bedrijven moeten zich realiseren dat de natuur niet ongestraft geschonden kan worden. Monsanto dient als duidelijk voorbeeld.

Het Tribunaal baseert zich opde “Guiding Principles on Business and Human Rights” die in 2011 door de VN zijn vastgelegd. Het bouwt voort op het principe van criminele aansprakelijkheid op basis van het Statuut van Rome, dat de grondslag vormt voor het International Strafhof in Den Haag. Het Tribunal weegt de handelingen van Monsanto in verhouding tot de aanklacht ecocide. Een brede beweging wereldwijd dringt er op aan om deze aanklacht op te nemen in het international strafrecht en het daarmee mogelijk te maken dat individuen en organisaties vervolgd kunnen worden voor ecocide.

Vrijdag 12 februari 17.30
Prominent lid van het Comité spreekt de Voedsel Anders conferentie toe
Grote zaal Orion gebouw, Wageningen Universiteit, Bronland 1, Wageningen

Zaterdag 13 februari 12.30 – 13.15
Presentatie Monsanto Tribunaal
Tijdens Reclaim the Seeds
Forum gebouw Wageningen Universiteit, zaal C104
Droevendaalsesteeg 2, Wageningen

www.monsanto-tribunal.org/


Deel: ' Presentatie tribunaal Monsanto in Wageningen '
Lees ook