Spelen met Spelling

Een nieuwe cursus voor een nieuwe spelling

VOORBURG, 20060410 -- Nederlands is een van de lastigste talen ter wereld. Veel mensen hebben daarom moeite met spelling en voelen zich onzeker. Ze schrijven daarom niet graag. Herkent u dit? Dan is de korte cursus Nederlandse spelling iets voor u. Docent René de Zeeuw leert u op 19 en 26 april de fijne kneepjes van onze mooie taal. De cursus wordt gegeven bij intervista in Voorburg.


Midden van het jaar wordt een nieuwe spelling van kracht. Sinds 1954 is dat de derde spellingwijziging. Dat brengt weer een hoop mensen aan het twijfelen over de juiste schrijfwijze van woorden. Probleem is dat naslagwerken lang niet altijd eenduidig zijn, terwijl ook de leidraad bij het Groene Boekje niet altijd een oplossing biedt. In de cursus komen veel voorkomende knelpunten aan de orde.

Regels helder maken
Bekende problemen zijn onder andere het aaneen schijven van woorden en het gebruik van tussenklanken e(n) en ­s. In de nieuwe spelling worden hoofdletters straks anders toegepast dan nu gebruikelijk is. Lastig is ook het gebruik van accenten en van c of k in woorden. Tenslotte struikelen velen over de juiste schrijfwijze van meervoudsvormen. Niet voor niets, want de regels zijn soms voor een buitenstaander erg moeilijk te volgen. Het gevolg is dat de kans groot is dat ze incorrect worden toegepast. De heldere uitleg van de docent en de praktische opzet van de cursus bieden u het noodzakelijke houvast.

Groene boekje
De cursus duurt twee dagen, waarin naast theorie ook veel praktijkoefening wordt geboden. Belangrijke hulpmiddelen daarbij zijn (het zelf aan te schaffen) nieuwe Groene Boekje en de syllabus die u van de docent ontvangt. Door de kennis die u in deze cursus opdoet, zult u gemakkelijke Nederlands schrijven. Aan het einde van deze leuke en intensieve cursus kunt u de (nieuwe) spellingregels toepassen. Bovendien heeft u meer zelfvertrouwen bij het schrijven van brieven, memo's en e-mails. Ook kunt u beter gebruik maken van woordenboeken en andere naslagwerken.

Meedoen
Opgave voor 15 april via www.intervista.nl (Taal/Taalvaardigheid) of Telefoon 070-3356351. Intervista is gevestigd aan de Van Alphenstraat 2, 2274 NA Voorburg.

Deel: ' Spelen met Spelling '
Lees ook