Wetenschappelijk onderzoek verhoogt productiviteit en bevlogenheid


Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek toont aan dat productiviteit en bevlogenheid van werknemers in de zorg uitstekend te verbeteren zijn.

VOORHOUT, 20140910 -- Onderzoeksbureau Werxx heeft samen met Erasmus Universiteit, Morum Mutatio en EuroHRM de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de zorg verbeterd en de productiviteit en bevlogenheid aantoonbaar verhoogd. De gemeten productiviteitsmaten zijn klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid, verzuim en verloop.

De zorg in Nederland staat onder druk en veranderingen zijn onvermijdelijk. Er wordt in de gehele sector stevig bezuinigd en op termijn ontstaat er personeelskrapte. Zorginstellingen zijn daarom genoodzaakt om zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst, met een klantgerichtere dienstverlening tegen lagere kosten. 

In dit project zijn 500 medewerkers en leidinggevenden in een periode van 7-8 maanden getraind. De uitgevoerde case-studies geven aan dat de organisaties klantgerichter zijn geworden, dat medewerkers gericht zijn op continue verbetering, dat de winstgevendheid is gestegen en dat de organisaties nu vertrouwen hebben in de toekomst. 

De Erasmus Universiteit heeft de medewerkers onderzocht met een vragenlijst waarmee metingen zijn verricht bij de start van het onderzoek en een half jaar na afloop van de interventies. EuroHRM heeft op organisatieniveau de productiviteit van instellingen gemeten bij de start en een half jaar na afloop van de interventies. Dit is gebeurd met de methode Promes waarin leidinggevenden van instellingen zelf keuzes konden maken voor de belangrijkste productiviteitsmaten. Werxx en Morum Mutatio hebben het interventietraject begeleid en de trainingen aan medewerkers gegeven.

Meer informatie over het project is te vinden op www.vitale-zorg.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met Erik Beune: info@werxx.nl, 06-17520651


Deel: ' Wetenschappelijk onderzoek verhoogt productiviteit en bevlogenheid '
Lees ook