Eindexamenkandidaten gesteund door omgeving


Ouders leggen examenstof graag uit, afwassen hoeft even niet... Vrienden en collega's steunen en motiveren

UTRECHT, 20100426 -- Scholieren die zich voorbereiden op de landelijke schoolexamens in mei worden flink gesteund door hun omgeving. Maar liefst 85% van de kandidaten krijgt steun van het gezin, maar ook van vrienden (79%) en familie (71%). Veel vwo'ers hoeven even geen huishoudelijke klusjes te doen en vooral vmbo'ers worden door hun ouders overhoord.

Op dit moment bereiden ruim 200.000 leerlingen zich voor op de examens die over precies drie weken van start gaan. Website Scholieren.com onderzocht in welke mate en op wat voor manier zij door hun omgeving gesteund worden. Dik duizend eindexamenkandidaten vulden de enqute deze maand volledig in.

Veel kandidaten worden thuis ontzien. Klusjes als de tafel afruimen (20%) of de afwas doen (15%) hoeven even niet. De overige gezinsleden gedragen zich speciaal voor de eindexamenkandidaten rustiger (37%) en voor n op de vier leerlingen worden lekkernijen in huis gehaald. Opvallend is dat vwo'ers vaker vrijgesteld worden van huishoudelijke taken (20-23%) dan havo'ers en vmbo'ers (12-16%). Die laatsten kunnen echter weer vaker een beroep doen op hun ouders als het gaat om overhoren of uitleg (40%).

Ook in de vriendenkring is er begrip: "Ze snappen het als ik een keertje niet mee ga buiten chillen omdat ik moet leren voor mijn examens." Maar ook steun: "Ik heb zelf een aantal vriendinnen die ook examen doen en we hebben afgesproken om elkaar te bellen nadat we een examen hebben gehad en elkaar aan te moedigen voor het volgende examen."

En hoe zit het in de eindexamentijd met de liefde? Negen van de tien scholieren die een vriend of vriendin hebben worden gesteund door hun liefje: "Ik ben niet goed in wiskunde, en mijn vriend wel. Hij neemt al de stof goed met me door, al duurt het de hele avond. Hij heeft geduld, en wenst me nog een keer extra succes."
Scholieren zoeken het liefst afleiding bij hun vriend of vriendin (88%). Maar de vrienden en vriendinnen helpen ook bij de motivatie (85%), versturen een lief smsje (81%), geven uitleg (56) of helpen met leren en overhoren (47%). Meer meiden in de examenklassen dan jongens hebben een relatie, 41 tegen 30%.

Ten slotte wenst Scholieren.com alle examenkandidaten veel succes en plezier tijdens de eindexamens! En laat ze de volgende uitspraak van n van de leerlingen die de enqute invulde goed in de oren knopen: "Ik krijg veel hulp, en dat is fijn. maar onthoud wel dat jij degene bent die het zo moet doen, niet je ouders."

Vandaag gaat www.scholieren.com/eindexamens online. Met roosterinformatie, examenchats met deskundige docenten, de examenantwoorden zo snel mogelijk online en een druk bezocht forum. Statistieken enqute 1063 eindexamenkandidaten vulden de enqute volledig in. Iets meer meisjes dan jongens, iets meer vwo'ers dan vmbo'ers. Daarom zijn de antwoorden gewogen, zodat de uitkomsten van het onderzoek representatief zijn voor de populatie van de examenleerlingen.

Volledige cijfers en vragenlijsten zijn te vinden op www.scholieren.com/persberichten Scholieren.com Scholieren.com bestaat sinds 1998 en heeft maandelijks meer dan 2 miljoen unieke bezoekers. De website is een begrip onder middelbare scholieren dankzij de grote boekverslagen- en werkstukkendatabase en werd afgelopen jaar gekroond tot populairste website in de categorie onderwijs, bij de Website van het Jaar verkiezing.


Deel: ' Eindexamenkandidaten gesteund door omgeving '
Lees ook