Zakken voor eindexamen kost ouder 7.580 euro


Een jaar langer op school blijven kost ouders meer dan 55 miljoen euro per jaar

DELFT, 20100427 -- Elk jaar zakken rond de 7.300 leerlingen voor het behalen van hun havo of vwo diploma. Dit kost de Nederlandse ouders 55 miljoen euro per jaar. Doordat leerlingen een jaar langer afhankelijk zijn van hun ouders betalen ouders gemiddeld 7.580 euro extra per kind aan levensonderhoud, aldus schattingen van Lyceo Examentraining.

Elk jaar doen 75.000 leerlingen eindexamen havo of vwo. Van deze leerlingen zakt gemiddeld 9,7 procent. Doordat deze leerlingen een jaar langer afhankelijk zijn van hun ouders voor onderdak, eten, drinken, kleding etc. kost dit ongeveer 7.580 euro, blijkt uit schattingen van Lyceo Examentraining.

Exacte cijfers zijn er niet, aangezien instanties als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hier geen onderzoek naar doen. Toch zijn er goede schattingen te maken, aldus Bram Masselink, directeur van Lyceo Examentraining: "Door cijfers van het Nibud en het CBS te bekijken is er redelijk nauwkeurig een schatting te maken van de kosten van het zakken voor je eindexamen. Zo hebben we cijfers over het besteedbaar inkomen vergeleken met individuele kostenposten zoals onderdak, voedsel en zakgeld"

Eten en drinken is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de kosten. "Een scholier van 16 tot 18 jaar eet en drinkt voor ongeveer 180 euro per maand", aldus de website van het Nibud. Dit komt neer op 2.160 euro per jaar. Daarnaast is de bijdrage aan kleding, mobiele telefoon en zakgeld goed voor bijna 2.000 euro per jaar.

Ouders hebben vaak geen overzicht van de financile consequenties van zitten blijven op een middelbare school en andere uitgaven aan kinderen. "Vier van de vijf Nederlanders maakt geen overzicht van de toekomstige uitgaven.", aldus het Nibud. Het Nibud maakt zich hierover zorgen: "Het Nibud is geschrokken van het hoge aantal mensen dat geen inzicht en overzicht heeft over zijn geld en daardoor financieel kwetsbaar is"

"Wij doen onderzoek naar kosten van kinderen per leeftijd en inkomen, hierbij maken we geen onderscheid naar opleidingsniveau van de kinderen.", aldus Paul Voerman van het CBS. Uit het rapport `Equivalentiefactoren en kosten van kinderen' van het CBS blijkt dat kinderen van 16 en 17 jaar gemiddeld 20 tot 30 procent van het besteedbaar inkomen kosten.

De details van de schatting vindt u op https://tinyurl.com/2bfny66.

Over Lyceo
Lyceo is in 2005 opgericht door twee oud-studenten van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Inmiddels zijn er tien vaste medewerkers werkzaam en ongeveer 250 parttime begeleiders. Lyceo organiseert examentrainingen en huiswerkbegeleiding door het hele land. Dit gebeurt in samenwerking met de TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam, Fontys Lerarenopleiding Tilburg en Noordhoff Uitgevers.

De missie van Lyceo is om examentrainingen en huiswerkbegeleiding toegankelijk te maken voor iedere scholier. Dit gebeurt door samen te werken met universiteiten, hogescholen en middelbare scholen en vernieuwend te zijn in het aanbieden van begeleiding.


Deel: ' Zakken voor eindexamen kost ouder 7.580 euro '
Lees ook