Han Mertens winnaar Nationale Scheikundeolympiade 2013


Prijsuitreiking in het Limburgse Gouvernement

SITTARD, 20130613 -- Han Mertens (16 jaar) uit Malden van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen is de winnaar van de 34e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Hij bleek de beste scholier van zo’n 4.000 deelnemers. Behalve Han Mertens vielen drie andere deelnemers in de prijzen: Ronen Brilleslijper (JSG. Maimonides, Amsterdam), Christian Böhmer (Tabor College Werenfridus, Hoorn) en Ymro Hoogendoorn (Penta college CSG. Scala, Spijkenisse). De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd tussen getalenteerde havo- en vwo-scholieren uit heel Nederland met scheikunde in hun pakket.

Doel is scheikunde op middelbare scholen op de kaart te zetten en talent te ondersteunen. De finale van de 34e olympiade vond plaats van 5 t/m 12 juni 2013. SABIC, wereldwijd vooraanstaand op het gebied van chemie, trad op als gastheer vanuit het Europese hoofdkantoor in Limburg. 

Winnaars naar Internationale Chemieolympiade
De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland op de 45e Internationale Chemieolympiade in Moskou van 15 t/m 24 juli a.s.. Leerlingen uit meer dan 70 landen doen aan deze internationale olympiade mee. Dit biedt de Nederlandse deelnemers de kans zich op internationaal niveau te meten met andere getalenteerde scholieren en internationale contacten op te doen.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vond plaats op 12 juni jl. in de Statenzaal van het Gouvernement bij de Provincie Limburg in Maastricht. Henny Egberink, VP Manufacturing Europe van SABIC en Emiel de Kleijn van de NSO verzorgden de feestelijke ceremonie. Andere sprekers waren: Erik Koppe, Gedeputeerde van de Provincie Limburg, Frank Schaap, Director Marketing & Business Development, Chemelot Campus en Nelo Emerencia, Speerpuntmanager Onderwijs en Innovatie, VNCI.

Docent Gé de Munk van het Stedelijk Gymnasium Leiden ontving de NSO-scholenprijs voor de beste groep leerlingen in de voorronde. Tevens droeg SABIC het olympiadestokje van de NSO over aan de Universiteit van Amsterdam voor de organisatie in 2014.

Nationale Scheikundeolympiade en finaleweek
De NSO vindt jaarlijks plaats om leerlingen te interesseren en enthousiast te maken voor het chemisch vakgebied. Door deelname aan de olympiade krijgen leerlingen de gelegenheid te excelleren. In totaal deden zo’n 4.000 deelnemers mee. Na twee schriftelijke voorrondes waren de twintig beste leerlingen een week te gast bij SABIC in Limburg, een van de grootste chemiebedrijven ter wereld. De leerlingen deden onderzoek aan bioafbreekbare polymeren en aan brandvertragers in plastics. Er werd ook een stoomdestillatie uitgevoerd. In het theoretische deel kwamen o.a. corrosieproblemen in koelinstallaties aan bod en er werd gerekend aan de afmetingen van een hogedruk buisreactor.

Henny Egberink, VP Manufacturing Europe van SABIC: “Deze Scheikundige X-factor is een mooi evenement om talent te stimuleren en het vak op de kaart te zetten. De 20 finalisten zijn op veel vlakken uitgedaagd, zowel qua kennis als praktische vaardigheden. Het werken in de chemie en de rol van plastics in onze maatschappij werd voor hen nog inzichtelijker. Voor SABIC was het leuk om expertise te delen met zulke getalenteerde en gemotiveerde jongeren en het chemievak ook op deze manier op de kaart te zetten. We hopen daarmee meer scholieren te inspireren om voor scheikunde te kiezen. We zijn verheugd dat de meeste deelnemers doorgaan in de scheikunde. Het is en blijft een vak met veel mogelijkheden! SABIC bedankt alle deelnemers voor hun actieve deelname en feliciteert alle winnaars van harte.”

Emiel de Kleijn van de NSO: “De 20 finalisten bleken zeer leergierig en gemotiveerd. Ze hebben een brede belangstelling die verder gaat dan scheikunde. Tijdens de week bleek ook hun samenwerkingstalent. De week was niet alleen nuttig, maar ook erg leuk. Ik wil graag alle deelnemers feliciteren en speciaal de vier winnaars. De deelnemers hebben een unieke kans gehad zich verder in scheikunde te verdiepen bij een chemiebedrijf. Ik wens hen veel succes toe voor de toekomst!”

Initiatiefnemers en sponsors
De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, SABIC, Provincie Limburg, Chemelot Campus, CHILL Innovation & Learning Labs, Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, Lorentz Casimir Lyceum, Rijksuniversiteit Groningen, Technische Universiteit Eindhoven, Vrije Universiteit Amsterdam, het Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO) en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers en Texas Instruments stellen prijzen beschikbaar. Meer informatie over de Nationale Scheikundeolympiade vindt u op:

www.scheikundeolympiade.nl en www.sabic-limburg.nl.

Facebook: www.facebook.com/NationaleScheikundeOlympiade?ref=tn_tnmn

LinkedIn: www.linkedin.com/groups?gid=5030378&trk=myg_ugrp_ovr

Voor gerelateerde foto's, klik hier.


Deel: ' Han Mertens winnaar Nationale Scheikundeolympiade 2013 '
Lees ook