Arboscan voor Praktijklokalen in het onderwijs


Om de arbeidsveiligheid voor zowel docent als leerling te verhogen ontwikkelde Baronije een Arboscan voor Praktijklokalen in het onderwijs

Nieuwegein, 20150219 -- Helaas gebeuren er regelmatig ongelukken in en rond praktijklokalen in het onderwijs. Dit varieert van docenten die tijdens voorbereidende werkzaamheden in een moment van onachtzaamheid gewond raken of zelfs vingertoppen verliezen tot docenten en studenten die onwel worden door een lekkage met zoutzuur.

Baronije heeft de afgelopen jaren als direct gevolg van dit soort ongevallen een aantal opdrachten uitgevoerd waarbij de veiligheid in praktijklokalen centraal stond.

Omdat voorkomen beter is dan genezen ontwikkelde Baronije op basis van deze ervaringen een Arboscan voor Praktijklokalen. Bij het uitvoeren van deze scan wordt er een integrale beoordeling gemaakt van verlichting, geluid, binnenklimaat, machineveiligheid, signalering en ergonomie.

Tiemen van der Worp van Baronije legt uit: " Veelal is het verlichtingsplan niet aangepast aan de opstelling van mensen en machines zodat hier door onvoldoende verlichting of het werken in schaduwen extra gevaren ontstaan. Teveel geluidsbelasting kan niet alleen resulteren in gehoorschade maar ook in hoofdpijn of concentratieverlies . Daarnaast zorgt een te hoog CO2 gehalte ook voor verminderd leervermogen en concentratieverlies. Dit is onwenselijk in praktijklokalen en daarom voeren wij standaard deze metingen uit."

Op het gebied van machineveiligheid kijkt Baronije niet alleen naar de machine an sich maar ook naar de totale configuratie en opstelling. Het komt immers voor dat twee veilige machines niet veilig gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Daarbij wordt ook gekeken naar signalering en werkinstructies / bedieningskaarten.

Tot slot worden in de scan ook ergonomische aspecten zoals werkhouding en fysieke belasting beoordeeld.  De bevindingen worden vastgelegd in een helder rapport met daarbij eventueel een plan van aanpak.

Uiteraard vindt Baronije het belangrijk dat ook de docenten die in deze praktijklokalen werken op een goede manier worden geïnformeerd. Daarom wordt de Arboscan Praktijklokalen afgesloten met een korte workshop voor de docenten.

De Arboscans Praktijklokalen worden uitgevoerd door ervaren middelbaar of hoger veiligheidskundigen die gespecialiseerd zijn in machineveiligheid en ergonomie.


Deel: ' Arboscan voor Praktijklokalen in het onderwijs '
Lees ook