Medische gegevens op LifeSafe USB-stick oplossing voor afgewezen EPD


Onmisbare medische gegevens altijd bij de hand

LEIDERDORP, 20100827 -- Ambulancepersoneel, maar ook medisch specialisten en andere artsen vragen patinten vaak de oren van het hoofd bij een ongeval of een onverwacht artsenbezoek. Een Elektronisch Patinten Dossier (EPD) zou uitkomst bieden, maar de invoering hiervan laat op zich wachten. Daarom is het voor veel mensen van belang zlf hun EPD bij zich te dragen.

Op tijd de juiste medische informatie achterhalen is voor artsen en ander medisch personeel een enorme klus. De praktijk wijst uit dat zelfs binnen n ziekenhuis doktoren niet in n oogopslag kunnen zien hoe een collega arts zijn patint behandeld heeft. Ook bij verandering van ziekenhuis blijkt het voor de instellingen erg moeilijk onderling informatie uit te wisselen.

Elektronisch dossier
De invoering van het Elektronisch Patinten Dossier (EPD) kan medisch personeel helpen om in elke situatie de gegevens van clinten snel voorhanden te hebben. De invoering hiervan lijkt echter nog ver weg; belangrijk dus om als patint zelf alle informatie bij de hand te hebben.

Wim Plasmeijer uit Leiderdorp, eigenaar van MijnMedischDossier, heeft zich in het informatieprobleem verdiept. "Veel mensen lopen rond met een SOS talisman om de nek, waarin beperkte medische informatie op een klein papiertje staat. Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd". Naast zo'n beperkte talisman dient men ook nog een (papieren) medicijnpaspoort op zak te hebben. "Maar hoe leg ik in het buitenland uit dat ik geen MRI scan mag hebben omdat ik drie stands in mijn aderen heb?" Hiervoor is de LifeSafe ontwikkeld: De kleinste USB stick ter wereld, met daarop alle medische informatie van de drager. Deze stick is verwerkt in een modern sieraad van Nederlandse makelij. De USB stick is overal ter wereld te openen voor elke arts of apotheker die een computer tot zijn beschikking heeft.

Dossiers opvragen
Via de website www.lifesafe.eu wordt men gecoacht hoe de juiste medische gegevens te verzamelen. Bij de apotheek krijgt men zijn medicijnenpaspoort, je kan er vaak zelfs op wachten. De huisarts kan men bellen en vragen om alle gegevens op een Cd-rom te zetten. Dit gebeurt ook bij de radiologieafdelingen van ziekenhuizen. Die informatie is meestal met een week in huis. Vervolgens moeten patinten bij de afdeling dossierbeheer van het ziekenhuis hun dossier opvragen. Op de website vindt men voorbeeldbrieven hoe dit te doen. Zij zorgen ervoor dat de informatie van de diverse specialistische afdelingen verzameld wordt. Dat zijn vaak heel wat A-4tjes. Al deze informatie stuurt de klant dan aangetekend naar MijnMedischDossier, waar alles wordt ingescand en via de juiste protocollen op een kleine USB stick gezet. Elke klant kan aangeven welke informatie op de stick voor iedereen toegankelijk is, en welke gegevens alleen via een password te benaderen zijn. Zo wordt misbruik voorkomen. Van de gegevens wordt niets opgeslagen en alles gaat retour naar de klant. Natuurlijk kunt u het ook zelf doen als de techniek aanwezig is. In dat geval kan de LifeSafe apart besteld worden inclusief usb-stick met beveiligingsprogramma.

Leven gered
De eerste LifeSavers zijn al in omloop. En zelfs met een proefoplage van minder dan 20 is er al een leven gered. "Een man die onlangs een nieuwe hartklep had gekregen zakte tijdens een uitstapje in Itali in elkaar. Zijn vrouw sprak geen woord `over de grens', maar kon wel wijzen op de stick in het sieraad dat haar man om zijn hals droeg. Hierdoor kon men in het Italiaanse ziekenhuis alle medische gegevens van de man inzien. Zijn vrouw kreeg later te horen dat zonder al deze informatie, haar man niet meer had geleefd. Bijzonder toch, dat hij zo'n stickje bij zich droeg?"

Positief
Diverse patintenorganisaties reageren positief op het initiatief. Marcel Heldoorn (Nederlandse Patinten Consumenten Federatie): "De LifeSafe kan in een behoefte voorzien doordat patinten zich zekerder kunnen voelen als zij belangrijke medische informatie op een herkenbare manier bij zich dragen." Veel mensen zullen baat hebben bij het dragen van de LifeSafe. "Je weet nooit waar je welke informatie over je medische historie nodig hebt. De stick kan je leven redden."

www.mijnmedischdossier.eu / www.lifesafe.eu.

Mijn Medisch Dossier


Deel: ' Medische gegevens op LifeSafe USB-stick oplossing voor afgewezen EPD '
Lees ook