Zeer groot explosiegevaar in Amsterdamse haven


Benadering olietanks op terrein Oiltanking kinderspel

Amsterdam, 20111208 -- Nadat vorige week al was aangetoond dat de Noord/Zuidlijn schrikbarend slecht beveiligd is, blijkt nu ook dat het kinderspel is om op de gigantische olietanks in de Amsterdamse haven te komen. Deze schokkende onthulling is wederom gedaan door het programma Border-Liners van online TV-station TowelTV.com. De presentatoren van het programma wisten deze maal op uiterst eenvoudige wijze bij de reusachtige olietanks op het terrein van Oiltanking te komen.

Op het terrein worden miljoenen liters olie, benzine en vloeibaar gas opgeslagen. “Voor we het wisten stonden we bovenop een olietank van wel 50 meter hoog” vertelt presentator Vince. Nog schokkender werd het toen de twee presentatoren uit nieuwsgierigheid probeerde om de deksel bovenop de enorme silo te openen. Presentator Jeppe: “Tot onze verbazing was de deksel gewoon open en keken we zo recht in de benzine, we konden het zelfs aanraken!”. 

De grootste bom van Amsterdam

De presentatoren hoefden slechts een simpel hekje te omzeilen en hadden vervolgens vrije toegang tot het gehele terrein met tientallen oliesilo’s. Trappen om op de olietanks te komen waren niet afgesloten en de beveiliging heeft ook niets verdachts opgemerkt. “De gevolgen kunnen echt rampzalig zijn als kwaadwillende personen zo makkelijk toegang hebben tot de grootste bom van Amsterdam” verklaren de presentatoren. De miljoenen opgeslagen liters gas en brandstof zijn zeer gevaarlijk en kunnen bij explosie leiden tot een catastrofale ramp. 

In shock

Vorige week onthulde de presentatoren van het programma overigens al dat het een fluitje van een cent is om als buitenstaander tot diep in de tunnels van de Noord/Zuidlijn af te dalen. Jeppe en Vince vertellen dat ze bij een zeer explosief gebied, zoals een olie- en gasopslag, wel een veel strengere bewaking verwacht hadden. “Ik was echt in shock dat we zo gemakkelijk op een enorme silo vol met brandstof konden klimmen, er zelfs in konden kijken, en vervolgens ongeschonden weg konden lopen!” aldus Jeppe.

Border-Liners

In het online TV programma Border-Liners doen Jeppe en Vince iedere aflevering een poging om een streng verboden plek te bezoeken. Het programma laat zien dat zeer veel uiterst gevaarlijke plekken dramatisch slecht beveiligd zijn, waaronder dus de Noord/Zuidlijn en de brandstofopslag-gebieden in een deel van de Amsterdamse haven. Echter, Border-Liners draait niet uitsluitend om het aantonen van beveiligingslekken, maar ook om de kick om te laten zien wat er zich achter ‘gesloten deuren’ bevindt. Iedere week komt er een nieuwe aflevering van Border-Liners beschikbaar op www.toweltv.com/borderliners

Beelden vrij te gebruiken en te downloaden vanaf 8 december 2011 via: https://www.toweltv.com/page/pressborderliners (H.264, 1920x1080)  

Foto’s en logo via www.toweltv.com/press   

Deel: ' Zeer groot explosiegevaar in Amsterdamse haven '
Lees ook