Het begin van de zoektocht naar een huurwoning


AMSTERDAM, 20171004 -- Als je bereid bent om een bizar hoge prijs te betalen voor je huurwoning, betekent het nog niet dat je een huurwoning kan vinden.

De studenten zijn afgelopen maand weer begonnen met studeren en dat is terug te zien in de woningmarkt. Heel Facebook staat weer bol met wanhopige oproepen van jongeren op zoek naar iemand die iemand kent die nog een bezemkast vrij heeft voor €500,- per maand.
Ja, €500,- voor een bezemkast. Dat klinkt misschien bizar maar het is werkelijkheid. Al tientallen jaren is er ieder jaar sprake van een verhoging van de huurprijs. Voor 2017 was dat voor sociale huurwoningen een stijging van 1,6% (wat een lagere stijging is dan in 2016). Maar als we kijken naar de prijzen in de vrije sector geloof je je eigen ogen niet. Met een stijging van 2,8% is het in de populaire steden van Nederland zoals Amsterdam en Utrecht nu normaal om €500,- voor een kamertje van twee bij twee te betalen.

De reden dat de huurprijs zo hoog is komt door de enorme schaarste aan huurwoningen. Het is ook niet voor niets dat veel bedrijven daarop inspelen door het aanbod van woningen te verzamelen op sites en deze in ruil voor abonnementsgeld aan wanhopige woningzoekers te tonen.
Als je eenmaal bereid bent om een bizar hoge huur te betalen waar begin je dan? De ene website heeft nog mooier aanbod dan de ander en overal wordt er een ander abonnement van je gevraagd. Het zou handig zijn als er een website bestaat die weer een verzameling van dit soort websites heeft waardoor je een totaaloverzicht hebt van alle aanbieders en beschikbare woningen in Nederland. Gelukkig, deze bestaat. Sinds kort is er een nieuwe website genaamd Hestiva.nl waarop je bijna alle huurwoningen en de daar bijhorende aanbieders in één totaaloverzicht gratis kan bekijken.

Als je niet op zoek bent naar een huurwoning is het toch de moeite waard om even een kijkje op de site te nemen. Je lacht/huilt je helemaal krom om de huurprijzen.

Bron1: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/36/laagste-huurstijging-sinds-2010
Bron2: https://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=70675ned&D1=0&D2=(l-30)-l&VW=T


Deel: ' Ook tegen bizar hoge huurprijs is huurwoning nog moeilijk te vinden '
Lees ook