Energiezuinig huis populairder bij woningzoekenden


UTRECHT, 20160310 -- Sinds begin 2015 is het overhandigen van een energielabel wettelijk verplicht voor verkopers en verhuurders. Omdat het een duidelijk keurmerk is waar mogelijk nieuwe bewoners gegarandeerd van op aan kunnen, is het een belangrijke graadmeter voor de gemakkelijke verkoop- of verhuurbaarheid van een woning.

Verhuizen.com raadt het gebruik van het energielabel bij de verkoop of verhuur dan ook ten zeerste aan. Door onder meer Milieu Centraal en de Consumentenbond worden kopers en huurders gewezen op de bruikbaarheid van het label, en worden ze aangespoord erom te vragen bij de woningaanbieder. De voordelen van een zuiniger energielabel zijn namelijk groot: per maand is de energierekening een stuk lager, het milieu wordt gespaard én het wooncomfort gaat vooruit. Dat komt bijvoorbeeld door de goede isolatie van een energiezuinige woning, die daarmee behaaglijk qua temperatuur én vrijwel geluidsdicht is. Potentiële huurders of kopers nemen al deze voordelen mee in hun besluit.

Het officiële label voor energiezuinigheid moet bij de overheid worden aangevraagd, waarna deze door een deskundige wordt beoordeeld. Waar nodig levert de huidige bewoner, verkoper of verhuurder bewijs aan in de vorm van rekeningen en foto’s. Het gehele proces kost enkele tientallen euro’s, en een label is tien jaar geldig. Mocht het energielabel niet zijn aangeleverd, dan staat hier een boete op van maximaal 405 euro. Een dubbel gemiste kans, want door het duidelijke over de energielabel wordt een woning in één oogopslag aantrekkelijker voor een potentiële nieuwe bewoner.


Deel: ' Energiezuinig huis populairder bij woningzoekenden '
Lees ook