Amref alternatief voor meisjesbesnijdenis boekt succes


Amsterdam, 20140306 -- Op Internationale Vrouwendag 8 maart a.s. feliciteert Amref Flying Doctors 2.140 Masai-meisjes met het feit dat zij pijnloos en gezond vrouw zijn geworden. Met deze felicitatie vraagt Amref aandacht voor haar werk om Masai-meisjes vrouw te laten worden zonder besnijdenis. Vanaf 09.30 uur vindt een ceremoniële bijeenkomst op het Leidseplein in Amsterdam plaats. Er hangt dan een enorme slinger met verschillende portretten van Masai-meisjes die op een gezonde manier vrouw zijn geworden. Directeur Jacqueline Lampe van Amref overhandigt een levensgrote ansichtkaart aan Giovanca Ostiana, ambassadeur van Amref.

Stuur een felicitatie naar Kenia

De overhandiging is het startschot voor de actie ‘Stuur een felicitatie naar Kenia’. Iedereen kan de meisjes steunen door een felicitatie te sturen via amref.nl. De actie steunt de Masai-meisjes en bevordert dat meer Masai-dorpen de besnijdenis uitbannen. Giovanca brengt de felicitaties begin juni persoonlijk over. De inzender van de meest originele felicitatie mag met haar mee; een onvergetelijke ervaring.

Alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis

In Afrika zijn ongeveer 92 miljoen vrouwen als meisje besneden, terwijl dit in vrijwel alle landen verboden is. Besnijdenis is niet alleen zinloos en zeer pijnlijk, maar kan ook leiden tot ernstige infecties, hiv-besmetting en levensgevaarlijke complicaties bij de bevalling. Toch maakt het nog steeds onderdeel uit van het traditionele ritueel van meisje tot vrouw bij de Masai.

Amref Flying Doctors zet zich in voor kwetsbare jonge Masai-meisjes. Samen met de Masai in het zuiden van Kenia ontwikkelde Amref een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis. In plaats van besnijdenis vindt nu een driedaagse workshop plaats over seks en rechten van de vrouw. Het is een ceremonie zonder bloedvergieten, maar met de mooie tradities als het dragen van speciale kleding en sieraden, zang en dans.

Ook stamoudsten en ouders worden aangemoedigd om te investeren in meisjes. De alternatieve ceremonie bestrijdt dus niet alleen de besnijdenis, maar ook de schooluitval en het veel te jonge trouwen van deze meisjes. Door het nieuwe programma, dat mogelijk is gemaakt door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, vieren in de komende twee jaar nog eens 3.500 Masai-meisjes in Kenia en Tanzania het alternatieve ritueel. Hiermee roepen zij samen met hun stamgenoten meisjesbesnijdenis een halt toe.

Over Amref Flying Doctors

Amref is een Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in 1957 in Kenia opgericht als ‘Flying Doctors’. De organisatie heeft als doel de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika structureel te verbeteren. Zo krijgen zij de kans om te ontsnappen aan armoede. In Nederland zet Amref Flying Doctors zich in voor fondsenwerving en een verantwoorde besteding van die fondsen aan het werk van Amref in Afrika. Ook zorgt de organisatie voor draagvlak en aandacht voor een betere gezondheid in Afrika.


Deel: ' Amref alternatief voor meisjesbesnijdenis boekt succes '
Lees ook