Nederlandse eer voor Keniaanse vredesactivist


Week van de Democratie sluit af met lintjesregen

DEN HAAG, 20091102 -- De Keniaanse vredesactivist Njeri Kabeberi ontvangt op dinsdag 3 november in Den Haag een `democratielintje' voor haar bijdrage aan de vrede en democratie in haar land. De onderscheiding wordt uitgereikt door wethouder Internationale Zaken Frits Huffnagel op de slotmanifestatie van de Week van de Democratie in Perscentrum Nieuwspoort.

Als programmacordinator van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD) en directeur van het Centrum voor Meerpartijendemocratie in Kenia (CMD-K), heeft Njeri Kabeberi een cruciale rol gespeeld in het bijeenbrengen van partijen toen een golf van geweld uitbrak in Kenia na de verkiezingen in 2008. Met gevaar voor eigen leven heeft de Keniaanse zich ingezet voor een terugkeer van de vrede, en verzoening tussen strijdende bevolkingsgroepen.

Het democratielintje wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt in het kader van de Week van de Democratie op initiatief van het het Forum voor Democratische Ontwikkeling (FDO), het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD), en de European Partnership for Democracy (EPD).

In de categorien Lokaal, Nederland, Europa, en Internationaal worden vier "helden van de democratie" geerd. Naast Njeri Kabeberi ontvangen ook de Amsterdamse stichting Kantara, de Moluks-Nederlandse Farida Pattisahusiwa, en de voormalig Europarlementarir Jan Marinus Wiersma een democratielintje. Aan de democratielintjes is een geldprijs van 500,- verbonden.

De ontvangers van de lintjes zijn aanbevolen door een comit bestaande uit o.a. Arthur McMillan Scott, Europarlementarir en Voorzitter van de Democracy Caucus, Prof. dr. J. TH. Houwink ten Cate, Hoogleraar Genocidestudies, Universiteit van Amsterdam, Nancy Jouwe, Directeur van Kosmopolis Utrecht en stichting PACE, en Esther Vonk, Programmamedewerker Europa en de Gemenebest van Onafhankelijke Staten bij Mama Cash.

Het Nederlandse eerbetoon aan Njeri Kabeberi volgt op een Duitse onderscheiding voor haar werk. Op donderdag 30 oktober ontving zij de Mensenrechtenprijs van de Kamer van Advocaten van Frankfurt am Main.

De uitreiking van de democratielintjes vindt plaats op dinsdag 3 november van 14:30-15:30 in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, 2511 CL, Den Haag. Voorafgaand aan de uitreiking, van 12:00-14:00, geeft Njeri Kabeberi een lunchlezing op het kantoor van het NIMD, Passage 31, 2511 AB, Den Haag.

NIMD


Deel: ' Nederlandse eer voor Keniaanse vredesactivist '
Lees ook