Indringende interviewbundel over militairen en de liefde


UTRECHT, 20080514 -- `Iedereen vindt n keer in zijn leven de ware liefde. Ik heb de mijne gehad.' Claire Rosier, weduwe van Martijn Rosier die in Afghanistan door een bermbom om het leven kwam, in 'Liefde onder vuur'.

Hoe is het om je geliefde te zien vertrekken naar een oorlogsgebied? Hoe is het als iemand thuiskomt met trauma's, lichamelijk letsel of aanpassingsproblemen? Hoe pak je samen de draad weer op? Dagelijks wordt het nut van de missie in Uruzgan besproken in de media. Toch blijven de persoonlijke verhalen van de uitgezonden militairen en hun geliefden vaak onderbelicht.

De interviewbundel 'Liefde onder vuur', die 16 mei verschijnt bij uitgeverij Nieuwland, brengt daar verandering in. Journaliste Patricia van den Broek (ELLE, Viva, Nieuwe Revu) sprak uitvoerig met militairen die naar oorlogsgebieden werden uitgezonden, en hun partners. Aan bod komen de missies in Nederlands-Indi, Korea, Libanon, Irak, Cambodja, Srebrenica, Rwanda en Afghanistan.

De meeste genterviewden vertellen in dit boek voor het eerst uitgebreid hun persoonlijke verhaal aan een journalist. Jaaike Brandsma (1987), de eerste vrouwelijke militair die bij een zelfmoordaanslag in Uruzgan ernstig gewond raakte, sprak nooit eerder zo openhartig met de pers. Dat geldt ook voor de weduwe van de befaamde generaal Spoor, die overleed tijdens de politionele acties in Nederlands-Indi. Ook Claire Rosier (1978), de vrouw van de in Afghanistan gesneuvelde Martijn Rosier, treedt voor het eerst naar buiten met haar verhaal.

In dit boek vertellen militairen en hun geliefden op welke manier een uitzending hun leven heeft benvloed. Sommigen worstelen met de gevolgen van een posttraumatische stress-stoornis. Anderen hervonden de liefde: het langdurige verblijf in oorlogsgebied en het gemis zorgden voor een hechtere liefdesband.

'Liefde onder vuur' is een uniek tijdsdocument over de verschillende missies uit de Nederlandse geschiedenis. Voor wie ooit in een oorlogsgebied is geweest of een geliefde erheen heeft zien vertrekken, zal het een verzameling zijn van herkenbare emoties. Voor anderen geven de interviews een goed beeld van de mens achter missie: soms ontroerend, soms schokkend, maar in elk geval verhelderend. Een verblijf in oorlogsgebied is ingewikkelder dan het lijkt, zowel voor hen die gaan als voor de achterblijvers.


Over de auteur:
Patricia van den Broek is journalist. Haar artikelen verschenen onder meer in ELLE, Nieuwe Revu en Viva.

Titel: Liefde onder vuur
Ondertitel: Gesprekken met soldaten en hun geliefden, van Nederlands-Indi tot Aghanistan
Auteur: Patricia van den Broek
Uitvoering: paperback
Omvang: 150 pagina's
Isbn: 9789086450282
Prijs: 14,90

Bestellen:

Liefde onder vuur
Liefde onder vuur
P. van den Broekwww.uitgeverijnieuwland.nl


Deel: ' Indringende interviewbundel over militairen en de liefde '
Lees ook