EUR 156 miljard Europese subsidies economische stimulans Oost-Europa


Recent gefuseerde subsidieadviesbureaus PNO Consultants en econet bieden subsidie-dienstverlening in hele EU

ARNHEM, 20071001 -- Het bedrag van EUR 156 miljard aan subsidies, dat de Europese Unie heeft gereserveerd voor nieuwe Lid-Staten in Centraal- en Oost-Europa, biedt enorme kansen voor Nederlandse bedrijven. De recent gefuseerde subsidieadviesbureaus PNO Consultants uit Nederland en econet uit Spanje voorspellen dat deze subsidieprogramma's een grote economische stimulans betekenen voor Hongarije, Tsjechi, Slowakije, Sloveni, Bulgarije, Roemeni en Polen.

[foto] Om de economie in Europa op een gelijk niveau te trekken, heeft de Europese Unie een totaalbedrag van EUR 375 miljard gereserveerd vanuit nationale en EU-programma's. Een belangrijk deel (EUR 156 miljard) is bestemd voor de nieuwe Lid-Staten in Centraal- en Oost-Europa om de nationale economie te stimuleren. Subsidies zijn een belangrijke aanjager voor de economie in een hele regio. In Hongarije is recent de `call' geopend voor het aanvragen van subsidies voor investeringen in achtergebleven gebieden en het starten en ontwikkelen van service-centra met creatie van nieuwe arbeidsplaatsen. Tsjechi en overige Lid-Staten volgen binnenkort.

Fusie PNO Consultants en econet
PNO Consultants en econet hebben vrijdag 28 september de fusie beklonken, om zo een groeiend aantal bedrijven te ondersteunen dat deze subsidiekansen in Centraal- en Oost-Europa niet onbenut wil laten. CEO Willem Zandbergen van PNO Consultants: "Subsidieverwerving en de implementatie in het bedrijf blijken complexe processen te zijn. Het is essentieel om een kwalitatief hoogwaardige aanvraag op te stellen, want er zijn mr aanvragen dan beschikbaar geld. Daarom willen bedrijven en instellingen liever onafhankelijke subsidie-adviseurs inhuren dan gelden mislopen. Met onze 350 subsidie-experts en kantoren in 13 Europese Lid-Staten bieden wij die kwaliteit".

Lokale aanwezigheid, Europese dienstverlening
De fusie tussen PNO Consultants en econet is een logische stap. Al sinds 2001 werken ze samen in verschillende projecten. "We bieden onze klanten een heel duidelijke meerwaarde, nu we subsidie-dienstverlening in heel Europa bieden. Veel van onze bestaande Nederlandse relaties breiden hun activiteiten uit naar Oost-Europa, waar de economische groei veelbelovend is. Om hun de kwaliteit van subsidie-advies te kunnen blijven geven, en te achterhalen welke subsidiekansen het meest kansrijk voor hen zijn, moeten we gewoon ter plekke onze kantoren hebben en de lokale wegen kennen," aldus Zandbergen.

Europees marktleider
Beide bedrijven zijn marktleider in subsidie-advies in hun eigen land, en hebben succesvol allerhande investeringsprojecten geleid in heel Europa. De `buy and build'-strategie zal worden voortgezet om het Europees marktleiderschap te versterken.

Einde persbericht

Bijlage: verdeling fondsen Centraal-en Oost-Europese Lid-Staten

Op de foto zittend links: Willem Zandbergen, CEO; staand boven hem: Javier Calvet, Business Line Manager Euga; staand rechts van hem: Sanyu Karani, Business Line Manager Zuid Europa; zittend rechts: Kees Vlasblom, CFO.


Deel: ' EU biedt 156 miljard euro aan subsidies voor projecten in Oost-Europa '
Lees ook