Belastingdienst krijgt inzage in uitvaartverzekering


Utrecht, 20161222 -- Vanaf 1 januari 2017 hebben ook natura-uitvaartverzekeraars een renseigneringsverplichting. Dit wil zeggen dat de verzekeraars verplicht zijn informatie over opgebouwd kapitaal aan de Belastingdienst te verstrekken.

De Belastingdienst is geinteresseerd in deze informatie omdat het opgebouwde vermogen van een natura-verzekering gezien wordt als een extra spaarbedrag. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een uitvaartverzekering af te kopen en gespaard vermogen te ontvangen terwijl iemand nog in leven is. De natura-uitvaartverzekeraars mogen deze informatie pas verstrekken wanneer het opgebouwde vermogen hoger is dan een bepaald bedrag. In 2017 is dit 6977 euro.

Deze renseigneringsverplichting gold al voor kapitaal uitvaartverzekeringen en levensverzekeringen, maar ook banken en andere soorten verzekeringen moeten aan de verplichting voldoen. De informatie die uitvaartverzekeraars aan de belastingdienst mogen verstrekken heeft betrekking op de waarde van het vermogen dat iemand heeft opgebouwd bij een verzekeringsmaatschappij. Fiscalisten geven echter aan dat weinig mensen op de hoogte zijn van deze renseigneringsregeling wanneer zij een uitvaartverzekering afsluiten, blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekering-weetjes.nl.


Deel: ' Belastingdienst krijgt inzage in uitvaartverzekering '
Lees ook