Gemeenten en burgers hangen de Tibetaanse vlag uit


AMSTERDAM, 20090306 -- Amsterdam - Als steunbetuiging aan het Tibetaanse volk zal op dinsdag 10 maart bij een aantal gemeentehuizen in Nederland de Tibetaanse vlag naast de Nederlandse vlag wapperen. Uit solidariteit met de Tibetanen gaan ook honderden Nederlanders de kleurrijke Tibetaanse vlag uitsteken. Op 10 maart wordt internationaal de 50e herdenking van de Tibetaanse volksopstand herdacht.

Op de gemeentehuizen van Deventer, Lelystad, Wolvega, Noordwijk, Winschoten, Grouw, Waalre en Zeewolde wordt op 10 maart de Tibetaanse vlag uitgestoken. De Tibet Support Groep Nederland heeft alle Nederlandse gemeenten verzocht om solidariteit te betuigen aan de Tibetaanse kwestie.

In veel gemeenten is een debat ontstaan over het wel of niet meedoen aan de Tibetaanse vlaggenactie. Ook vanwege de politieke gevoeligheid rond China. Na een negatief besluit van de gemeenteraad heeft een aantal gemeenteraadsleden besloten om op persoonlijke titel de vlag thuis uit te hangen. In Apeldoorn heeft de GroenLinks-fractie besloten om op markante locaties in de stad de Tibetaanse vlag alsnog zichtbaar te maken.

50e Herdenking
Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk massaal in opstand tegen de onderdrukking door hun overheersers na de Chinese bezetting in 1949. Deze volksopstand werd door het Chinese Volksbevrijdingsleger neergeslagen. Duizenden Tibetanen verloren hierbij het leven. Hierdoor werden de Dalai Lama en vele Tibetanen met hem gedwongen om te vluchten naar India. De Dalai Lama en meer dan 100.000 Tibetanen wonen sindsdien in ballingschap.

In aanloop naar de 50e Herdenking Tibetaanse volksopstand zijn in Tibet dit jaar al vijf protesten uitgebroken. Tibet is nu gesloten voor toeristen en journalisten. In 2008 zijn er in Tibet meer dan 100 vreedzame protesten geweest na de 10 maart herdenking van dat jaar. Deze protesten zijn door de Chinese veiligheidstroepen neergeslagen. Meer dan 100 Tibetanen verloren hierbij het leven, duizenden Tibetanen zijn gearresteerd en honderden zitten nog steeds in het gevang. Rond de 1,300 Tibetanen zijn vermist.

De volksopstand van 10 maart wordt jaarlijks wereldwijd herdacht door Tibetanen en Tibet supporters. In Den Haag wordt op 10 maart een herdenkingsmanifestatie gehouden. De Tibetaanse gemeenschap houdt in het kader van de herdenking een 24-uur durende hongerstaking.

Bijna 2.000 Europese Gemeenten in o.a. Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Itali, Spanje, Belgi hebben de voorgaande jaren op 10 maart de Tibetaanse vlag uitgehangen op de gemeentehuizen, als teken van solidariteit aan het Tibetaanse volk.

Tibet Support Groep Nederland


Deel: ' Gemeenten en burgers hangen de Tibetaanse vlag uit '
Lees ook