Koerdische vereniging in Amsterdam aangevallen

Gisternacht is het gebouw van de Koerdische Gemeenschap Amsterdam (KGA) aangevallen. Ruiten zijn ingegooid, muren zijn beklad, er is behoorlijke materiële schade aangericht. Op dat moment was er gelukkig niemand aanwezig in het pand. Het bestuur van de KGA heeft meerdere keren de politie en de gemeente geïnformeerd over hoog opgelopen spanningen. Als KGA hebben we ook meerderen malen Gemeente Amsterdam opgeroepen om Koerdische en Turkse instellingen bij elkaar te laten komen om gezamenlijk de Koerdische en Turkse gemeenschap op te roepen tot kalmte. Wij zijn niet voor de import van geweld uit Turkije en we willen niet dat geweld ontstaan door een politiek conflict overloopt naar Nederland. Helaas geven de meeste Turkse organisaties hier geen gehoor aan.

De Turkse (AKP) regering heeft een einde gemaakt aan het vredesproces met de Koerden, waarna het geweld in Koerdistan en Turkije opgelaaid is. Afgelopen 2 maanden zijn er meer dan 200 mensen omgekomen bij gevechten tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten. Als gevolg van deze oorlog worden in Turkije, onschuldige Koerden aangevallen in de Turkse steden. Niet alleen onschuldige burgers van Koerdische afkomst hebben het moeten ontgelden de afgelopen week, maar ook de pro-Koerdische HDP kantoren en werkplekken zijn verbrand in meer dan 150 steden.

Het is niet eerste keer dat een Koerdische vereniging in Amsterdam wordt aangevallen. In 2012 is op klaarlichte dag ook het gebouw van de Koerdische Nederlandse Culturele Centrum Amsterdam aangevallen door de Turkse nationalistische jongeren. In de vereniging zaten toen vrouwen, kinderen en ouderen. Op 10 september 2015 werd weer een demonstratie georganiseerd door een groep van Turkse jongeren die nationalistische extreem leuzen riepen zoals "Dood aan Koerden” en "Wij gaan hun gebouwen aanvallen".

Het bestuur werd vanochtend door de politie wakker gebeld over de aanval op de vereniging. Tot verbazing van het bestuur werd door de politie meegedeeld dat de Koerden zelf voor de beveiliging van het pand moeten zorgen. “Want als een molotov cocktail naar binnen wordt gegooid, kunnen wij er niet bij zijn”, aldus de politie. Dit is schandalig, de Koerden willen niet voor eigen rechter spelen en het heft in eigen handen nemen. Als vreedzame burgers van dit land verwachten de Koerden dat de landelijke en lokale overheden zijn burgers en daarmee de Koerden en de Koerdische verenigingen bescherming biedt tegen zulke terroristische aanvallen. Hoewel het bestuur van de KGA de politie en gemeente Amsterdam heeft geïnformeerd over een dreigende aanval door de nationalistische Turkse groepen heeft de politie deze aanval niet weten te voorkomen.

Wij roepen de landelijke en lokale overheden op om de vrijheid van de Koerdische gemeenschap en de Koerdische verenigingen te beschermen om een aanval als deze te voorkomen.

We roepen ook de Turkse organisaties op om dialoog met Koerdische organisaties aan te gaan om verdere geweld te vermijden en de situatie te deëscaleren

Bestuur, Federatie van Koerden in Nederland

Deel: ' Koerdische vereniging in Amsterdam aangevallen '


Lees ook