Premier Curaçao reikt prijs uit aan Capelse


CAPELLE AAN DEN IJSSEL, 20130830 -- Gisterenavond hebben zeven maatschappelijk betrokken in Nederland wonende Curaçaoënaars een onderscheiding ontvangen tijdens een receptie van het Curaçaohuis in Den Haag. Marie-Claire de Pool, inwoner van Capelle aan den IJssel, ontving de onderscheiding uit de handen van minister-president Ivar Asjes van Curaçao. Ze ontving de prijs voor haar succesvolle inzet voor Curaçaose jongeren in Capelle.

Marie-Claire de Pool is trajectbegeleider bij De Jonge Krijger (projectbureau voor jongeren, werk en scholing). Ze begeleidt Antilliaanse jongeren bij het vinden van de juiste opleiding of werk. Dit doet ze onder andere met het project Trajectbegeleiding Arbeid en Scholing Antilliaanse jongeren (TAS). Ze nam de prijs in ontvangst in aanwezigheid van bewindvoerders, ambassadeurs, vertegenwoordigers van de Curaçaose gemeenschap in Nederland en de media. Op de onderscheiding staat in het Papiaments dat de regering haar bedankt en dat “Zij schittert als de Curaçaose zon in Nederland”. De winnaars wisten van tevoren niet dat zij een prijs zouden ontvangen.

Succesvolle inzet

Uit resultaten blijkt dat TAS veel impact heeft en dat er dit jaar voor het eerst geen oververtegenwoordiging van Antilliaanse jongeren meer onder Capelse werkzoekenden en in uitkeringen is. De oververtegenwoordiging in voortijdig schoolverlaters is ook licht afgenomen in Capelle aan den IJssel. De inzet van Marie-Claire met het project heeft hierin een grote rol gespeeld. Ze begeleidt vanaf januari 2011 Antilliaanse jongeren van 18 tot 27 jaar naar scholing en/of werk en ondersteunt hen met het oplossen van problemen.

Gemeente Capelle stopt TAS

Ondanks het grote succes van Marie-Claire en TAS heeft de gemeente Capelle aan den IJssel besloten om per 31 december 2013 de financiering van het project te stoppen. Het besluit is genomen in verband met het stoppen van het doelgroepenbeleid vanuit de overheid. De vrees bestaat dat de vertegenwoordiging van Antilliaanse jongeren in werkzoekenden en in uitkeringen weer zal oplopen bij het beëindigen van het project.Noot voor redacties:

Deel: ' Premier Curaçao reikt prijs uit aan Capelse; gemeente staakt project '


Lees ook