Er bestaan verschillende soorten pannen, als je de beste pannen zoekt moet je dan ook met het een en ander rekening houden. Zo speelt de materiaalkeuze een rol wanneer je op zoek gaat naar de beste pannen. Wij helpen je bij het vinden van de beste pannen en leggen het een en ander voor je uit. We geven ook meteen aan wat wij de beste pannen vinden en wat de voor- en nadelen zijn.
Dit zijn de beste pannen van 2024
In de top 10 beste pannen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De 5 beste pannen van 2024 uitgelicht
Wat is een goede koekenpan? Wat is een goede pannenset? Het zijn vragen die we wel vaker krijgen. Hieronder geven we aan wat wij de beste pannen vinden. Dat maakt het kiezen van een goede pan er alvast een stuk eenvoudiger op.
Chefarone Gietijzeren Pan
De Chefarone Gietijzeren Pan is een gietijzeren 2-in-1 pan waarmee je kunt braden, smoren, koken en bakken. Daarbij is de Chefarone Gietijzeren Pan geschikt voor elk type fornuis. Ook is deze pan bestendig tot temperaturen van zo’n 300 graden. Dit betekent dat je hem ook in de oven kunt doen. De Chefarone Gietijzeren Pan heeft een zeer sterke antiaanbaklaag en bestaat hoofdzakelijk uit ingebrand gietijzer.
Bekijk de Chefarone Gietijzeren Pan bij deze vertrouwde webshops:
Coninx Grillpan 28CM
De Coninx Grillpan 28CM is een zeer lichte grillpan met een afneembare handgreep. Deze pan is geschikt voor zowel gas als inductie kookplaten. Door het keramische ontwerp wordt de warmte in de pan goed verdeeld. Daarbij raakt de pan erg snel op temperatuur. De Coninx Grillpan 28CM heeft ook nog eens een handige afneembare handgreep. Als je een lekkere ovenschotel wil maken kun je de pan dus makkelijk met een koude handgreep weer uit de oven halen. De Coninx Grillpan 28CM heeft een goede antiaanbaklaag en is 100% vrij van schadelijke chemicaliën.
Bekijk de Coninx Grillpan 28CM bij deze vertrouwde webshops:
Demeyere Wok 26 cm
De Demeyere Wok 26 cm is volgens ons de beste wokpan voor inductie. De beste wokpan voor inductie is ideaal voor het maken van Aziatische maaltijden en bestaat niet voor niets uit zeven lagen. Met een totale dikte van 2,3 mm staat de beste wokpan voor inductie garant voor een gelijkmatige verdeling van de warmte over de gehele oppervlakte. Hierdoor kan je met de beste wokpan voor inductie alles snel gaar krijgen en dit zonder aan knapperigheid in te boeten. Verder is de beste wokpan voor inductie van een speciale oppervlaktebehandeling voorzien die ervoor zorgt dat het roestvast staal altijd zijn kwaliteit blijft behouden.
Ook de afwerking van de beste wokpan voor inductie verdient enige lovende worden, want delen zoals handvaten zijn vastgelast en niet vastgeschroefd. Er zijn dus geen kleine spleetjes waarin vuil zich kan ophopen. Hoewel we spreken van de beste wokpan voor inductie, moeten we ten slotte zeggen dat de beste wokpan voor inductie ook voor alle andere warmtebronnen geschikt is. In de oven mag je de beste wokpan voor inductie wel maar op maximaal 230 °C gebruiken.
Bekijk de Demeyere Wok 26 cm bij deze vertrouwde webshops:
GreenPan Cambridge hapjespan 28cm
De GreenPan Cambridge hapjespan 28cm is een veelzijdige pan, perfect voor gezond en veilig koken. Met zijn PFAS-vrije Thermolon™ Infinity anti-aanbaklaag, versterkt met diamant, biedt hij een slijtagevrij oppervlak dat bestand is tegen metalen spatels. De pan warmt snel en gelijkmatig op, wat resulteert in perfecte bakresultaten. Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie, en voorzien van ergonomische stay-cool handgrepen. De pan is vaatwasserbestendig, hoewel reinigen met een zachte doek wordt aanbevolen. Of je nu wilt bakken, braden, roerbakken of stoven, de GreenPan Cambridge biedt uitstekende prestaties en duurzaamheid, en kan zelfs in de oven tot 180°C.
Bekijk de GreenPan Cambridge hapjespan 28cm bij deze vertrouwde webshops:
BK Soeppan 26 cm
De BK Soeppan 26 cm is volgens ons de beste soeppan van 2024. De beste soeppan heeft een inhoud van 11 liter, waardoor je lekker veel soep kan maken om de winter door te komen. Daarnaast kan je de beste soeppan gebruiken voor het maken van grote hoeveelheden pasta. De beste soeppan is gemaakt van roestvast staal en heeft een speciale sandwichbodem die voor een gelijkmatigere warmteverdeling zorgt. De beste soeppan kan je gebruiken op alle warmtebronnen en bovendien kan je de beste soeppan in de vaatwasser stoppen. Daar neemt hij natuurlijk wel redelijk veel plaats in.
Bekijk de BK Soeppan 26 cm bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over pannen
Er bestaan verschillende soorten pannen en dat is toch iets om rekening mee te houden als je de beste pannen zoekt. Het is namelijk niet zo dat elke goede pan voor alle toepassingen geschikt is. Hieronder geven we aan welke soorten pannen er zijn en waarvoor het de beste pannen zijn.
Kookpannen
Kookpannen behoren tot de basisuitrusting van de hobbykok. Dit zijn de beste pannen voor het maken van pasta, rijst, aardappelen enzovoort. Vaak zijn deze kookpannen gemaakt van roestvrij staal, maar ook andere uitvoeringen zijn verkrijgbaar en hebben hun eigen voor- en nadelen.
Koekenpannen
Koekenpannen zijn ideale pannen om in te bakken en hebben een lage rand en een lange steel. Het zijn de beste pannen om aardappels of vlees in te bakken. Koekenpannen zijn zowel met als zonder antiaanbaklaag verkrijgbaar. Net zoals bij kookpannen zijn ook koekenpannen in verschillende uitvoeringen te verkrijgen.
Braadpan
Braadpannen zijn de beste pannen voor stoofvlees of andere suddergerechten. Je herkent ze aan hun dik materiaal, wat de warmte beter verdeelt. De materiaalkeuze is echter voor een groot deel bepalend, net zoals het ontwerp dat het vocht al dan niet goed in de pan houdt.
Hapjespan
Hapjespannen zijn de beste pannen voor het maken van kleine gerechten en hapjes. Hapjespannen lijken wel een kruising te zijn tussen braadpannen en koekenpannen. Met hapjespannen kan je een stukje vlees bakken, maar zelfs kleine pastagerechten behoren tot de mogelijkheden.
Wokpan
De wokpan is een bolvormige pan met een hoge rand. Het zijn de beste pannen voor roerbakgerechten en Aziatische gerechten. Deze goede pannen verhitten snel en er blijft dan ook meer smaak en vitamines over.
Grillpan
Een grillpan is gemaakt om vis, vlees of groenten snel dicht te schroeien, zonder dat je daarvoor veel olie of boter moet gebruiken. Grillpannen zijn voorzien van ribbels die het vet goed afvoeren. Het is ideaal voor een gezondere en lekkere maaltijd.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste pannen
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede pannen met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande pannen, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
De populairste pannenmerken
Er zijn best veel producenten die pannen op de markt brengen, maar de populariteit van de Tefal-pannen hoeft niet te verbazen. Tefal maakt goede pannen en besteedt vrij veel aan marketing. Toch zijn er ook andere pannenmerken die het goed doen. Zo valt het op dat ook de Demeyere-pannen heel populair zijn. Verder kijken veel mensen ook naar bekende gezichten en kiezen ze bijvoorbeeld voor de pannen van Jeroen Meus. Zoiets raden wij eigenlijk niet aan. Een bekend gezicht zegt namelijk niks over de kwaliteit van de pannen. Vaak betekent het gewoon dat je meer voor de pannen moet betalen zodat de producent portretrechten kan betalen aan een beroemde kok die verder niks met de pan te maken heeft.
Andere merken die het goed doen, zijn de Kitchenaid-pannen en de Lagostina-pannen. Ten slotte merken we ook dat er vrij veel interesse is voor de IKEA-kookpotten. Het klopt inderdaad dat IKEA toch wel kwaliteit biedt, zelfs voor de bescheiden prijs. De beste pannen zullen het echter nooit worden, maar voor veel mensen zullen IKEA-kookpotten alsnog volstaan.
Hoe is de lijst met beste pannen 2024 tot stand gekomen?
Voor deze lijst met beste pannen hebben we in de eerste plaats gekeken naar de gebruikte materialen, waarbij vooral giftige en milieuonvriendelijke materialen dooddoeners waren, en naar de constructie-eigenschappen. Daarnaast hebben we alle pannen natuurlijk zelf uitgeprobeerd voor verschillende bereidingen, gingen we na hoe makkelijk ze op te bergen en te reinigen zijn en controleerden we op eventueel kwaliteitsverlies na een ritje in de vaatwasmachine. Onze persoonlijke scores waren heel belangrijk bij het vastleggen van de lijst met beste pannen.
Toch gingen we niet alleen na wat wij de beste pannen vinden. We hebben namelijk verschillende pannentesten doorgenomen, waaronder de test met antiaanbakpannen en de test met koekenpannen van Consumentenbond. Ook de aankoopgids voor pannen met antiaanbaklaag van Test Aankoop hebben we doorgenomen.
Omdat wij alle pannen enkel op een korte termijn hebben gecontroleerd en hieruit niet kunnen afleiden hoe de pannen zich op langere termijn gedragen, hebben we hiervoor veel reviews doorgenomen. Vooral de reviews op betrouwbare websites als bol.com en Coolblue waren daarbij heel waardevol. Deze persoonlijke lijst met beste pannen is het resultaat van bovenstaande bevindingen en werd volledig onafhankelijk door ons samengesteld.
Let op het materiaal van de pan
Ook met het materiaal van de verschillende soorten pannen speelt mee bij de keuze voor de beste pan. Zoals je wellicht al zal gemerkt hebben, vinden wij dat de beste pannen van gietijzer moeten zijn gemaakt. Dit is echter een persoonlijke keuze, want zelfs aan gietijzeren pannen zijn er nadelen verbonden. Daarom leggen we de voor- en nadelen van verschillende materialen uit. Hierdoor kies je eenvoudiger de beste pannen.
Hoe dan ook zit je qua kwaliteit bij gietijzeren pannen heel goed. Gietijzer is bovendien een uitstekende warmtegeleider en houdt warmte goed vast. Toch is het ene gietijzer het andere niet. Je hebt namelijk de keuze tussen onbewerkt gietijzer en geëmailleerd gietijzer. Onbewerkt gietijzer is praktisch niet te verwoesten, wordt gloeiend heet, blijft langdurig heet en is ook de goedkopere variant van de twee. Je moet deze gietijzeren pannen wel vooraf inbranden, ze hebben meer onderhoud nodig en je moet heel zorgvuldig zijn bij het schoonmaken. Op hoge zuurgehaltes reageren ze ook niet altijd even goed. Geëmailleerd gietijzer is dan weer iets duurder, heeft minder onderhoud nodig, inbranden is niet nodig en de bodem heeft niet zoveel last van zure ingrediënten. Het is wel kwetsbaarder, dus als je ‘m eens laat vallen zit je gegarandeerd met de gebakken peren.
Daarnaast zijn er keramische pannen. De keramische pannen zijn ook heel duurzaam, maar je moet ze wel wat extra zorg en liefde geven. Je mag ze bijvoorbeeld niet in de vaatwasser steken, maar je moet ze zachtjes wassen met een sopje en een zachte doek. Verder zijn het wel nog steeds gezonde pannen want je hebt geen olie of boter nodig. De warmte wordt ook goed verdeeld. Het belangrijkste nadeel is dat het ook wat wennen is. Als je de pan te lang warm laat worden, blijft de pan de warmte ook langdurig vasthouden. Hierdoor kan je gemakkelijker je eten laten aanbranden.
Een ander materiaal dat vaak wordt gebruikt, zijn roestvrijstalen pannen. Deze pannen zijn gemakkelijker te onderhouden en zijn veelal voorzien van een aluminiumbodem. Ze roesten niet, zijn zuurbestendig, mogen in de vaatwasser en zijn makkelijk te onderhouden. Daarentegen geleiden ze de warmte minder goed en kunnen ze niet tegen zout. Ook is het risico op aanbakken groter.
Veelgestelde vragen over pannen
Heb je na het lezen van bovenstaande uiteenzetting nog een aantal vragen? Het vinden van de beste pannen is inderdaad niet eenvoudig. Regelmatig beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen die we in onze digitale postbus krijgen. Kijk even of je vraag hieronder te vinden is.
Hoe moet ik een gietijzeren pan onderhouden?
Dit is afhankelijk van het type gietijzer. Bij onbewerkt gietijzer is het vooral belangrijk dat je de pan voor gebruik inbrandt en dat je nooit, maar dan ook echt nooit, etensresten in de pan laat staan. Laat de pan een beetje afkoelen en maak ‘m vervolgens meteen schoon. Gebruik bovendien geen afwasmiddelen en laat de pan nooit weken in water, want de gietijzeren pan kan roesten. Droog de gietijzeren pan nadien ook altijd goed af.
Bij een geëmailleerde gietijzeren pan is het iets eenvoudiger. Een geëmailleerde gietijzeren pan hoef je niet in te branden en afwassen met de hand is aangeraden maar niet verplicht. Let wel altijd goed op voor temperatuurverschillen en giet bijvoorbeeld geen heet water in een koude pan of omgekeerd. Houd er bovendien rekening mee dat de pan, hoewel het minder snel gebeurt, ook kan roesten. Laat daarom nooit langdurig water in de geëmailleerde gietijzeren pan staan.
Welke bereidingen zijn ideaal voor welk type pan?
Een gietijzeren pan is ideaal voor stoofpotjes, biefstuk, roerbakgerechten en gefrituurd eten. En keramische pan is dan weer de beste pan voor gebakken aardappeltjes en vlees dat je lekker wil laten garen. Een RVS-pan kan je dan weer gebruiken voor gevogelte en rood vlees dat je een goudbruin korstje wil geven. Voor vis en gebakken eieren raden we een aluminium pan met een antiaanbaklaag aan. Voor confituur, risotto en sauzen is een koperen pan dan weer een goed idee, maar zo’n pan is best wel prijzig.
Mijn grootmoeder had een plaatstalen pan. Verkopen ze dat nog?
Ja, plaatstalen pannen worden nog steeds verkocht. Vaak wordt het als gezonde en milieubewuste keuze aangeprezen. Volgens veel grootmoeders zijn plaatstalen pannen de beste pannen. In ieder geval hebben ze een natuurlijke antiaanbaklaag die na elk gebruik beter wordt. Houd er wel rekening mee dat deze pannen ook nadelen hebben. Zo zijn ze heel kwetsbaar, zijn ze minder geschikt voor inductie, gebruik je beter geen afwasmiddel en mogen ze niet in de vaatwasser. Ten slotte moet je deze goede pannen ook vooraf inbranden.
Leestip: De beste inductie kookplaat.
Aanvullende producten voor pannen
Naast de beste pannen heb je natuurlijk ook pannendeksels nodig. De deksels worden niet altijd standaard meegeleverd. Ook speciaal keukengerei dat niet krast, kan soms aangewezen zijn. Ga altijd na welk keukengerei de fabrikant aanraadt. Houd er ten slotte rekening mee dat sommige pannen geen koude steel hebben. In zo’n geval moet je een keukenhandschoen gebruiken als je geen blaren op je handen wil.