Volgens Het Financieele Dagblad (FD) is er zelfs sprake van een verdubbeling van de winstmarge in tien jaar tijd, waardoor kan worden gesproken van een groeisector. Belangrijke oorzaken hiervoor zijn de vergrijzing en het intensieve gebruik van beeldschermen, zowel in de werk- als privésfeer. Steeds meer mensen hebben hierdoor een bril nodig.
Toenemende vraag naar multifocale brillen
Door de vergrijzing stijgt het aantal ouderen in de samenleving, een groep die vaker een bril nodig heeft om scherp te kunnen blijven zien. Naarmate mensen ouder worden, vermindert de elasticiteit van de ooglens. Deze verandering, ook wel presbyopie of ouderdomsverziendheid genoemd, maakt het moeilijker om het zicht scherp te stellen op korte afstanden. Als gevolg hiervan zien mensen vaak wazig wanneer ze bijvoorbeeld lezen of hun smartphone gebruiken. Voor veel ouderen is een multifocale bril de juiste keuze, omdat deze glazen speciaal ontworpen zijn om zowel dichtbij als veraf scherp zicht te bieden. Over het algemeen wordt aangenomen dat de vergrijzing in ons land zijn hoogtepunt bereikt in 2040, waardoor de vraag naar brillen nog lange tijd zal blijven toenemen.
Beeldschermgebruik eist zijn tol
Ook intensief gebruik van computers, tablets en smartphones zorgt voor een groeiende vraag naar brillen. Door het vele werk op beeldschermen worden de ogen sterk belast. Het langdurig kijken naar een scherm zorgt voor vermoeidheid, oogirritatie en zelfs hoofdpijn. Het fenomeen, bekend als computer vision syndrome of CVS, treft steeds meer mensen. CVS wordt gekenmerkt door klachten als droge ogen, een branderig gevoel, hoofdpijn en moeite om scherp te blijven zien.
Voor mensen die zowel voor hun werk als in hun vrije tijd veel gebruikmaken van beeldschermen, is een bril met een blauwlichtfilter veelal raadzaam. Deze brillen beschermen de ogen extra tegen de nadelige gevolgen van blauw licht, het licht dat afkomstig is van beeldschermen. Blauw licht is intensiever dan andere vormen van zichtbaar licht, wat tot vermoeidheid en een verstoring van het natuurlijke slaapritme kan leiden. Een bril met een blauwlichtfilter werkt door de blauwe lichtstralen te blokkeren of te verminderen, waardoor de belasting van de ogen wordt verminderd. Er bestaan ook speciale screenprotectors die op het beeldscherm aan te brengen zijn en die blauw licht filteren. Ook dit beschermt de ogen.
Problemen voorkomen bij beeldschermwerk
De ogen worden vaak beschouwd als het tweede belangrijkste zintuigorgaan op het gebied van informatieverwerking, na de huid. Ze spelen een cruciale rol in het waarnemen van de omgeving. Daarom is het belangrijk om de ogen goed te beschermen. Regelmatig pauzeren en de ogen rust gunnen, kan helpen om klachten zoals vermoeidheid en droge ogen te verminderen. De 20-20-20-regel wordt vaak als richtlijn aangehaald. Dit wil zeggen: elke 20 minuten gedurende 20 seconden naar iets kijken dat op 20 voet (ongeveer 6 meter) afstand ligt. Verder is het aan te raden om voldoende afstand van het beeldscherm te houden en de schermhelderheid aan te passen aan de omgevingsverlichting. Voor wie ouder is dan veertig jaar is een jaarlijkse oogmeting aan te raden.