Nieuwe website Rechtswinkel.nl verlaagt drempel rechtzoekenden


Rechtswinkel.nl biedt gratis en snel antwoord op juridische vragen

EINDHOVEN, 20121013 -- Vrijwel iedereen heeft wel eens een vraag voor een jurist. Maar lang niet iedereen stelt die vraag. De drempel is hoog, er is angst voor kosten. Dat kan beter, vinden de initiatiefnemers van Stichting Rechtswinkel.nl. Zij lanceren de interactieve website rechtswinkel.nl, die eerstelijns juridisch advies verzorgt. Ondernemer en particulier kunnen op deze site anoniem hun juridische vragen stellen.

Een kleine 30 juristen maken in hun praktijk regelmatig tijd vrij om de vragen te beantwoorden. Deze groep groeit nog, elke jurist mag na registratie  antwoorden formuleren. Gemiddeld volgt binnen anderhalve dag na het stellen van de vraag een antwoord. Met de interactie en de snelle reactietijd sluit de juridische praktijk oprechtswinkel.nl aan op de eisen en wensen van particulier en ondernemer anno nu. 

Knellende vragen
“Het gaat slecht met ons schildersbedrijf (VOF). Als het failliet gaat, loop ik dan kans dat ik mijn huis zal kwijtraken?”
“Mijn vriend is wettelijk nog getrouwd maar wij willen gaan samenwonen. Kunnen we een samenlevingscontract opstellen en wat betekent dat?”
“Ik wil mijn koophuis tijdelijk onderhuren. De hypotheekverstrekker wil dat ik samenwerk met iemand die hij aanwijst. Kan dat zomaar?”
Zomaar drie van de vragen die de afgelopen weken binnen kwamen bij rechtswinkel.nl. De vragenstellers kregen binnen anderhalve dag minstens een, maar vaak drie, vier of zelfs meer antwoorden van verschillende juristen. Gratis.
 
Hulp bij keuze juridisch dienstverlener
Veel vragenstellers zijn afdoende geholpen met de antwoorden op hun vraag. In een aantal gevallen blijkt het echter alsnog nodig een jurist in te schakelen. Dan blijkt het grote voordeel van de site: door de antwoorden op zijn vraag te vergelijken kan de vragensteller de jurist selecteren die het best bij hem past. De site bevat bovendien een profiel van elke geregistreerde dienstverlener met meer informatie en een foto.
 
Beoordeling kwaliteit antwoorden
De juristen moeten serieus werk maken van hun antwoorden, want vragenstellers kunnen een oordeel (1 t/m 5) geven over de kwaliteit ervan. Hoe meer goede waarderingen, hoe hoger de dienstverlener op de ranglijst ‘meest gewaardeerde juristen’. De functionaliteit is een tegemoetkoming aan consumenten en ondernemers van nu die in toenemende mate elkaars ervaringen gebruiken om keuzes te maken.
 
Modelbrieven en -contracten
Stichting Rechtswinkel.nl komt particulieren en ondernemers verder tegemoet met een aantal modelbrieven en contracten die gratis te downloaden zijn. De documenten zijn beproefde bijdragen van geregistreerde juristen. Het huidige bestand varieert van een ‘arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd’ tot een ‘ouderschapsplan voorbeeld (korte versie)’. De serie zal in de loop der tijd verder worden uitgebreid.


Deel: ' Nieuwe website Rechtswinkel.nl verlaagt drempel rechtzoekenden '
Lees ook