Zie ook Ploumen: Inspanningen CoolCat belangrijk voor kledingsector Bangladesh


Verklaring omtrent vals persbericht VARA TV-programma Rambam/CCCP


AMSTERDAM, 20140127 -- Op 22 november 2013 heeft NRC Handelsblad het artikel ‘Coolcat topman roept minister Ploumen op ‘jurkjes’ bij te dragen’ van Barbara Rijlaarsdam gepubliceerd. Op 23 november 2013 heeft NRC Handelsblad een correctie geplaatst, waarin de volgende feiten zijn weergegeven: “Het artikel was gebaseerd op een vals persbericht dat is verstuurd door een actiegroep die zich Brandsetters noemt. (…) De in deze krant aangehaalde citaten uit het persbericht waren niet van Kahn (Coolcat) afkomstig. Een actievoerder van Brandsetters, die zich voordeed als voorlichter van Coolcat, bevestigde de citaten.” Inmiddels is bekend geworden dat de redactie van het VARA-programma Rambam dit valse persbericht heeft verspreid.

Vandaag noemt De Telegraaf ‘PR-bureau BrandSetters’ wederom in deze zaak. De naam van het fictieve reclamebureau c.q. de nep-actiegroep Brandsetters is gebruikt zonder toestemming en medeweten van de in Nederland geregistreerde eigenaar van de handelsnaam Brandsetters. Klaus van den Berg en Illya Soffer hebben de handelsnaam Brandsetters gebruikt voor hun gezamenlijke commerciële activiteiten op het gebied van marktonderzoek, strategie, merkadvies en journalistiek voor diverse bedrijven, ministeries, NGO’s en goede doelen. In 2001 heeft Van den Berg de handelsnaam Brandsetters vastgelegd in zijn KvK-inschrijving. Toen NRC Handelsblad telefonisch bij hem informeerde of hij iets wist over dit valse persbericht, heeft Van den Berg direct verklaard hier niets mee te maken te hebben. De redactie van NRC Handelsblad heeft dit feit in de geplaatste correctie helaas niet vermeld. Deze correctie in NRC is doorgeplaatst op diverse websites.

Op 16 januari j.l. heeft Coolcat aan Klaus van den Berg gemeld welke partijen verantwoordelijk zijn voor het gebruik van de door hem geregistreerde handelsnaam voor het fictieve reclamebureau c.q. de nep-actiegroep Brandsetters, de website www.brandsetters.nl en het emailadres jan@brandsetters.nl die zijn gebruikt tijdens de communicatie met NRC Handelsblad en andere media. De productiemaatschappij van het TV-programma Rambam, CCCP, heeft inmiddels laten weten op de hoogte te zijn geweest van het bericht van Klaus van den Berg van 24 november j.l. over het gebruik van de door hem geregistreerde handelsnaam Brandsetters. Hij heeft dit bericht gestuurd via de door de programmamakers direct daarna uit de lucht genomen website. Op deze website stonden overeenkomstige diensten als onderzoek en communicatie die de heer Van den Berg aanbiedt en heeft aangeboden, ook onder de handelsnaam Brandsetters. Tevens stond hierop een bestaand, maar vals adres in Amsterdam vermeld. De programmakers hebben hierover geen contact opgenomen met Van den Berg.

Klaus van den Berg en Illya Soffer nemen expliciet afstand van het valse persbericht door het fictieve reclamebureau c.q. nep-actiegroep Brandsetters van het VARA TV-programma Rambam en de werkwijze van de verantwoordelijke redactie bij CCCP. Zij betreuren de reeds veroorzaakte schade aan de handelsnaam Brandsetters en aan hun goede reputatie in de markt bij opdrachtgevers, prospects en het algemene publiek. Uiteraard zijn Klaus van den Berg en Illya Soffer niet verantwoordelijk voor de eventuele verdere schade aan Coolcat of anderen.

Klaus van den Berg
Deel: ' Verklaring omtrent vals persbericht VARA TV-programma Rambam/CCCP '
Lees ook