LegalDutch breekt markt juridische dienstverlening open


Vernieuwende vergelijkingssite voor juridische dienstverlening gelanceerd

AMSTERDAM, 20131007 -- Advocaten zijn duur. En het is vaak onduidelijk welke diensten de advocaat levert en wat de kwaliteit daarvan is. Daarom is er grote behoefte aan de mogelijkheid advocaten onderling te vergelijken. LegalDutch is met dat doel opgericht. Particulieren en ondernemers vinden op LegalDutch snel en gemakkelijk de advocaat die bij hun past. Dat zorgt voor meer concurrentie, meer transparantie en lagere tarieven.

Recent nog stelde het Centraal Plan Bureau (CPB) vast dat de concurrentie binnen de advocatuur achterblijft: “De Nederlandse zakelijke dienstverlening is gebaat bij meer concurrentie en dat geldt zeker voor de juridische, rechtskundige dienstverlening.

Wat is de oplossing? Heel simpel: grotere transparantie van geleverde diensten en de kwaliteit van advocaten. Op LegalDutch kunnen rechtzoekenden kosteloos een juridisch probleem presenteren, waarop advocaten en juridisch adviseurs reageren met een uitgebreid persoonlijk profiel en op maat gesneden offerte.

Waarom is de concurrentie in de advocatuur onderontwikkeld? Belangrijke oorzaak is het procesmonopolie: alleen advocaten mogen namens cliënten in civiele zaken procederen bij de Rechtbank, het Hof en de Hoge Raad. Zoals iedere econoom weet leidt verplichte winkelnering doorgaans tot (te) hoge prijzen en gebrek aan innovatie. Bovendien werkt de status van wettelijk beschermd juridisch adviseur ook buiten het monopolie: veel mensen denken vanwege die status overal een advocaat voor nodig te hebben.

Bij de kantonrechter is een bres in het monopolie geslagen. Die behandelt nu ook zaken met een geldelijk belang tot 25.000 euro, wat betekent dat je voor die zaken geen advocaat nodig hebt. Dat vergroot dus de keuzevrijheid van rechtzoekenden, met als gevolg meer kwaliteits- en prijsdifferentiatie voor verschillende juridische diensten. Kortom, de toegang tot het recht is gebaat bij meer concurrentie.

LegalDutch is volledig onafhankelijk. Offerte-aanvragen worden vertrouwelijk behandeld, met respect voor de privacy van rechtzoekenden.


Deel: ' LegalDutch breekt markt juridische dienstverlening open '
Lees ook