Schade aan je auto kan op allerlei manieren ontstaan. Dit kan je eigen schuld zijn, maar het kan ook gebeuren dat er een andere auto tegen je aan rijdt. Of dat er tijdens een storm een boom op je auto valt. In extreme gevallen moet je deze schade natuurlijk laten herstellen en claimen bij de verzekering, anders kan je niet meer autorijden. Maar bij kleine krasjes of deukjes is dit niet altijd slim. In dit artikel ontdek je wat er allemaal komt kijken bij het herstellen van autoschade.
Kleine schade
Krasjes of een kleine deuk. Dit zijn soorten autoschade die erg vervelend zijn. Je ziet ze (veel te) goed zitten en na verloop van tijd kan je je behoorlijk ergeren aan de krassen en deuken. Deze vorm van schade aan je auto is nauwelijks te voorkomen. Krasjes ontstaan zo snel. Door bijvoorbeeld met een ring langs de auto te gaan, of je huissleutel. Of je doet je deur iets te hard open. En op een parkeerplaats kan een andere bestuurder met zijn deur tegen jouw portier aankomen. Nu is er een voordeel. Het herstellen van dit soort kleine schade, is over het algemeen niet overdreven duur. Het wegwerken van krassen begint bij 160 euro. Deuken worden hersteld vanaf een bedrag van 325 euro.
Wel of geen verzekering?
Het is aan jou of je kleine schade laat herstellen. Voor de kwaliteit van je auto maakt het weinig uit of je met een aantal krassen of deukjes rondrijdt. Alleen als je je auto gaat verkopen, is het niet handig als er zichtbare schade is. Dit komt de verkoopprijs niet ten goede. Als je ervoor kiest de schade te laten herstellen, moet je je afvragen of het zin heeft dit te claimen bij de verzekering. Een schadeclaim gaat ten koste van je schadevrije jaren. Als gevolg daarvan gaat je premie omhoog. Daardoor kan het voordeliger zijn om het schadebedrag zelf te betalen.
Schade na ongeluk
Na een ongeluk vul je met de andere betrokken partij de schadeformulieren in. In theorie is het heel simpel: de aansprakelijke partij betaalt. Let wel: dit geldt voor een ongeluk waarbij twee auto’s betrokken zijn. Als jij met je auto betrokken bent bij een ongeluk met een fietser, ben je als automobilist altijd aansprakelijk.
Stormschade
Een boom die op je auto valt tijdens een zware storm. Gezien het veranderende klimaat is de kans aanwezig dat dit steeds vaker gaat gebeuren. Stormschade wordt niet in alle gevallen vergoed. Als je alleen WA verzekerd bent, zoals vaak bij oudere auto’s het geval is, wordt stormschade niet door de verzekeraar vergoed. Dat is wel het geval bij WA + casco verzekeringen en een allrisk verzekering.
Kort samengevat kan je stellen dat kleine schades (van enkele honderden euro’s) beter uit eigen zak kunnen worden betaald. Dit scheelt je op termijn een hoop premiekosten.