Bij fysieke sporten bestaat er altijd het risico op een blessure. Daarom is een goede uitrusting zo belangrijk. We raden altijd af om te besparen op accessoires als scheenbeschermers. Ben jij op zoek naar de beste scheenbeschermers? Weet dan dat het een en ander afhankelijk is van de sport die je beoefent. De beste scheenbeschermers voor voetbal zijn namelijk nog niet de beste scheenbeschermers voor hockey. Hieronder ontdek je er meer over en kan je per sport zien wat de beste scheenbeschermers zijn.
Dit zijn de beste scheenbeschermers van 2024
In de top 10 beste scheenbeschermers zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Jako Shin Guard Prestige Kevlar Combi (L)
Sport: Voetbal
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
Gladt Scheenbeschermers Classic (M)
Sport: Vechtsport
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
Adidas Hockey Scheenbeschermers Volwassenen
Sport: Hockey
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
Sport: Vechtsport
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
Sport: Voetbal
Compressiekous: Ja
Enkelbescherming: Nee
Sport: Voetbal
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
Sport: Vechtsport
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
De 5 beste scheenbeschermers van 2024 uitgelicht
Scheenbeschermers worden bij verschillende sporten gebruikt. Het doel is altijd hetzelfde: het scheenbeen beschermen. Het scheenbeen is namelijk heel kwetsbaar. Als je op zoek bent naar goede scheenbeschermers dien je steeds rekening te houden met de sport die je beoefent. De beste scheenbeschermers voor voetbal zijn namelijk niet de beste scheenbeschermers voor honkbal en vice versa. Hieronder geven we aan voor welke sport we de vijf beste scheenbeschermers geschikt vinden.
Jako Shin Guard Prestige Kevlar Combi (L)
Jako Shin Guard Prestige Kevlar Combi (L)
Sport: Voetbal
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
Wat zijn de beste scheenbeschermers voor voetbal? Wij raden aan om te kiezen voor de Jako Shin Guard Prestige Kevlar Combi (L) Met de beste scheenbeschermers voetbal je zonder risico’s. De beste scheenbeschermers voor voetbal hebben een extra flexibele honingraatstructuur, zodat je geniet van een optimale pasvorm. De visco-elastische pads bieden een optimale bescherming, terwijl de geïntegreerde compressiesok een veilige grip garandeert. Bijzonder is de sterke en tegelijkertijd lichte kevlarlaag. De beste scheenbeschermers voor voetbal zijn ongelofelijk licht en ademend en kunnen machinaal worden gewassen.
Bekijk de Jako Shin Guard Prestige Kevlar Combi (L) bij deze vertrouwde webshops:
Gladt Scheenbeschermers Classic (M)
Gladt Scheenbeschermers Classic (M)
Sport: Vechtsport
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
De beste scheenbeschermers voor vechtsporten zijn volgens ons de Gladt Scheenbeschermers Classic (M). De beste scheenbeschermers voor gevechtsporten zijn onder andere te gebruiken bij thaiboksen en bij kickboksen. Het is door een Nederlandse designer ontworpen en het heeft een klassieke en tegelijkertijd ook degelijke uitstraling. De beste scheenbeschermers voor vechtsporten zijn in verschillende maten te verkrijgen en hebben een goede pasvorm en een zachte en tegelijkertijd toch sterke binnenvoering. De sterke klittenbandsluiting gaat langdurig mee. Op de wreef geniet je van een extra dikke padding. Voor de beste scheenbeschermers voor vechtsporten heeft men enkel materialen van de beste kwaliteit gebruikt en dat is uiteraard een goede zaak.
Bekijk de Gladt Scheenbeschermers Classic (M) bij deze vertrouwde webshops:
Adidas Hockey Scheenbeschermers Volwassenen
Adidas Hockey Scheenbeschermers Volwassenen
Sport: Hockey
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
De beste scheenbeschermers voor hockey zijn volgens ons de Adidas Hockey Scheenbeschermers Volwassenen. De beste scheenbeschermers voor hockey hebben een uitstekende pasvorm, zitten comfortabel en bieden een heel goede bescherming. Aan de binnenzijde van deze goede scheenbeschermers zit een speciaal type foam dat vrijwel geen zweetgeuren opneemt, waardoor je minder snel last hebt van nare geurtjes. Dit combineert het met een goede luchtdoorlatendheid. De beste scheenbeschermers voor hockey beschikken over een speciale TPU-plaat om van een maximale bescherming te genieten. De binnenzijde van de beste scheenbeschermers voor hockey kan je verwijderen om het te wassen.
Bekijk de Adidas Hockey Scheenbeschermers Volwassenen bij deze vertrouwde webshops:
Stanno Flexlite Scheenbeschermers (S)
De Stanno Flexlite Scheenbeschermers (S) zijn goede scheenbeschermers voor voetbal. Deze goede scheenbeschermers voor voetbal zijn geschikt voor zowel dames als heren. Ze bestaan uit een compressiesok met geïntegreerde bescherming op basis van een gepatenteerde technologie. Deze goede scheenbeschermers voor voetbal voelen enorm flexibel aan, tot wanneer er een impact op wordt uitgeoefend. Dan worden ze namelijk heel stijf. Daarbij absorberen ze tot 90% van de impact. Deze goede scheenbeschermers voor voetbal kunnen gewoon in de wasmachine worden gewassen en passen zich perfect aan de vorm van het scheenbeen aan. Wij raden deze goede scheenbeschermers voor voetbal zeker aan.
Bekijk de Stanno Flexlite Scheenbeschermers (S) bij deze vertrouwde webshops:
Adidas Elastische Scheen-/wreefbeschermers (S)
Sport: Vechtsport
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
De Adidas Elastische Scheen-/wreefbeschermers (S) zijn goede scheenbeschermers voor de beoefenaars van gevechtsporten. Ze hebben een zachte EVA-vulling en ze zijn zeer elastisch. Het kan voor iedere vechtsport worden gebruikt en ze zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en maten. Ze hebben een voordelige prijs en ze kunnen ook als onderbeschermers worden gebruikt, waardoor je van extra bescherming geniet. Onder andere voor thaiboksen en kickboksen vinden we dit heel goede scheenbeschermers die we zeker aanbevelen.
Bekijk de Adidas Elastische Scheen-/wreefbeschermers (S) bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over scheenbeschermers
Een scheenbeschermer is speciaal ontworpen om het scheenbeen van sporters te beschermen. Het scheenbeen is erg kwetsbaar en extra bescherming is dan ook wenselijk. Al in de oudheid wisten ze dat en droegen ze scheenplaten tijdens gevechten. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten scheenbeschermers. We lichten het een en ander toe.
Soorten scheenbeschermers
De traditionele scheenbeschermer beschermt meteen driekwart van het scheenbeen en is door middel van een klittenband vast te maken. Het blijft goed zitten, maar voor een optimale bevestiging kan er aanvullend nog wat sporttape worden gebruikt. Deze klassieker wordt nog steeds heel vaak gebruikt, maar kent tegenwoordig heel wat varianten. Er zijn bijvoorbeeld de scheenbeschermers met een sok. Daarbij wordt niet alleen het scheenbeen beschermd, maar biedt de sok ook extra versteviging aan de enkel en/of de achillespees. Dit verkleint het risico op ernstige blessures. Daarnaast zijn er scheenbeschermers met een losse sleeve. Deze scheenbeschermers bestaan uit twee delen. De sleeve is net als een sok aan te trekken en de schaal kan er eenvoudig op worden gefixeerd.
Welke scheenbeschermer er wordt gebruikt, verschilt per sport. Profvoetballers gebruiken bijvoorbeeld vaak scheenbeschermers met een hard stuk dat de enkels moet beschermen. Ook worden er steeds vaker korte scheenbeschermers zonder een bandje gebruikt. Deze worden dan via rekbaar sporttape aan het onderbeen vastgemaakt.
Materiaal van de scheenbeschermers
Niet alleen qua ontwerp zijn er vaak grote verschillen tussen de diverse soorten scheenbeschermers, ook qua materiaal is dat het geval. Scheenbeschermers kunnen van diverse materialen worden gemaakt, gaande van plastic over PU tot schuimrubber en glasvezel. Alle gebruikte materiaalsoorten hebben hun eigen voordelen en nadelen.
De plastic scheenbeschermer is bijvoorbeeld de goedkoopste keuze, maar biedt ook de slechtste bescherming. Een PU-scheenbeschermer biedt meer bescherming, maar is minder licht. Scheenbeschermers van schuimrubber zitten er wat de bescherming betreft eigenlijk tussenin, maar zijn wel licht, comfortabel en flexibel. Zeker bij voetbal is dat belangrijk. Opnieuw geldt dat de beste scheenbeschermer in functie van de beoefende sport moet worden gekozen.
Ten slotte zijn er ook scheenbeschermers van metaal of van glasvezel. Metalen scheenbeschermers worden niet vaak gebruikt omdat ze zwaar en oncomfortabel zijn, hoewel ze wel goed beschermen. Glasvezelscheenbeschermers worden dan weer steeds vaker gebruikt. Deze zijn stevig, licht en stijf.
Maat van de scheenbeschermer
Niet alleen zal de sport bepalen wat de beste scheenbeschermer is, maar bijvoorbeeld ook je leeftijd en je lichaamslengte zullen bepalend zijn. Goede scheenbeschermers zijn telkens in verschillende maten te verkrijgen en je dient een maat te kiezen die bij je past. Houd er rekening mee dat er qua maten wel wat verschillen zijn tussen producenten. Nike, Adidas, Stanno en Protouch hebben bijvoorbeeld allemaal andere maattabellen. Bovendien zijn er vaak maattabellen voor kinderen en voor volwassenen. Raadpleeg de website van de fabrikant om de betekenis van de weergegeven maten te achterhalen.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste scheenbeschermeers
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede scheenbeschermers met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande scheenbeschermers, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
Sport: Voetbal
Compressiekous: Ja
Enkelbescherming: Nee
Sport: Voetbal
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
Sport: Vechtsport
Compressiekous: Nee
Enkelbescherming: Nee
De populairste merken scheenbeschermers
De sportsector is een heel competitieve sector waar verschillende bedrijven in zijn gespecialiseerd. Er zijn best veel merken om uit te kiezen, ook als het op goede scheenbeschermers aankomt. De Adidas-scheenbeschermers en de scheenbeschermers Nike zijn daarbij heel populaire keuzes. Adidas is een Duits bedrijf dat kleding, schoenen en accessoires produceert. Het moederbedrijf heeft een deel van de Duitse voetbalclub Bayern München in handen. Het bedrijf werd opgericht door de twee broers Adolf en Rudolf. Rudolf was een fanatieke nazi en werd later door zijn eigen broer verraden, waarna hij door Amerikaanse troepen werd gevangengenomen. Uiteindelijk zou Rudolf het bedrijf verlaten om zijn eigen bedrijf aan de andere kant van de stad te beginnen, genaamd Puma. Adolf paste de naam van het bedrijf aan naar Adidas, een verwijzing naar zijn bijnaam: Adi Dassler.
Net als Adidas is ook Nike een bekend sportmerk. Het is een Amerikaans bedrijf dat is gespecialiseerd in sportkleding, sportschoenen en sportuitrusting. Het bedrijf werd in 1964 opgericht als Blue Ribbon Sports. Sportschoenen maken ongeveer zestig procent van de totale omzet van het bedrijf uit. Verder doen ook de Stanno-scheenbeschermers het bijzonder goed, net als de Vennum-scheenbeschermers en de Joya-scheenbeschermers. Stanno is een sportmerk dat focust op teamsporten. Het biedt onder andere sportkleding en sportaccessoires aan. Vennum is een Frans merk van uitrusting en kleding voor voornamelijk vechtsporten en fitness. Het merk Joya focust eveneens op vechtuitrusting en biedt onder meer scheenbeschermers voor kickboksers aan. Het gaat om allemaal goede merken die wat ons betreft zeker te overwegen zijn.
Hoe is de lijst met beste scheenbeschermers 2024 tot stand gekomen?
Voor deze lijst met de beste scheenbeschermers hebben we de kenmerken van talloze scheenbeschermers met elkaar vergeleken. Hierbij hadden we onder andere aandacht voor de mate waarin ze in staat zijn om impacts op te vangen. Daarnaast hadden we ook aandacht voor de pasvorm en voor praktische zaken, zoals de vraag of ze in de wasmachine mogen worden gewassen. We hebben alle scheenbeschermers uitgeprobeerd, maar enkel voor de sporten waarvoor ze zijn ontworpen. Ten slotte hebben we ook reviews gelezen, wat ons heeft geholpen om een totaalbeeld te vormen. In ieder geval is deze lijst met de beste scheenbeschermers heel zorgvuldig en 100% onafhankelijk tot stand gekomen. We lieten ons zeker niet betalen door producenten, verkopers of andere sponsoren.
Geschiedenis van de scheenbeschermer
De oorsprong van de scheenbeschermer ligt in de oudheid, bij de Grieken en de Romeinen. Hun militairen gebruikten scheenbeschermers. Deze waren toen vaak gemaakt van brons, een legering van koper en tin. In de middeleeuwen zou het gebruik van scheenbeschermers verder evolueren en zou men ook andere materialen gebruiken, zoals leer, ijzer en stof. De focus op militaire toepassingen bleef daarbij wel behouden. Vanaf de negentiende eeuw gebruikte men de scheenbeschermers steeds vaker in de sport. Cricket was de eerste sport die het definitief invoerde. Later zou men het ook in het verenigingsvoetbal en in het honkbal invoeren. Tegenwoordig is het dragen van scheenbeschermers in talloze sporten ingeburgerd.
Veelgestelde vragen over scheenbeschermers
Bij veel sporten is het dragen van goede scheenbeschermers aangeraden of zelfs verplicht. Dat komt omdat goede scheenbeschermers nare blessures helpen te voorkomen. Wat goede scheenbeschermers zijn, is niet altijd duidelijk. Hieronder beantwoorden we in ieder geval een aantal veelgestelde vragen over scheenbeschermers.
Wat zijn de regels met betrekking tot scheenbeschermers in het voetbal?
Scheenbeschermers behoren net als kousen, schoeisel, een korte broek (of een trainingsbroek voor doelverdedigers) en een shirt met mouwen tot de verplichte basisuitrusting van voetballers. Het moet bovendien gaan om goede scheenbeschermers voor voetbal. Dat wil zeggen dat ze moeten zijn gemaakt van een “gepast materiaal” om “een aanvaardbare graad van bescherming te bieden”. Aanvullend dienen ze telkens door sokken te worden bedekt. Wanneer een speler tijdens het spel zijn scheenbeschermer verliest, moet hij dit zo snel mogelijk in orde maken. Dit moet ten laatste bij de eerstvolgende spelonderbreking gebeuren. Als deze speler voor deze eerstvolgende spelonderbreking de bal speelt of scoort, wordt het doelpunt goedgekeurd. Wanneer de speler balcontact maakt met een in de hand gehouden scheenbeschermer, wordt dit echter bestraft met een directe vrije schop of een strafschop.
Hoe voorkom ik dat mijn scheenbeschermers schuiven?
Het schuiven van scheenbeschermers is een veelvoorkomend probleem. Dat valt eenvoudig op te lossen met sporttape, zoals het vroeger vaak werd gedaan. Het nadeel van sporttape is dat het lijmresten achterlaat op de sokken. Er zijn ook alternatieven voor sporttape. Zo zijn er bijvoorbeeld sokophouders die zijn gemaakt om zowel de scheenbeschermers als de voetbalsokken op hun plek te houden. Daarbij heb je geen last van lijmplekken. Ze blijven altijd goed zitten, ze zijn gemakkelijk te verstellen en vaak kunnen ze gewoon mee in de wasmachine. Een andere oplossing zijn compressiekousen met een speciaal vak waarin de scheenbeschermers kunnen worden gestopt. Dan kunnen ze ook niet verschuiven. Het nadeel is dat dergelijke kousen wat duurder zijn. Ten slotte kan je ook losse sleeves kopen. Controleer wel altijd of je scheenbeschermers in deze losse sleeves passen.
Aanvullende producten voor scheenbeschermers
Scheenbeschermers zijn slechts een van de vele attributen die je nodig hebt om veilig te sporten. Welke attributen en uitrusting je nog nodig hebt, verschilt per sport. Denk dan bijvoorbeeld aan sporttape, sporthandschoenen, compressiekousen, ergonomische hardloopschoenen en dergelijke meer. Lees op deze website meer over sport en gezondheid en zorg ervoor dat jij je sport- en gezondheidsproduct optimaal gekozen hebt.