Het is belangrijk dat je je fietsketting voldoende vaak smeert. Een correct gesmeerde fietsketting draait geluidloos en zorgt ervoor dat je soepel kan rijden en schakelen. Tegelijkertijd voorkomt het roestvorming en verhoog je de levensduur van je fietsketting. Het is wel belangrijk dat je een goed smeermiddel gebruikt, bij voorkeur een speciaal voor de fietsketting ontwikkeld smeermiddel. Wat het beste fietsketting-smeermiddel is, ontdek je in dit artikel. Daarnaast delen we nog heel wat andere nuttige informatie over het smeren van de fietsketting.
Dit zijn de beste smeermiddelen voor de fietsketting van 2024
In de top 10 beste smeermiddel voor de fietsketting zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De 5 beste smeermiddelen voor de fietsketting van 2024 uitgelicht
Er zijn heel wat smeermiddelen die je kan gebruiken, maar de praktijk leert toch dat speciale kettingolie voor de fiets het beste werkt. Ook de Fietsersbond benadrukt het belang van een goede smeerolie die een voldoende hoge vlaktedruk kan weerstaan en die voldoende goed hecht. Veel goedkope oliën van B-merken voldoen niet aan deze eisen. Ben jij op zoek naar het beste smeermiddel voor de ketting van je racefiets, mountainbike of stadsfiets? Lees dan zeker verder. Hieronder ontdek je wat het beste fietsketting-smeermiddel is en ontdek je meteen ook vier goede alternatieven.
WD-40® Smart Straw®
De WD-40® Smart Straw® is een uitstekend product voor zowel huiselijk als professioneel gebruik. Het combineert de beproefde veelzijdigheid van het originele Multi-Use Product met een slimme applicator voor nauwkeurige toepassingen. De Spray2Ways-technologie biedt flexibiliteit door zowel breed als gericht te kunnen spuiten. Het smeermiddel beschermt tegen roest en corrosie, maakt vastzittende onderdelen los, verdrijft vocht en herstelt elektrische contacten. Bovendien verwijdert het vet, vuil en plakresten efficiënt. De WD-40® Smart Straw® is onmisbaar voor het smeren van piepende deuren, het onderhoud van fietsen en auto’s, en vele andere toepassingen. Een betrouwbaar en veelzijdig hulpmiddel voor iedere klus.
Bekijk de WD-40® Smart Straw® bij deze vertrouwde webshops:
Simson Kettingolie Bio
Het beste fietsketting-smeermiddel dat biologisch is, is volgens ons de Simson Kettingolie Bio. Het beste fietsketting-smeermiddel dat biologisch is, is speciaal ontworpen om de fietsketting te beschermen tegen vuil, oxidatie en slijtage. Het bevat talloze werkstoffen die een goede hechting en een hoge smeerwerking garanderen. Het is bovendien biologisch afbreekbaar, waardoor het geen ramp is als er een beetje olie in de natuur terechtkomt. Het beste fietsketting-smeermiddel dat biologisch is, wordt geleverd in handige flacons met een tuitje. Hierdoor is het heel zuinig en precies te doseren.
Bekijk de Simson Kettingolie Bio bij deze vertrouwde webshops:
WD-40 Specialist Fiets Kettingspray
De WD-40 Specialist® Fiets Kettingspray is volgens ons het derde beste smeermiddel voor de fietsketting. Het derde beste smeermiddel voor de fietsketting is speciaal ontworpen voor wie in diverse weersomstandigheden fietst. Het is een formule op basis van PTFE, waardoor je zeker bent van een maximale smering en een minimale slijtage. Het derde beste smeermiddel voor de fietsketting dringt diep in de mechanismen door en zorgt voor een langdurige coating. Het vermindert de wrijving, het verbetert de overgangen tijdens het schakelen en bovendien is het ook nog eens heel universeel te gebruiken. Je kan het namelijk niet alleen gebruiken voor de ketting, maar ook voor derailleurs, kabels, schakels en scharnieren.
Bekijk de WD-40 Specialist® Fiets Kettingspray bij deze vertrouwde webshops:
Powerplus Powoil003 Kettingolie 1l
Houd je ketting soepel en goed gesmeerd met de Powerplus POWOIL003 1l ♂️ ️. Deze hoogwaardige kettingolie is speciaal ontwikkeld om de levensduur van je fietsketting te verlengen en de prestaties te verbeteren. De olie dringt diep door in de schakels en zorgt voor verminderde wrijving, soepele overgangen en minder slijtage. Hierdoor blijft je fiets soepel draaien, zelfs tijdens intensieve ritten en ruwe omstandigheden. Met de handige doseertuit kun je de olie nauwkeurig aanbrengen en verspilling minimaliseren. Of je nu een professionele fietser bent of gewoon graag rondrijdt, de Powerplus Powoil003 Kettingolie 1l is de ideale partner om je fietsketting in topconditie te houden.
Bekijk de Powerplus POWOIL003 1l bij deze vertrouwde webshops:
Walfort Bicycle Chainspray
Het vijfde beste smeermiddel voor de fietsketting is volgens ons de Walfort Bicycle Chainspray. Het is een waterafstotende spray die slijtage voorkomt en die altijd zorgt voor een goede smering. Dankzij de uitvoering in sprayvorm is het gemakkelijk en snel aan te brengen. Het heeft een erg lage wrijvingscoëfficiënt, zodat je een minimale weerstand ervaart. Het vermindert ook de vuilaanhechting en het biedt een heel gericht spuitbeeld. Zeker als je op zoek bent naar een betaalbaar smeermiddel voor de fietsketting is dit een goede keuze.
Bekijk de Walfort Bicycle Chainspray bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over smeermiddelen voor fietskettingen
De Fietsersbond raadt met klem af om universele olie te gebruiken om de fietsketting te smeren. Gebruik dus geen naaimachineolie of andere olie, maar kies voor kwaliteitsvolle kettingolie zoals het bij de fietsenmaker te verkrijgen is. Door met het beste smeermiddel de fietsketting onder handen ten nemen, blijft de ketting soepel lopen en voorkom je allerlei problemen.
Kenmerken van het beste fietsketting-smeermiddel
Goede kettingolie moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het goed doordringen in de ruimtes tussen de diverse schakels en moet het de wrijving minimaliseren. Daarnaast moet het een goede bescherming bieden tegen roest en corrosie en moet het slijtage aan de aandrijflijn tegengaan, terwijl het water- en vuilafstotend dient te zijn. Daarnaast moet het ook zijn aangepast aan de omstandigheden. Bij natte weersomstandigheden is een stroperige smeerolie heel geschikt, maar dat trekt meer vuil aan en is dus minder geschikt bij stoffige omstandigheden. Bij regenachtig weer is een smeermiddel met een hoge viscositeit dan weer aan te raden. Er bestaan ook smeermiddelen die universeel zijn en die voor alle omstandigheden geschikt zijn, veelal zonder verder uit te blinken. Hoe dan ook beschikken alle smeermiddelen voor de fietsketting over de genoemde eigenschappen, maar niet altijd in dezelfde mate. De beste manier om het beste smeermiddel voor de fietsketting te vinden, is dan ook door ze te proberen en te vergelijken. Wij hebben dat voor jou gedaan.
Fietsketting smeren met teflon
Er zijn ook veel fietsers die hun fietsketting met teflon afwerken. Dat is een vaste stof met een lage wrijvingscoëfficiënt. Het hecht vrijwel nergens aan. Het voordeel van een afwerking met Teflon is dat het voor extra smering zorgt en bescherming biedt als de olie is weggedrukt. Het nadeel is dat het oud vet en vuil losweekt en de smering verpest. Daarom gebruik je het bij voorkeur enkel op een droge en schone fietsketting en laat je het eerst verdampen. Breng het dus enkele uren voor de fietstocht aan.
Af te raden smeermiddelen
De Fietsersbond raadt het gebruik van teflonolie niet aan, onder andere omdat het niet zo goed tegen water kan. Ook siliconenolie wordt door de Fietsersbond afgeraden, omdat het niet bestand is tegen vuil sproeiwater. Motorolie en cardanolie raadt men ook af, omdat alles heel snel onder de spetters zit. Je rechterkuit en -been incluis. Paraffine en was raadt men eveneens af. Enkel voor een vouwfiets maakt de bond een uitzondering, omdat het daarbij toch belangrijk is dat je ketting niet baggervet wordt. Voor intensief gebruik is het echter niet geschikt.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar het beste smeermiddel voor een fietsketting
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede smeermiddelen voor een fietsketting met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande smeermiddelen voor een fietsketting, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
De populairste merken smeermiddelen voor een fietsketting
Als het op ketting-smeer aankomt, zijn er onder fietsers een aantal populaire merken. Zo zijn er velen die bij een fietsketting smeren WD40 gebruiken. Dat kan een goed smeermiddel zijn, maar gebruik wel niet de originele WD40. Dat is veel te vettig en heeft net nadelige effecten voor je fietsketting. Wel kan je WD-40 Specialist Fiets Kettingspray gebruiken. Dat is speciaal ontworpen voor gebruik op fietskettingen en is een alles-in-eenoplosser voor de fietser.
Daarnaast zijn er ook die bij hun fietsketting smeren teflon gebruiken. Teflon is een merknaam van PTFE, een chemische verbinding die in 1938 is ontdekt en waarvoor een octrooi werd toegekend. Het is een spin-off van het Manhattanproject: PTFE-coatings werden gebruikt om de binnenkant van vaten te beschermen tegen uraniumhexafluoride. Na de oorlog werd het een en ander gecommercialiseerd.
Hoe is de lijst met beste smeermiddelen voor een fietsketting 2024 tot stand gekomen?
Eerder hebben we het al gehad over de hoge eisen waaraan een goed smeermiddel dient te voldoen. De samenstelling van smeermiddelen is enigszins theoretisch te vergelijken, maar voor een goede vergelijking is het nu eenmaal nodig om ook praktisch te vergelijken. Daarom hebben wij verschillende praktijktests uitgevoerd. We gingen na hoe het smeren verliep en we stelden de fiets vervolgens bloot aan diverse omstandigheden, om zo de goede werking van het smeermiddel te beoordelen. Daarbij deden we ook een beroep op online recensies die onder meer zijn verzameld via de website bol.com. Hoewel een theoretische vergelijking erg moeilijk te organiseren is, hebben we er dus wel alles aan gedaan om deze lijst met de beste smeermiddelen voor de fietsketting zo objectief mogelijk te houden.
Stap voor stap een fietsketting smeren
Het is niet alleen belangrijk dat je het beste fietsketting-smeermiddel aanschaft, maar ook dat je het correct gebruikt. Onderwerp de ketting altijd eerst aan een inspectie. Als de ketting erg smerig is, is direct smeren geen goed idee. Het vuil zal dan net beter intrekken, waardoor je ketting minder soepel draait. Verwijder eerst het vuil aan de buitenkant van de ketting met behulp van een kettingreinigingsmiddel en een doek. Modder kan je gemakkelijk verwijderen met een borsteltje. Gebruik nadien een ontvetter en een niet-pluizende doek om de ketting schoon te maken. Maak meteen ook de onderdelen eromheen schoon, zoals de derailleur en de voorbladen. Hiervoor kan je een ontvetterspray gebruiken. Zorg dat de fiets in ieder geval goed droog is en dat ontvetters zijn verwijderd voordat je de ketting smeert.
Druppel of spuit de olie gelijkmatig van bovenop de zijplaatjes van de ketting. Doe dat zowel links als rechts. Ondertussen draai je de ketting achteruit. Smeer niet té zuinig, maar zeker ook niet te royaal. Als je te royaal smeert, zal je met een lap de overtollige olie moeten wegvegen en dan zal je gegarandeerd ook vuil tussen de schakels duwen. Het is beter om niet te royaal te smeren en om regelmatig, om de paar honderd kilometer, opnieuw te smeren. Bij kwaliteitsvolle smeermiddelen dien je minder vaak opnieuw te smeren, hoewel het ook afhangt van de weg- en weeromstandigheden.
Veelgestelde vragen over smeermiddelen voor fietskettingen
Over smeermiddelen valt er toch wel het een en ander te vertellen. Hierboven las je bijvoorbeeld al over wat het beste smeermiddel voor de fietsketting is. Daarnaast is het belangrijk dat je weet wanneer je de ketting moet smeren en hoe vaak je dat moet doen. Deze vragen beantwoorden we in de onderstaande FAQ over het smeren van fietskettingen.
Hoe vaak moet ik bij mijn mountainbike de ketting smeren?
Hoe vaak je de ketting moet smeren, is afhankelijk van verschillende zaken. Het is onder andere afhankelijk van hoe vaak je fietst, hoe ver je fietst, hoe stoffig het is, het weer en dergelijke meer. Ook het gebruikte smeermiddel kan bepalend zijn. Het is dus niet eenvoudig om te zeggen hoe vaak bij je mountainbike de ketting smeren nodig is. Over het algemeen geldt dat een goed gesmeerde ketting zo goed als geluidloos draait. Eenmaal het wat begint te piepen of een hoog geluid maakt, is het tijd om het olieflesje boven te halen. Zeker bij onverharde, stoffige wegen en bij zonnig weer is de ketting smeren al sneller eens nodig. Je merkt het zelf wel als de ketting droog komt te staan. Ongeveer elke paar honderd kilometer zal je in principe de ketting opnieuw moeten smeren.
Wanneer moet ik mijn fietsketting smeren?
Hoe vaak je de fietsketting moet smeren, is afhankelijk van verschillende dingen (zie voorgaande vraag). In ieder geval is het wel belangrijk dat je het smeermiddel de tijd geeft om in de verschillende schakels te trekken. Daarom is het eigenlijk geen goed idee om je ketting net voor een rit te smeren. Je doet het beter enkele uren eerder of zelfs een dag eerder. Je neemt de ketting voor de rit dan nog even af met een schone, niet-pluizende doek. Daarvoor kan je het gewoon om de fietsketting vouwen en een aantal pedaalslagen maken. Je fietsketting is dan optimaal gesmeerd en je bent klaar om te vertrekken.
Aanvullende producten voor smeermiddelen voor fietskettingen
Naast het beste fietsketting-smeermiddel kan je nog wel wat andere dingen gebruiken bij het onderhouden van je fietsketting. Het gaat dan bijvoorbeeld om een schone, niet-pluizende doek, een kettingreinigingsmiddel en een ontvetterspray. Ook een borsteltje is handig om de ketting te reinigen. Dat kan gerust ook een oude tandenborstel zijn.