Het kan iedereen gebeuren dat je opeens snel geld nodig hebt. Omdat je bijvoorbeeld een duur apparatuur moet vervangen dat kapot is gegaan. Of omdat zich een mooie kans voordoet die je echt niet aan je voorbij kan laten gaan. Heb je niet genoeg spaargeld? Dan kun je hiervoor een lening afsluiten. Omdat er echter aan snel geld lenen bepaalde risico’s kleven, is het belangrijk dat zowel de lener als de geldverstrekker in de gaten houden dat de lening verantwoord is. Hieronder lees je hier meer over.
Houd als lener zelf in de gaten hoe verantwoord een lening is
Het is niet te ontkennen dat we in een consumptiemaatschappij leven. Voortdurend proberen allerlei bedrijven ons ons geld uit te laten geven bij hen. Er worden allerlei slimme marketingtrucs toegepast om ons over te halen aan bepaalde aankoop te doen. Wil je hier niet intrappen, dan is het altijd belangrijk om goed over een aankoop na te denken. Zeker als je er een lening voor af moet sluiten. Doe dit laatste dan ook alleen als de aankoop echt noodzakelijk is, of er echt sprake is van een unieke kans die zich voordoet.
Snel geld lenen biedt mogelijkheden, maar er zitten ook bepaalde risico’s vast. Beslis je te snel en heb je je niet uitgebreid genoeg kunnen oriënteren of laten informeren? Door een dergelijke impulslening kan het zijn dat je uiteindelijk vastzit aan de afbetaling van een product dat toch niet bevalt. Daarnaast houdt snel geld op je rekening hebben ook in dat je het snel uitgeeft. Je kunt hierdoor de langdurige financiële consequenties uit het oog verliezen. Een lening betekent immers dat je een schuld hebt. Zit het je op een later moment financieel tegen kun je de lening niet afbetalen? Dan blijft de schuld staan, of wordt deze zelfs nog groter. Zorg daarom bij de aanvraag van een lening altijd dat je een realistisch beeld hebt van je eigen financiële situatie.
Verantwoordelijkheden van geldverstrekkers
Moet je de financiering rond krijgen van een grote aankoop die anders niet mogelijk is? Dan is een lening een aantrekkelijke mogelijkheid. Onthoud echter wel dat geld lenen ook geld kost. Hoewel de rentetarieven momenteel historisch laag zijn, betaal je nog steeds maandelijks een bepaald bedrag aan aflossing en rente. Om consumenten te beschermen tegen onverantwoorde leningen, heeft de overheid de WFT (Wet op het Financieel Toezicht) in het leven geroepen. Een geldverstrekker moet beoordelen welke lening bij je past, en of de lening verantwoord is in jouw persoonlijke situatie.
Zo moet een leningaanvraag volgens wettelijke normen beoordeeld worden. En dat kost tijd. Geldverstrekkers die zich houden aan de opgestelde processen van de WFT kunnen dan ook nooit binnen 24 uur geld (zogenaamde flitskredieten) beschikbaar stellen. Met spoed, op een veilige manier, geld lenen zal daarom bij betrouwbare partijen minimaal twee werkdagen in beslag nemen. De tijdwinst ten opzicht van leningaanvragen vroeger, zit hem vooral in het gemak alle benodigde documenten online aan te leveren.