Nieuw Guinness World Record per fiets van Caïro naar Kaapstad


KAAPSTAD, UTRECHT, 20110411 -- Amateurwielrenner Robert Knol verbreekt op 4 april het Guinness World Record per fiets van Cairo naar Kaapstad. In 70 dagen, 3 uur en 50 minuten legde de Utrechtenaar 11.198 kilometer af en doorkruiste het hele Afrikaanse continent. Dit is 10 dagen sneller dan het record van beroepsavonturier Ralph Tuijn.

In vaak moeilijke omstandigheden en geheel zelfstandig fietste Robert door 10 verschillende landen. Eten en drinkwater moest hij zelf regelen en dat in landen met extreme hitte, dagelijks moest hij vaak 15 liter water meedragen en drinken. In Sudan leidde gebrek aan water soms zelfs tot uitdrogingsverschijnselen. Ook maakten harde tegenwind, vele hoogtemeters en vaak onverharde, modderige of overstroomde wegen het tot een zware tocht. Onderweg vroeg men :“Why are you suffering?” In Noord-Kenya ging de route door de Kaisutwoestijn, een zeer eenzaam en onveilig gebied.

Twee weken nadat Robert door dit gebied fietste werden een aantal deelnemers van de jaarlijkse Tour d’Afrique beschoten en beroofd. Van zonsopkomst tot zonsondergang zat Robert op zijn fiets en zodra het donker werd probeerde hij een slaapplek te vinden. Regelmatig overnachtte hij in de bush. Ondanks een knieblessure en een ontsteking aan z’n been fietste bereikte hij Kaapstad. Robert wil met deze extreme fietsreis aandacht vragen voor de problemen rondom water en sanitaire voorzieningen in Afrika.

Afrika en de milleniumdoelen
Wereldwijd moeten bijna 1 miljard mensen het nog altijd stellen zonder veilig drinkwater of sanitaire voorzieningen. Zo sterven jaarlijks nog 1.8 miljoen kinderen aan de gevolgen van diarree. Regeringsleiders van 189 landen hebben in 2000 afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Er zijn acht concrete doelstellingen vastgelegd: de millenniumdoelen. Met zijn recordpoging wil Robert aandacht vragen voor doel zeven - meer mensen in een duurzaam leefmilieu –specifiek voor Afrika.

Recordpoging voor school Zambia
Met zijn recordpoging verzamelt Robert donaties voor de aanleg van water en sanitaire voorzieningen voor de scholengemeenschap in Nyanje (Zambia). Het huidige wateraanbod in Nyanje is slechts 3% van de benodigde hoeveelheid. Het tekort wordt uit onveilige waterbronnen gehaald met als gevolg ernstige gezondheidsproblemen. Dit project is gericht op de verbetering van de leefomstandigheden en het wegnemen van de gezondheidsproblemen van zo’n 1000 leerlingen, hun leraren, familie en de ruim 500 omwonenden van de school. Robert heeft speciaal voor dit dorp gekozen omdat hij hier in zijn jeugdjaren is opgegroeid.


Deel: ' Nieuw Guinness World Record per fiets van Caïro naar Kaapstad '
Lees ook