Pistorius naar de Nelli Cooman Games in Stadskanaal


Olympisch vuur in Stadskanaal

STADSKANAAL, 20080519 -- Over niet al te lange tijd zal een deel van hen zich warmen aan het Olympisch vuur in Peking. Maar tot die tijd strijkt de groep van zo'n 200 internationale minder valide atleten, waaronder Oscar Pistorius, neer in het Noorden van Nederland. Zij zullen daar op 8 juni deelnemen aan het (inter)nationaal atletiekevenement de Nelli Cooman Games. De Games, die dit jaar plaatsvinden op zaterdag 7 en zondag 8 juni, is 11 jaar na haar start als jeugdwedstrijd uitgegroeid tot een evenement dat zowel nationaal als internationaal op de sportkaart staat.

Erevoorzitter Nelli Cooman laat weten het fantastisch te vinden dat juist de Games die haar naam dragen uitgekozen zijn om als platform te dienen voor de IWAS Worldseries, een reeks van wedstrijden die wereldwijd georganiseerd worden voor atleten met een handicap (amputee en wheelers).

De absolute topper die tijdens de Nelli Cooman Games deelneemt aan de IWAS Worldseries is: Oscar Pistorius, the blade runner, uit Zuid Afrika. De man die met zijn handicap, 2 onderbeen amputaties, de snelste man ter wereld is en graag op de Olympische Spelen wilde uitkomen voor de valide atleten. Dit is hem aanvankelijk geweigerd, maar Oscar heeft deze beslissing aangevochten en heeft de procedure gewonnen. De atleet moet zich echter eerst nog wel zien te plaatsen bij de valide atleten, en die kans is klein. Vandaar dat hij tijdens de Nelli Cooman Games dit jaar de grote naam is die wordt ingevlogen. Vorig jaar moest hij vanwege een blessure helaas verstek laten gaan, maar de organisatie rekent dit jaar op zijn komst.

Naast Oscar komt ook Kenny van Weeghel: Dat is een wheeler (rolstoelatleet) die wereldkampioen is op zowel de 200 meter als de 400 meter voor wheelers. Hij krijgt in Stadskanaal tegenstand van de nummers 2 en 3 van de wereld.Van Kenny wordt heel veel verwacht aangezien hij zich wil zich plaatsen voor de Paralympische Spelen in september. Tevens zal sportvrouw van het jaar 2007, Annette Roozen, aanwezig zijn op de Nelli Cooman Games. Zij wist vorig jaar tijdens de Games het wereldrecord op de 100 en 200 meter in haar klasse te verpulveren.

Niet alleen de toppers, maar juist ook de jeugdatleten en basisschooljeugd doen het hart van Cooman vuriger branden. "De ware Olympische gedachte is dat iedereen met en zonder atletiekachtergrond de mogelijkheid krijgt om te vlammen tijdens onze Games. Hetzij door deel te nemen aan de wedstrijdonderdelen of door kennis te maken met de atletieksport door deelname aan onze basisschoolsprint of de atletiekcarrousel SPIKE voor de basisschooljeugd met n zonder een beperking. Want laten we niet vergeten: er schuilt een winnaar in iedereen" aldus een trotse erevoorzitter.


Deel: ' Oscar Pistorius naar de Nelli Cooman Games in Stadskanaal '
Lees ook