Pop-up bistro met visvervanger op oude ansjovisvanger


Project "Uitgevist" bewijst dat het kan: een vegetarisch visrestaurant

WADDENZEE BIJ TERSCHELLING, 20170608 -- Op Terschelling dompelen midden juni duizenden kunstliefhebbers zich weer onder in een artistiek locatietheaterfestival. Op culinair gebied valt er ongetwijfeld ook wat te beleven. Toch kent Terschelling geen echt vegetarisch of veganistisch restaurant. Van maandag 12 tot en met zaterdag 17 juni brengt project “Uitgevist” daar verandering in. Op de zeiltjalk ‘Bruinvisch’ krijgen de gasten dagelijks op het Wad een “zegetarisch zevengangenmenu”.

Pop-up bistro met visvervanger op oude ansjovisvangerPeter Hundepool en Robert Prins hebben het initiatief genomen een bistro aan boord van de historische zeiltjalk ‘Bruinvisch’ in te richten waar puur vegetarische en veganistische gerechten op tafel komen. Inspiratie halen ze uit de klassiekers van het visrestaurant zoals de garnalencocktail, bouillabaisse, gerookte vis, coquille st. jacques en dessert bateau. Ze gebruiken hierbij echter geen dierlijk materiaal als vis, schelpdier of schaaldier, maar wat de zee en de kust bieden aan groene alternatieven en natuurlijke producten van lokale boeren.

De koks, van huis uit geen vegetariërs, maken zich zorgen over ‘De Lege Zee’. De zee is moe. De zee raakt leeg. Plastic soep vervuilt de oceanen. Door klimaatopwarming verbleken en sterven koraalriffen. Wereldhandel en kweekvis verstoren ecosystemen. De wereldbevolking groeit onstuimig en de visstand wordt overal bedreigd door overbevissing en vergiftiging. Binnenkort zullen we drastische maatregelen moeten nemen om te redden wat er te redden valt. Een culinaire cultuuromslag is dichterbij dan menigeen denkt. Maar wat doen we dan met dat leuke visrestaurant aan de haven, met de calamares op vakantie? Vleesvervangers liggen al in de schappen van de supermarkt. Vegetarisme wordt vaak gezien als “het vlees van het bord halen”. Wat gebeurt er als we straks “de vis van het bord halen”?

Als koks in opleiding bij ViP Health and Nutrition te Haarlem ontwierpen Peter en Robert een geheel zegetarisch menu: de vis er uitgevist, omdat we zijn uitgevist ... Ze beschouwen het project als hun meesterproef. De beide koks houden van de sfeer en de kaart van het klassieke visrestaurant en bedachten hoe het anders kan: geen vis, geen schelp- of schaaldier, met behoud van de zilte smaken en fijne maritieme sfeer. “Uitgevist” bewijst dat het mogelijk is door gebruik te maken van wieren, algen en de zilte groenten van de brakke kust.

Om extra invoelbaar te maken wat er met de zee aan de hand is, kiezen de initiatiefnemers er voor om hun pop-up bistro in te richten aan boord van de historische zeiltjalk Bruinvisch, die volgens schipper Cees Dekker ooit dienst deed als ansjovisjager. Nu één week op het Wad als ‘Bistro Bruinvisch’ met visvervangers en zeegroene alternatieven voor visgerechten.

Dagelijks vaart de Bruinvisch om 18.00 uur vanuit de haven van West-Terschelling, gaat voor anker op het Wad voor het diner en keert bij zonsondergang in de schemering terug. Ma. 12 t/m Za. 17 juni 2017 // Kosten €45 excl. Drank // Website www.uitgevist.nl


Deel: ' Pop-up bistro met visvervanger op oude ansjovisvanger '
Lees ook