Erik Breukink onder indruk van Wielergeheim


Prognose Tom Dumoulin: proloog in 15:14

Utrecht, 20150701 -- Vandaag op de eerste dag van het internationale congres Science & Cycling op De Uithof in Utrecht nam Erik Breukink het eerste exemplaar van het nieuwe boek Het Geheim van Wielrennen in ontvangst. Oud-wielrenner en ploegleider Erik Breukink is de laatste Nederlander die de Gele Trui in de Tour de France heeft gedragen.

Erik Breukink, momenteel Team Manager van de wielerploeg Roompot - Oranje Peloton, is enthousiast over dit voor iedere wielerliefhebber interessante boek: “Het legt de vinger op dat wat er toe doet”.

Deze conclusie werd met groot applaus onderschreven door de op het congres aanwezige internationale gezelschap van wielerdeskundigen. Voorafgaand had medeauteur Guido Vroemen hen een inhoudelijke presentatie gegeven en de bevragingen over de populair wetenschappelijke benadering in het boek van de factoren die wielrenprestaties bepalen met verve doorstaan. Vroemen is sportarts en wielertrainer.

Guido Vroemen onderbouwde bijvoorbeeld dat het voor wielrenner Tom Dumoulin bij de verwachte weersomstandigheden reëel is een tijd te rijden van 15:14 (15 minuten en 14 seconden) in de Utrechtse Tourproloog op zaterdag 4 juli 2015. Of Dumoulin hiermee beslag legt op de Gele Trui en Breukink opvolgt, is niet te zeggen. Hij kan hier wel zeker een snelle tijdrit neerzetten in de proloog. De persoonlijke prestatie van Dumoulin is voorspeld – en kan achteraf geanalyseerd worden – met het wielrenmodel waarvan medeauteur Hans van Dijk de grondslag heeft gelegd.

Heel toepasselijk is het nieuwe boek Het Geheim van Wielrennen vandaag meteen bij de start van de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht gelanceerd.

Dit boek kan namelijk nu al beschouwd worden als hét nieuwe standaardwerk voor zowel de professional als de wielertoerist. Het bevat een grensverleggende kijk op het wielrennen. De auteurs Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen analyseren met een natuurwetenschappelijke en sportmedische insteek alle factoren die een rol spelen bij het fietsen. Ze doen dit zeer toegankelijke, heldere en populaire wijze, aan de hand van voorbeelden uit de wielerpraktijk. Ook geven ze adviezen voor de inrichting van de wielertraining en aanbevelingen voor testen in het inspanningslaboratorium en tijdens de training. Het boek is zeer rijk geïllustreerd en staat boordevol bruikbare informatie.

Dit nieuwe boek is van de auteurs van en gebaseerd op hetzelfde toegankelijke concept als de bestseller Het Geheim van Hardlopen die meteen al na de lancering alom erkend werd als hét standaardwerk.

Met Het Geheim van Wielrennen bevat 61 hoofdstukken, waar alle geheimen van de ‘menselijke motor’ en de wielerprestatie worden onthuld, zoals:

 • Hoeveel winst kun je boeken met een optimale ‘bikefit’?
 • Hoeveel sneller kun je met een aerodynamische fiets en met een lichtere fiets?
 • Hoeveel sneller word je als je optimaal traint?
 • Hoeveel sneller word je als je afvalt?
 • Hoe moet je optimaal trainen?
 • Wat is de invloed van voeding en supplementen?
 • Hoeveel sneller ga je met betere banden?
 • Hoeveel tijd kost tegenwind?
 • Wat is de invloed van je hartslag?
 • Wat is het effect op je gezondheid?
 • Wat is de limiet van het werelduurrecord ?
 • Wat is de limiet van de (schone) klimtijd naar de Alpe d’Huez?
 • Wat is de invloed van de hoogte en een hoogtestage?
 • Enz. enz.
Het boek is geschreven door de uit Leusden afkomstige emeritus hoogleraar Hans van Dijk, Ron van Megen en sportarts Guido Vroemen. Zij hebben glasheldere en haarscherpe wetenschappelijke analyses gemaakt van alle factoren die bij het wielrennen. Training, voeding, gewicht, materiaal, vermogensmeters, labtesten, klimmen, dalen, bochten, sprinten, tijdrijden, temperatuur, luchtdruk, de vorm van de dag, en nog veel meer. Bij het boek hoort een website www.hetgeheimvanwielrennen.nl met calculatoren, waarmee de lezer zijn eigen prestatie kan voorspellen en narekenen. Zo kan een ieder voor zichzelf bepalen wat je moet doen om nog beter te worden. Evenals het boek zelf is het is daarmee ook een fantastisch hulpmiddel voor trainers. Hans van Dijk is emeritus hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft en evenals Ron van Megen civiel ingenieur. Guido Vroemen is inspanningsfysioloog, sportarts en trainer. Vroemen is verbonden aan de Nederlandse Triathlon Bond, Team4Talent (triathlon) en de wielerploeg Team Roompot Oranje Peloton. Het Geheim van Wielrennen Auteurs: Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen Genaaide paperback in full color ISBN: 978-90-821069-4-7 Prijs: € 24,95 (inclusief 6% BTW)

Deel: ' Erik Breukink onder indruk van Wielergeheim '




Lees ook