Sporthorloges, smartwatches en activity trackers zijn in 2024 gemeengoed geworden. Er is veel om uit te kiezen, maar door overlappende functionaliteiten, lijken sport horloges, smart watches en activity trackers steeds meer op elkaar. Wij hebben alle nieuwste modellen vergeleken, getest en op een rijtje gezet. Zoek je de nieuwste wearable?
Bekijk de beste sporthorloges, smartwatches en activity trackers van 2024!
Beste Sporthorloge, Smartwatch en Activity tracker 2024
Elk jaar wordt de kwaliteit van ‘wearables’, ‘slimme horloges’ en ‘smartwatches’ steeds hoger. Ook in 2024 zijn er weer pareltjes uitgekomen die nieuwe, zeer geavanceerde functionaliteiten combineren met een lange accuduur en comfort.
Onze review-lijst is opgesteld op basis van onze eigen ervaringen en ondersteund door tests van de Consumentenbond, Tweakers, Kieskeurig en de expertise van Coolblue en Bol.com. De lijst is opgesplitst per type horloge.
Zo hebben we de:
Top 3 beste Sporthorloges
Top 3 beste Smartwatches en
Top 3 beste Activity trackers
2. Verschillen en vergelijkingen
Wat zijn nu de verschillen tussen de verschillende typen wearables? En hoe komen de resultaten nu tot stand? We leggen het je graag uit!
Wat is wat? De definities!
Slim horloge’, ‘iWatch’, ‘Sporthorloge’, ‘Smartwatch’, ‘Fitnesstracker’, ‘GPS horloge’, ‘FitBit’, ‘Activity tracker’, ‘Slaapmonitor’, ‘Hardloop horloge’, ‘Sport armband’, ‘Wearable’, etc. zijn allemaal benamingen voor één en hetzelfde concept: iets wat (meestal) aan je pols gaat en gegevens verzamelt. Dat is dan ook de grote overeenkomst tussen al deze nieuwe wearables, die zo heten omdat ze gedragen worden. De functies van een horloge zijn daarbij ondergeschikt en zijn vervangen door gezondheidsopties en notificaties.
Hoe specifieker we gaan kijken naar wat ze kunnen, hoe meer verschillen aan het licht komen. Zo hebben veel smartwatches een GPS (Global Positioning System) en andere niet. Activity trackers kunnen dagenlang, soms zelfs maandenlang op één batterijlading, terwijl de Apple Watch het nog niet eens een volle dag uithoudt. Sporthorloges zitten daar vaak weer tussenin en zijn specifiek bedoeld om de sporter zo goed mogelijk te ondersteunen bij zijn of haar activiteit.
Wat kan een smartwatch/sporthorloge/activity tracker?
Wat een slim horloge kan, hangt voor een groot deel af van de sensoren die erin zitten. Het aantal sensoren varieert tussen 2 bij fitness trackers (fitbits/activity trackers) tot 12 bij zeer geavanceerde sporthorloges. Er is een veelheid aan sensoren beschikbaar en wij geven graag een overzicht hiervan:
Sensoren
- Accelerometer: Meet de versnelling van je lichaam/pols, bij elke beweging, val, draai of slag. Dit wordt hardwarematig bijgehouden middels een gyroscoop. Door het traagheidsprincipe toe te passen met piëzo kristallen, kan er met zeer weinig stroomverbruik een extreem nauwkeurige meting plaatsvinden. Zo nauwkeurig, dat de sporthorloges en fitbits weten wanneer je een stap maakt, een slag met golf of de trap op loopt.
- Cadanssensor: Ook bekend als trapfrequentiesensor, meet het aantal pedaalslagen of stappen per minuut. Met deze gegevens kan de intensiteit van trainingen, lopen, joggen, hardlopen en voor onder ander runkeeper worden bijgehouden. Bij wielrennen, fietsen en hometrainers is een hogere kadans doorgaans beter voor de knieën en minder belasting voor je lichaam.
- Calorieënteller: Houdt bij hoeveel calorieën je verbruikt met bewegen. Voor grotere betrouwbaarheid is een compleet profiel nodig met gegevens over lengte, gewicht (BMI), afstand, en hoogteveranderingen.
- Drukmeter: Beter bekend als ‘barometer‘, meet atmosferische druk om weer te voorspellen of hoogte te bepalen. Voor weersvoorspellingen wordt vaak een combinatie van barometer en internetgegevens gebruikt. Voor hoogte wordt dit middels GPS aangevuld.
- GPS: Global Positioning System gebruikt satellieten voor extreem nauwkeurige (tot 0,5 m) locatiebepaling. GPS kost relatief veel energie om te gebruiken, vooral als er nog geen ‘fix’ is. Vaak gaat de accuduur bij continu gebruik ook een factor 10-15 achteruit. Met intelligente technologie kan tegenwoordig een ‘slaapstand’ worden ingeschakeld om accu te sparen. Dit is uiteraard niet mogelijk bij track keeping zoals runkeeper, endomondo, strava, runtastic en google fit.
- Gyroscoop: Een sensor om de positie ten opzichte van de aarde te bepalen (landscape/portrait, grondrichting), versnelling te herkennen en in combinatie met andere sensoren de beweegrichting te bepalen.
- Hartslagsensor: Wellicht de belangrijkste sensor, de ingebouwde hartslagmeter meet je hartslag met twee of drie speciale leds aan de achterkant die elke minuscule verandering in de aderen constateren. Kan via ANT+ ook met externe bandjes gebruikt worden. LET OP: Ingebouwde hartslagsensoren worden minder nauwkeurig naarmate je meer zweet, in de regen sport of zwemt.
- Hoogtemeter: Dit is meestal een combinatie tussen de barometer en GPS positie om te weten hoe hoog je je bevindt. Bij sporthorloges is dit voor skiën, snowboarden, bergwandelen, paragliden en parachutespringen van onmisbare waarde. Ook piloten gebruiken deze functie van de smartwatch om een check te doen op hun eigen instrumenten.
- Huidgeleiding: Dit meetinstrument is het meest bekend van de leugendetector tests. Huidgeleiding is een variabele van de activiteit van de zweetklieren. Hoe meer men zweet, hoe beter de huidgeleiding door de verhouding zout en vloeistof, waardoor er minder weerstand is voor de stroom. Kan gebruikt worden voor stressanalyse.
- Magnetometer: Eén woord: kompas. Dat is de simpelste magnetometer, omdat de magnetische noordpool doorgaans stabiel is. Perfect voor richtingbepaling. Wordt wel bijna altijd in combinatie met GPS gebruikt, omdat de magnetische noordpool varieert en omdat er interferentie met andere magnetische voorwerpen kan plaatsvinden (gebouw, ijzer, koperspoelen).
- Oximeter: Ook bekend als bloedzuurstofgehaltemeter (SpO2), meet de zuurstofgehalte in je bloed en dus je spieren en rest van het lichaam. Op deze manier kan onder andere slaapapneu worden geobserveerd en zuurstofgehalte voor, tijdens en na het sporten om het voedingspatroon te controleren. Op dit moment is de FitBit Ionic de enige die een SpO2 sensor heeft. De Bol.com heeft de VO2 sensor, die EPOC (Excess post-exercise oxygen consumption) kan meten. Voor topatleten een perfecte manier om hun conditie en training te finetunen.
- Slaapmonitor: Ook bekend als sleeptracker, sleep tracker, slaap tracker. Een zeer populaire functie die het type slaap (REM/diep), de lengte van de slaap en historische gegevens bijhoudt. Met de toenemende slaapproblemen (https://nos.nl/artikel/2193541-we-slapen-lang-in-nederland-maar-zeker-niet-goed.html) en slaapstoornissen een zeer welkome aanvulling, alhoewel experts altijd aanraden om een expert te bezoeken bij ernstige problemen.
- Snelheidssensor: Er is geen fysieke sensor om snelheid te meten, dit wordt meestal door GPS van óf je smartwatch/sporthorloge geschat, direct via GPS van de smartphone of via de versnellingsmeter (geen betrouwbare meting).
- Stappenteller: Ook wel bekend als de pedometer, werkt deze stappen teller via twee mogelijke principes. De eerste is een mechanisch onderdeel (veertje) dat boven een bepaalde drempel aan schokken contact maakt en een ‘count’ maakt. De tweede manier is via de gyroscoop, waarbij nauwkeuriger kan worden ingeschat welke versnelling een stap is en welke een andere beweging. De eerstgenoemde methode is iets minder betrouwbaar, maar zeer stroombesparend, waardoor deze vaak in fitbits en activity trackers wordt meegenomen.
- Thermometer: Dit zit niet in de smartwatch, sporthorloge of activity tracker, maar is wel als apart device verkrijgbaar. Het meest bekend hiervan is de Garmin Tempe, die buiten het lichaam (rugzak, fiets, ski, helm) kan worden bevestigd om een nauwkeurige buitentemperatuur te krijgen.
- Traptredeteller: Het tellen van gelopen trappen en traptreden is geen aparte sensor, maar een combinatie van de stappenteller, gyroscoop en eventueel GPS. Als je sport horloge, smart watch of activiteitentracker doorheeft dat je aan het traplopen bent, wordt de drempel anders ingesteld, waardoor reguliere stappen van trap-stappen worden onderscheiden.
Sporten en fitness met activity tracker, fitbit en sporthorloge
Vooral sporthorloges voegen wat toe met het herkennen van de sport. Smartwatches hebben doorgaans te weinig accucapaciteit en applicaties om diep in te gaan op sportanalyse en fitbits/activity trackers zijn te beperkt en hebben meestal te weinig sensoren om een grondige meting te kunnen verrichten.
De meeste sporthorloges zijn ingericht op hardlopen, wielrennen en triathlon. Wel zijn er inmiddels meerdere sport watches op de markt die tientallen sporten ondersteunen en daar zeer uitgebreide inzichten in geven op basis van de bewegingen. De volgende sporten worden in meer of mindere mate ondersteund:
[table id=14 responsive=scroll /]
3. Keuzehulp: Hoe kies je het beste slimme horloge?
Allereerst is het belangrijk om te beslissen hoe je het horloge wilt gaan gebruiken. Ga je het voornamelijk overdag gebruiken tijdens je werk en als mode-item (Smartwatch)? Wil je een goed overzicht hebben van je hele dag/week/jaar zonder omkijken (Activity Tracker)? Of wil je juist focusen op jezelf verbeteren met sporten en wil je een gedetailleerde bewegingsanalyse (Sporthorloge)?
Verschillen tussen fitness trainers, sportwatches en smartwatches
We hebben de meestvoorkomende verschillen in een tabel samengevat, zodat je in één oogopslag kunt zien wat de verschillen tussen deze drie types zijn. Zo kun je de beste vergelijking maken van de nieuwste modellen uit 2024 en beter kiezen uit onze top 3 en top 10 modellen.
[table id=13 responsive=scroll /]
De grootste verschillen zitten in de manier waarop je je slimme horloge gaat gebruiken. Daarvoor is het handig om te weten met welk doel voor ogen de verschillende typen smartwatches, activity trackers en sporthorloges zijn gemaakt.
Belangrijkste aan de keus is hoe de smartwatch jouw leven het beste gaat ondersteunen en wanneer je het horloge gebruikt.
Beste gebruik SmartWatch
In tegenstelling tot een activity tracker (vaak een “fitbit” genoemd) en een sporthorloge (“sport watch”), is een smartwatch echt bedoeld als mode-item, net als een horloge, maar dan met wat meer functionaliteit. Net als met nette schoenen versus sportschoenen kun je er dus wel mee sporten, maar dat is doorgaans niet het doel waarvoor een smart watch is gemaakt. Daarom hebben veel smartwatches ook de mogelijkheid om de stijl van het scherm aan te passen.
Veelvoorkomende functies van een smartwatch zijn:
- Bluetooth/WiFi: Hiermee kun je bijvoorbeeld bellen (via je telefoon) en op internet
- Berichten-app: Stuur WhatsApp berichtjes, mailtjes of smsjes via je smartwatch
- Design: Een smartwatch wordt vaak gemaakt als mode-item
- Muziek: Spotify, youtube of mp3’s kunnen vaak op een smartwatch
- Alarm: Wekker nodig? Smartwatches hebben deze functie meestal ingebouwd
- Geluidsrecorder: Neem gesprekken of vergaderingen op om later terug te luisteren
Alhoewel een smartwatch ook functies heeft als hartslagmeter, slaapmonitor en hoogtemeter, is dat meestal niet het hoofddoel. Dat blijft communicatie en connectiviteit in een (veelal) zakelijke omgeving. Voor enige sportieve activiteiten is het meestal prima geschikt, maar sport je vaak/veel en wil je dat intensief bijhouden, dan is een sporthorloge of activity tracker (fitbit) meer aan te raden!
De modieusheid en wens om het oorspronkelijke horloge te vervangen is ook terug te vinden in de prijs. De materialen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld de Samsung Gear S3 zijn extreem hoogwaardig en bestaan uit titanium, gehard glas (Gorilla glass) en een zeer scherp scherm met hoge resolutie. De prijs van een smartwatch ligt daarom vaak rond de € 300-400 en begint pas bij € 200.
Beste gebruik Activity Tracker
Een Activity tracker heeft een totaal ander doel. Een fitbitje (zoals deze vaak wordt genoemd) is meestal te vinden in de vorm van een bracelet of armband en is veel smaller, lichter, kleiner en steviger. Het doel van een Activity Tracker is om continu (24/7, dus ook ‘s nachts) te monitoren wat je doet en hoe je lichaam ervoor staat. Activity trackers zijn meestal geen mode-items, tenzij je wilt laten zien hoe sportief je bent.
Fitbits zijn gemaakt om lang mee te gaan, zodat je ze zo weinig mogelijk af doet en zodat ie zo veel mogelijk en zo consistent mogelijk data kan verzamelen. Het display op een activity tracker is meestal heel matig, omdat dat minder stroom kost en er wordt meestal geadviseerd alles te beheren via een smartphone app, omdat je weinig kan interacteren met een friebelig klein schermpje.
De meeste activity trackers of fitbits bevatten de belangrijkste sensoren die continu aan staan, zodat je precies weet hoe je het hebt gedaan bij hardlopen, wielrennen, joggen, skiën of zwemmen. Enkele veelvoorkomende functionaliteiten zijn:
- Hartslagsensor: De activitytracker houdt continu bij wat je hartslag tijdens je workout is zodat je je fitness en calorieverbranding beter kunt plannen
- Zeer lange accuduur: Vaak kun je op één acculading 1 tot 2 weken mee. Ook kun je reminders krijgen om even te bewegen
- Zeer klein: Omdat je je fitbit 24/7 draagt, moet deze supercomfortabel zijn en ook in je slaap niet in de weg liggen
- Slaapmonitor: Met wetenschappelijke grondslag wordt je slaappatroon nauwkeurig bijgehouden en begeleid
- Sportherkenning: De slimme fitbits weten te herkennen welke sport je beoefent, zodat metingen preciezer worden
- App koppeling: De rekenkracht wordt meestal aan de smartphone uitbesteed om energie te sparen
- Ontspannen: Steeds meer activity trackers laten je ontspannen met voorgeprogrammeerde ademoefeningen
Omdat de fitbit/activity tracker zo klein is opgezet en bedoeld is om de rekenkracht van de mobeiele telefoon te gebruiken, kan de prijs ook heel laag blijven. Zo vind je ze al vanaf € 20 met min of meer dezelfde functionaliteiten als de duurdere jongens. Daarnaast is de afwerking vaak ruw met stevige materialen als PVC en rubber, zodat het tegen allerlei weercondities, zweet en schokken kan.
Veel activiteiten trackers zoals de TomTom Runner, Fitbit Charge 2 en nieuwe Polar A370, hebben ook verschillende thema’s om het uiterlijk te wijzigen en berichtjes te laten zien, maar ook hier merk je dat het niet de kernfunctionaliteit is, zodat er ook veel minder beschikbaar is dan voor een smartwatch.
Een belangrijke extra bijkomstigheid van een activity tracker is dat het je goed kan helpen afvallen. Voor die mensen die gewicht kwijt moeten raken, worden activity trackers aangeraden, omdat je ermee calorieverbranding en cardio kunt bijhouden. Met een extra beschikbare borstband kun je nauwkeuriger je hartslag meten, vooral bij zweet of zwemmen.
Beste gebruik Sporthorloge
Het sporthorloge is een relatief nieuw fenomeen en zit qua functionaliteit tussen de Smart Watch en de Activity Tracker in. In de praktijk heeft een sporthorloge het beste van beide werelden. Zo kan een sporthorloge best wat langer mee, zijn er meer sensoren aanwezig dan bij een fitbit en ziet een sporthorloge er ook modieuzer uit. Daarnaast kan een goed sporthorloge zelf ‘nadenken’, zodat je niet afhankelijk bent van je mobiele telefoon.
Vooral de merken FitBit, TomTom en Garmin hebben zich de afgelopen tijd gestort op de ontwikkeling van zeer hoge kwaliteit sporthorloges. In beginsel waren deze merken vooral actief in het maken van sport watches voor hardlopers/joggers, wielrenners, wandelaars en triathlon. Zo kun je met runkeeper je hele gelopen route zien met alle statistieken van je lichaam.
In tegenstelling tot een wat simpelere fitbit, bieden sport horloges ondersteuning voor veel meer sporten, workouts, fitness trainingen, cardio, hulp voor afvallen, bijhouden van tijden en specifieke trainingsschema’s die je helemaal kunt volgen op het scherm. Een nieuwkomer die de standaard heeft gezet, is de Bol.com. Deze heeft 15 standaard voorgeladen sporten, een stress-scanner, een betalingsoptie, uitgebreide notificaties en duizenden themes voor het uiterlijk.
Sporthorloges focusen zich vooral op:
- Geavanceerde trainingsschema’s: Download complete work-outs, yoga-sessies, fitness-tips en sport-tracking
- Modieus uiterlijk: Groter dan een fitbit, met meer clock faces en uiterlijke veranderingen
- Lange accuduur: Gaat zeer lang mee, soms tot 21 dagen en nachten (nodig voor 24/7 tracking: TomTom Spark 3 Cardio)
- Acceptabel gewicht: Niet zo zwaar als een smartwatch, maar wel zwaarder dan een activity tracker
- Notificaties: In tegenstelling tot activity tracker, diepe integratie met smartphone, zodat je al je berichtjes kunt zien en erop kunt reageren
- GPS: Daar waar fitbits en fitness trackers geen GPS hebben, zijn alle sporhorloges hiervan voorzien
- Stressoefening: Herkent stressvolle situaties en helpt ontspannen. Het horloge meet hiervoor de hartslag, huidgeleiding en vergelijkt dat met historische data
Top 3 sporthorloges
We hebben de allernieuwste modellen sporthorloges getest met een testpanel, en onderzoeken van de Consumentenbond, Tweakers, Kieskeurig en de expertise van Coolblue en Bol.com meegenomen.
#1 Garmin Vivoactive 3 (Sporthorloge)
Het allernieuwste vlaggenschip van Garmin maakt diepe indruk. Het horloge is gericht op de sportieveling en biedt maar liefst 12 sensoren(!) en 15 voorgedefinieerde activiteiten en sporten aan. Op de accuduur van 7 dagen bij regulier gebruik en 5 dagen bij intensief gebruik is absoluut niets aan te merken. Het horloge ziet er stijlvol uit en heeft veel handige notificatie-functies, zodat het ook als smartwatch gedragen kan worden. Ook het gewicht is perfect. Met slechts 43 gram vergeet je dat je een sporthorloge om hebt en zelfs het zijpaneel om te scrollen is ons bevallen.
Als we toch een nadeel moeten noemen, dan is dat de resolutie van 240×240 pixels. De afweging is gemaakt om accu te besparen en dat is, gezien de huidige staat van deze micro-accu’s eigenlijk ook te vergeven. Kortom een nagenoeg perfect horloge met Gorilla Glass en genoeg functies om je gezondheid en sportactiviteiten op peil te houden!
Voordelen
- Zeer uitgebreide functionaliteiten
- Weegt slechts 43 gram
- Ondersteunt 15 sporten
- Duizende thema’s via ConnectIQ
- 7 dagen op 1 acculading
Nadelen
- Resolutie 240x240px
#2 Fitbit Ionic (Sporthorloge)
De langverwachte opvolger van de FitBit Surge en het eerste device na de integratie met Pebble. Pebble had een veelbelovende technologie met een goede basis OS, die nu in FitBit OS is geïntegreerd. Het FitBit Ionic sporthorloge is een sportieve alleskunner. Met de nano-molding technologie is een body gemaakt die naadloos aansluit op de sensoren, zodat de fitbit 100% waterdicht is en dus ook voor zwemmen gebruikt kan worden. Enkele handige apps die nieuw zijn: Pandora (muziek), Starbucks (coupons), FitBit Exercise, Meditatie-app en Coach (voormalig Fitbit).
4 dagen accutijd daalt wel snel naar 10 uur als je de GPS functie aanzet, wat iets aan de korte kant is, vooral als de buitentemperatuur koud is, zoals tijdens het skiën. Daarnaast is er een esthetische discussie; het sporthorloge is redelijk groot en steekt aan de zijkanten een beetje uit, waardoor het soms achter kleding blijft hangen.
Voordelen
- Uitgebreide sportbegeleiding
- Een body van aluminium en plastic
- Fantastische app
Nadelen
- Slechts een thema tegelijk
- Notificaties summier
#3 TomTom Spark 3 Cardio (Sporthorloge)
De enige echte opvolger van de TomTom Spark is .. de TomTom Spark 3! “Why change a winning team”, moeten de ontwikkelaars gedacht hebben en het heeft warempel goed uitgepakt! De TomTom Spark 3 Sport Watch is een: GPS sporthorloge, hartmonitor, activiteit- en slaaptracker en muziekspeler en die focus maakt dat elk van deze onderdelen prima functioneert.
Helaas is er qua functionaliteit niet veel veranderd, behalve de nieuwe mogelijkheid om muziek op te slaan op de telefoon. Er is nu ook een kompas en cadanssensor toegevoegd, een kaart om je route te zien en je kunt routes downloaden naar het horloge. Bij goed gebruik kan de TomTom Spark 3 tot twee dagen mee.
Voordelen
- Stabiel en intuitief
- Nauwkeurige sensoren
- Interne opslag voor muziek
Nadelen
- Simpel zwart-wit scherm
- Weinig functionaliteit
- Geen notificaties
Top 3 smartwatches
#1 Apple iWatch Series 3 (Smartwatch)
Apple is en blijft marktleider als het aankomt op kwalitatieve smartwatches. Zo ook met de nieuwe ‘iWatch’ series 3. De meest opvallende eerste verschillen zijn de ondersteuning voor een eigen simkaart (bellen/internetten zonder iPhone) en het feit dat ie iets dikker is dan zijn voorganger. Met Watch OS5 is een nieuwe stap gezet naar integratie, bijvoorbeeld met Siri en fitness centra die aangesloten zijn. De sensoren zijn sterk verbeterd, zodat er nu een veel completer beeld is van je gezondheid door intelligente analyse.
Alhoewel het horloge iets onafhankelijker is, is de koppeling met iPhone nog steeds zeer gewenst om data over te zetten en specifieke analyses te doen. Er is wel meer geheugen (768 MB vs. 512 MB), hij is stukken meer responsive en .. er is een klitteband bandje beschikbaar!
Voordelen
- Veel meer responsive/sneller
- Nu met mobiel bereik
- Betere Siri integratie
- 7 dagen op een acculading
Nadelen
- Weinig innovatie
- Accu gaat niet lang mee
#2 Samsung Gear S3 (Smartwatch)
De Samsung Gear S3 smartwatch is zonder twijfel één van de meest complete slimme horloges op de markt met enkele zeer doordachte innovaties. Het horloge is supersnel, heeft een fantastisch 1,3 inch AMOLED scherm en kan bediend worden met de horloge-ring, wat zeer intuïtief en gemakkelijk werkt. Het aantal (Android Wear) apps dat wordt ondersteund en thema’s voor het horloge groeit dagelijks en de verwachting is dat het in de komende maanden Apple zal overtreffen in gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten.
Alhoewel het horloge vrij bulkig is, ziet het eruit als een mode-item. Vooral de Frontier-uitvoering is een blikvanger met de donkere afwerking. Naast de twee uiterlijke verschillen, zijn er ook verschillen in de uitvoering. Zo is er een LTE-versie (mobiel telefoneren/internet) en een niet-LTE versie. Dit geeft een € 50 verschil in de prijs.
Voordelen
- Heel veel apps beschikbaar
- Zeer modieus en helder
- Veel frontjes beschikbaar
- Perfectie integratie met ring
Nadelen
- Redelijk bulkig
- Voice blijft traag
#3 Fossil Q Explorist (Smartwatch)
Fossil staat al jaren bekend als een trendsetter in stijl en dit horloge is gelukkig geen uitzondering. Als we het horloge in één woord moeten omschrijven, dan is het woord Stijlvol. Met de snapdragon processor en nieuwste versie van Android Wear, is een prima responsiveness, performanceen functionaliteit gegarandeerd. Het scherm is fantastisch, zeer helder en scherp, maar reflecteert wel duidelijk in de zon.
Een nadeel is dat de grote aan/uit knop op een wat onhandige plek zit. Als je je pols omhoog doet, drukt hij de knop soms per abuis in. Ook de trilfunctie is iets minder hard dan bijvoorbeeld bij de Pebble. Een ander nadeel is de charge time, het duurt tot 3 uur om de smartwatch volledig op te laden. Als laatste is er helaas geen hartslagsensor, waardoor dit horloge perfect als smartwatch mode item, maar niet voor sporten.
Voordelen
- Modieus en trandy
- Prachtig scherm
- Android Wear
Nadelen
- Geen hartslagsensor
- Lange laadtijd
- Onhandige knop-positionering
Top 3 activity trackers
#1 Fitbit Charge 2 (Activity tracker)
Zonder enige twijfel kunnen we nu al zeggen dat dit het populairste fitness horloge wordt van de komende twee jaar. Dat komt door de perfecte balans tussen de juiste functies, gebruiksgemak, intuïtieve bediening en accuduur. Na het opkopen van Pebble, heeft Fitbit een goed onderscheid kunnen maken in sporthorloges en activity trackers. Met de sublieme fitness apps op iOS en Android, kun je met Fitbit meer dan met welk ander merk dan ook op het gebied van fitness, workout, hardlopen, wielrennen en andere sporten.
De fitbit charge 2 heeft een groter zwart-wit scherm dan zijn voorgangers en de bandjes zijn nu gemakkelijk verwisselbaar, zodat je het juiste bandje bij de juiste gelegenheid kunt matchen. Helaas is de fitbit charge 2 activity tracker nog steeds niet waterdicht, maar wel IP67, zodat ie tegen regen of een douchebeurt kan. Zoek je de beste activity tracker? De fitbit charge 2 is gegarandeerd de top keus.
Voordelen
- Nagenoeg perfecte app
- Zeer goede fitness begeleiding
- 4 dagen accutijd
- Verwisselbare bandjes
- Geavanceerde analyses
Nadelen
- Zwart-wit scherm
- Niet waterdicht
- Geen GPS
#2 Xiaomi Mi Band 2 (Activity tracker)
Xiaomi is de nr 1 smartphone producent in China. Hun producten staan bekend om de zeer hoge kwaliteit tegen een ongelooflijke prijs. Voor de lage prijs krijg je onder andere notificaties van mails, whatsapp, smsjes, telefoontjes en natuurlijk behaalde fitness doelen. Het meeste kan worden gedaan via de app. De Xiaomi Mi band 2 bevat één knop en een beperkt scherm, dat de belangrijkste statistieken weergeeft, zoals hartslag, calorieën, stappen en tijd.
De bouwkwaliteit is fantastisch. De rubberen band biedt ruimte voor een heel licht apparaatje dat geschikt is om flink te sporten en comfortabel te blijven. Accutijd is een geweldige 21 dagen, terwijl de slaapmonitor actief is. Alhoewel het apparaat geen geavanceerde sportfuncties biedt, zijn de stappenteller en hartslagmeter zeer nauwkeurig.
Voordelen
- Ongelooflijke prijs
- Accuduur 21 dagen
- Volledig waterdicht
- Display met key stats
- Comfortabel en licht
Nadelen
- Geen fitness tracking
- Beperkte gegevens
#3 Polar A370 (Activity tracker)
De zeer populaire Polar A360 kwam als beste uit de test van de Consumentenbond in juni 2017. Vooral de nauwkeurigheid en gebruiksgemak werden bejubeld. De A370 doet hier een schepje bovenop. Zo houdt de Polar A370 nu de hartslag continu bij, 24/7 (elke 5 minuten wordt er gemeten, en elke 5 seconden tijdens inspanning). Ook is er nu een bluetooth broadcast, zodat je vanuit verschillende apparaten je fitness kunt tracken.
Ook de slaapmonitor is verbeterd, er wordt veel informatie verzameld in combinatie met hartslag. Met de connected GPS kun je nu ook je trails bijhouden en later terugzien. Qua hardware is er niet veel veranderd. Gemiddeld gaat de Polar A370 4 dagen mee.
Voordelen
- Duidelijk en overzichtelijk scherm
- Vele nieuwe functies
- Continue hartslagmeting
- Nauwkeurige sensoren
- 7 dagen op een acculading
Nadelen
- Bouwkwaliteit iets minder
- GPS niet heel betrouwbaar
7. Ons eindoordeel
De markt van de wearables is inmiddels volwassen, maar gelukkig zijn er nog veel innovaties te vinden. Vooral op het gebied van sporthorloges gebeurt er veel en spelers als FitBit en Garmin maken de apparaten steeds beter.
7.1 Juiste toepassing kiezen
Voor je een slim horloge koopt, bedenk eerst waar je het voor gaat gebruiken:
- Sporthorloge Gedetailleerd analyseren van je sportprestaties + smartwatch functies
- Smartwatch Modieus dag-tot-dag gebruik met notificaties en enige sportfuncties
- Activity Tracker 24/7 bijhouden van lichaamsfuncties zoals slaap, beweging en stress
7.2 Beste keus voor smartwatches, sporthorloges en activity trackers
[table id=16 responsive=scroll /]