Met een goede systeemcamera heb je extra veel vrijheid. Omdat je de lenzen kan verwisselen, kan je spelen met brandpuntafstanden en lichtwaardes om zo de beste foto’s te maken. Bovendien heeft een goede systeemcamera geen spiegel en is het dan ook veel compacter dan de vroegere spiegelreflexcamera’s. Hierdoor kies je het beste een systeemcamera voor op reis. Een goede systeemcamera is niet goedkoop, daar moet je je van bewust zijn. Je kan natuurlijk zoeken naar de beste systeemcamera tot 600 euro, maar dan moet je al je eisen bijstellen. Wat is een goede systeemcamera? Ontdek het op deze pagina.
Dit zijn de beste systeemcamera’s van 2024
In de top 10 beste systeemcamera’s zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De 5 beste systeemcamera’s van 2024 uitgelicht
Hieronder hebben we de beste modellen uit onze top 10-systeemcamera van een woordje uitleg voorzien. Hierbij leggen we niet alleen uit waarom we de Nikon Z6 systeemcamera de beste vinden, maar leggen we ook de plus- en minpunten van een aantal andere systeemcamera’s bloot. Je vindt hier zowel de beste systeemcamera voor de beginner als voor professionals en gevorderden.
Nikon Z6
Eerder leverde Nikon al de beste full frame systeemcamera van 2018 en ook dit jaar heeft Nikon zijn huiswerk goed gedaan. De Nikon Z6 is dan ook de beste full frame systeemcamera van 2024. Niet alleen is deze systeemcamera full frame, bovendien beschikt de beste systeemcamera ook nog eens over 273 AF-punten om alles nauwkeurig scherp te stellen. De reactietijd en de scherptesnelheid kan je zelf instellen en filmen doe je natuurlijk in 4K-kwaliteit. Je rekent dan op 30 fps, maar dat kan je ook opdrijven naar 120 fps (full-hd). Deze Nikon systeemcamera full frame Z6 heeft ten slotte een kantelbaar touchscreen zodat je ook in lastige hoeken filmt of fotografeert. Voor beginners en gevorderden is de beste systeemcamera wellicht iets te duur en te uitgebreid, maar professionele fotografen zullen er veel plezier aan beleven.
Bekijk de Nikon Z6 bij deze vertrouwde webshops:
[procon]<ul><li>Fotografeert zeer stil (ideaal voor het fotograferen van wilde dieren)</li><li>273 AF-punten om nauwkeurig scherp te stellen</li><li>Slowmotionopnames in full-hd</li><li>Compacte full frame systeemcamera</li><li>Eenvoudige bediening</li></ul>||<ul><li>Niet compatibel met SD-kaarten (dure XQD-kaart nodig)</li><li>Geen goedkope systeemcamera</li><li>Niet de beste systeemcamera voor beginners</li></ul>[/procon]
Olympus OM-D E-M1II
De Olympus OM-D E-M1II focust op experts en gevorderden die professionele foto’s willen maken in uiteenlopende situaties. Deze Olympus systeemcamera is dan ook geschikt voor reisfotografie, natuurfotografie, documentairevideo’s enzovoort. De Olympus systeemcamera maakt heel goede telezoombeelden (lens apart verkrijgbaar) met een constant licht tijdens het zoomen. Met 60 fps hoef je ook nik te missen en met 121 AF-punten kan je ook bewegende onderwerpen goed vastleggen. Daarnaast heb je geen last van bewogen foto’s dankzij de vijfassige beeldstabilisaties, terwijl de elektronische viewfinder dan weer nadelige reflecties wegwerkt.
Bekijk de Olympus OM-D E-M1II bij deze vertrouwde webshops:
[procon]<ul><li>60 fps voor het fotograferen van bewegende onderwerpen</li><li>Spatwaterdicht</li><li>Ruimte voor 2 SD-kaarten</li><li>Dioptriecorrectie</li><li>Draadloze flitsaansturing</li></ul>||<ul><li>Niet de beste systeemcamera voor beginners (veel functies en hierdoor een ingewikkeld menu)</li><li>Micro Four Thirds-systeem</li><li>Geen systeemcamera met gps</li></ul>[/procon]
Fujifilm systeemcamera X-T4
De Fujifilm X-T4 viel bij de EISA Awards in de prijzen en werd verkozen tot beste product in zijn productklasse. Ook wij vinden het de beste systeemcamera voor gevorderden die een combinatie zoeken tussen snel en eenvoudig fotograferen in combinatie met de nodige vrijheid. Deze goede systeemcamera heeft een stille mechanische sluiter waardoor je ook dieren kunt fotograferen, terwijl de verschillende filmopties toch belangrijke pluspunten zijn. Zeker de zilverretentie, waarbij je veel meer invloed hebt op de witbalans van je videobeelden, moeten we toch even benadrukken. Ten slotte vinden we dit ook de beste systeemcamera voor vloggers.
Bekijk de Fujifilm X-T4 bij deze vertrouwde webshops:
[procon]<ul><li>Ingebouwde beeldstabilisatie tot 6,5 stops</li><li>Eterna Bleach Bypass voor video’s met een hoger contrast</li><li>Kantelbaar scherm en uitstekende systeemcamera voor vloggers</li><li>Knop voor ISO-aanpassingen</li><li>Ergonomisch ontworpen</li></ul>||<ul><li>Niet de beste systeemcamera voor beginners (je dreigt te verdwalen in de vele mogelijkheden)</li><li>Vrij zware systeemcamera</li><li>Q-knop is moeilijk in te drukken met handschoenen aan</li></ul>[/procon]
Nikon systeemcamera Z50
Ook de Nikon Z50 viel in de prijzen bij EISA. Wat ons betreft is deze systeemcamera de beste overstapuitvoering. Als je de stap wil wagen naar een systeemcamera en daarbij vooral op zoek bent naar veelzijdigheid, is deze systeemcamera van Nikon een goed idee. Je beschikt daarbij over een geavanceerd autofocussysteem, filmt met 30 fps in 4K-resolutie en de AF-punten nemen 90% van de beeldsensor in. Wij vinden het vooral de beste systeemcamera voor beginnende portretfotografen, onder andere dankzij de oogherkenningsautofocus. Zoek je de beste systeemcamera onder tot 1000 euro? Overweeg dan om je budget nog een klein beetje te verhogen want het verschil met de beste systeemcamera tot 1000 euro is toch wel groot.
Bekijk de Nikon Z50 bij deze vertrouwde webshops:
[procon]<ul><li>Lichtsterktesensor voor scherpe foto’s op elk moment van de dag</li><li>Geavanceerd autofocussysteem</li><li>Oogherkenningsautofocus</li><li>Vrij licht model</li><li>209 scherpstelpunten</li></ul>||<ul><li>Geen beeldstabilisatie</li><li>Beperkte batterijduur</li><li>Diafragma is alleen te wijzigen via het scherm</li></ul>[/procon]
Olympus systeemcamera OM-D E-M10 Mark IV
De Olympus OM-D E-M10 Mark IV is volgens ons de beste systeemcamera voor de beginner. De beste koop systeemcamera voor beginners is gebruiksvriendelijk ontworpen en kan toch uitstekende specificaties voorleggen. Zo reken je op een 20,3 MP-sensor, film je 4K-beelden in 30 fps en heb je een TruePic VII-processor die automatisch de lichtomstandigheden optimaliseert. De beste kleine systeemcamera voor beginners heeft 121 autofocuspunten en maakt het mogelijk om je foto’s meteen naar je smartphone te sturen. Zoek je de beste systeemcamera tot 500 euro? Spaar dan nog even verder want voor slechts 200 euro meer krijg je er heel wat voor terug.
Bekijk de Olympus OM-D E-M10 Mark IV bij deze vertrouwde webshops:
[procon]<ul><li>20,3 MP-camera is ruimschoots voldoende voor beginners</li><li>Gebruiksvriendelijk ontworpen</li><li>Uitstekend vastleggen van bewegende onderwerpen</li><li>Beeldstabilisatie</li><li>Goedkope systeemcamera</li></ul>||<ul><li>Niet spot- en spatwaterdicht</li><li>Iets te beperkt voor de experts</li><li>Micro Four Thirds-beeldsensor</ul>[/procon]
De populairste merken systeemcamera’s
De Sony systeemcamera en de Canon systeemcamera behoren al langer tot de populairste merken, maar onze systeemcamera top 10 bewijst als geen ander dat er wel degelijk alternatieven zijn voor de beste Sony systeemcamera. Dat merk je ook aan de stijgende populariteitscijfers van andere merken. Onder andere de Fujifilm systeemcamera, de Olympus systeemcamera, de Panasonic systeemcamera en de Pentax systeemcamera verwerven steeds meer populariteit en wij begrijpen waarom. Het zijn hoe dan ook goede en betrouwbare merken die we zeker recommanderen.
Hoe is de lijst met beste systeemcamera’s 2024 tot stand gekomen?
Het onderzoek naar de beste systeemcamera door Consumentenbond was richtinggevend voor deze lijst met beste systeemcamera’s. Bij het Consumentenbond systeemcamera-onderzoek werd er wel een onderscheid gemaakt tussen grote en kleine systeemcamera’s, terwijl systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s er ook met elkaar werden vergeleken. Wij vinden de verschillen tussen deze twee soorten camera’s te groot en vergelijken ze liever los van elkaar.
Daarnaast bouwden we verder op onze eerdere onderzoeken en testresultaten. Het gaat onder andere om ons onderzoek naar de beste systeemcamera van 2017, naar de beste systeemcamera van 2018 en naar de beste systeemcamera’s van 2019. Ook dit jaar hebben we de systeemcamera’s technisch vergeleken, uitgeprobeerd en rekening gehouden met reviews van andere gebruikers. Deze objectieve en onafhankelijke lijst met beste systeemcamera’s is het resultaat van ons zorgvuldig werk.
Informatie over systeemcamera’s
Bij de bespreking van de beste systeemcamera van 2019 hadden we al een uitgebreide uiteenzetting gegeven over de verschillende soorten systeemcamera’s en waarop je zoal moet letten. Hieronder hebben we de belangrijkste informatie opnieuw opgenomen. Onthoud wel dat wat al dan niet belangrijk is, veelal persoonlijk is. Zo kunnen bepaalde opties voor jou bijvoorbeeld onmisbaar zijn. Noteer daarom zelf even wat een must is, wat extraatjes zijn en wat je niet moet. Op basis van deze eisen ga je dan op zoek naar de beste systeemcamera’s.
Aantal megapixels
De meeste systeemcamera’s hebben er geen probleem mee om foto’s van twaalf of meer megapixels te maken. Voor de meeste fotografen zal zo’n goede systeemcamera ook gewoon volstaan. Daarmee kan je per slot van rekening al haarscherpe foto’s op A3-formaat printen. Natuurlijk kan je altijd hoger mikken. Zeker als je nog wil nabewerken in Photoshop of als je heel grote afdrukken wil maken, is dat zelfs aangeraden. Hoe dan ook kan je hier je eigen voorkeuren volgen.
Digitale zoeker
Niet alle systeemcamera’s hebben een digitale zoeker, terwijl dat toch wel een voordeel is. Met een digitale zoeker kan je eenvoudiger belichtingsinformatie aflezen en is het rustiger fotograferen. Zonder zoeker oogt het allemaal wat chaotischer. Bovendien is je accu ook sneller leeg als je geen digitale zoeker hebt. Een systeemcamera zonder digitale zoeker is over het algemeen wel een stuk goedkoper.
Kantelbaar scherm
Net zoals dat het geval is bij compactcamera’s, zijn er ook systeemcamera’s met een kantelbaar scherm. Hierdoor kan je foto’s of video’s maken vanuit moeilijke hoeken. In de praktijk worden systeemcamera’s met een kantelbaar scherm vaak gebruikt door vloggers. Kies dan wel voor een kantelbaar scherm met een touchscreen zodat je tijdens live-uitzendingen de uitzending ook eenvoudig kan beëindigen.
Sensor
De grootte van de sensor beïnvloedt rechtstreeks de beeldkwaliteit en de beeldhoekdekking. Als je onder een grote beeldhoek wil werken en met de scherpdiepte wil spelen, is een full frame systeemcamera kopen een goed idee. Wil je liever de natuur of sportsituaties fotograferen? Dan kan je ook kiezen voor een goedkopere systeemcamera met een APS-C-sensor.
Kiezen tussen een spiegelreflexcamera of systeemcamera
De keuze tussen een systeemcamera of spiegelreflexcamera is zeker niet eenvoudig. Zet je even de systeemcamera vs de spiegelreflex? Dan merk je dat er gelijkenissen zijn, maar ook verschillen.
Zo is een systeemcamera altijd compacter en neem je eenvoudiger mee. Hierdoor is een systeemcamera bijvoorbeeld beter voor op reis. Een spiegelreflexcamera is dan weer groter, door de aanwezigheid van de spiegel, maar is niet altijd zwaarder. Door het groter formaat is er vaak ook meer aandacht geschonken aan een ergonomisch ontwerp, waardoor een systeemcamera meestal beter in de hand ligt.
Ten tweede speelt de fotokwaliteit een rol bij de keuze tussen een spiegelreflex of systeemcamera. Daarvoor moet je vooral kijken naar de sensoren. Een fullframesensor is daarbij de beste keuze, maar tegelijkertijd ook de duurste keuze. Zowel systeemcamera’s als spiegelreflexcamera’s kunnen zo’n fullframesensor hebben. Qua fotokwaliteit hoeft er dan ook niet meteen een verschil te zijn. Wel is het zo dat er systeemcamera’s zijn met kleine en minder kwalitatieve sensoren die bij spiegelreflexcamera’s niet voorkomen. Dat weet je natuurlijk op voorhand en merk je ook aan het prijskaartje.
Qua snelheid is het de systeemcamera die wint. Systeemcamera’s halen moeiteloos snelheden van 5 tot 10 fps, maar er zijn ook modellen die zelfs meer dan 30 fps halen. Bij spiegelreflexcamera’s ligt dat moeilijker. De spiegel moet na elke foto opnieuw terugkeren en dat maakt een spiegelreflexcamera trager. Er zijn een handvol modellen die meer dan 10 fps halen, maar deze zijn best wel prijzig.
Een ander belangrijk verschil zijn de lenzen. Bij spiegelreflexcamera’s heb je veel meer keuze, natuurlijk ook omdat ze al langer bestaan. Bij systeemcamera’s is de keuze veel beperkter en dat kan voor de expert-fotograaf toch een belangrijk minpunt zijn.
Ten slotte is er een verschil in de viewfinder. Spiegelreflexcamera’s hebben standaard een optische zoeker waarmee je met een realistisch beeld door het oog van de camera kijkt. Je hebt geen last van vertraging, maar het nadeel is dan weer dat je de aanpassingen (bv. witbalans) niet meteen ziet. Dat moet je dan aanvoelen. Systeemcamera’s met een elektronische viewfinder geven wel dergelijke aanpassingen weer. Het nadeel is dan weer dat je niet helemaal live meekijkt en dat er een vertraging op de beelden zit. Houd er bovendien rekening mee dat niet alle systeemcamera’s een elektronische viewfinder hebben. De goedkope systeemcamera’s komen vaak zonder.
Veelgestelde vragen over systeemcamera’s
Nog een aantal vragen over systeemcamera’s? Goed zo! Een systeemcamera kopen doe je niet zomaar en het is belangrijk om je eerst voldoende te informeren. Om je alvast verder te helpen, hebben we hieronder een aantal veelgestelde vragen beantwoord.
Wat is de sluitertijd?
De sluitertijd geeft aan hoelang de sluiter van de systeemcamera openblijft. Bij een hogere sluitertijd, zie je het objectief op de foto bewegen. Dat geeft leuke effecten als je bijvoorbeeld een waterval of het verkeer fotografeert. Bij een lage sluitertijd neem je echt een momentopname. Op je systeemcamera kan je de sluitertijd aanpassen. Bij de meeste systeemcamera’s kan je de sluitertijd van 0,25 ms tot 30 seconden instellen.
Wat is het diafragma?
Het diafragma geeft de scherptediepte weer. Een hoog diafragma zorgt ervoor dat alles op de foto even scherp is. Het is bijvoorbeeld een goed idee voor landschapsfoto’s waarbij je geen detail mag missen, maar niet bij portretfoto’s waar de achtergrond niet hoeft op te vallen. Dan kies je beter voor een laag diafragma waarbij alleen de geportretteerde scherp wordt weergegeven.
Wat is de witbalans?
Een foto neem je eigenlijk door een groenopname, een roodopname en een blauwopname te maken. Door deze drie opnames vervolgens samen te voegen, krijg je een realistisch kleurenbeeld. Het probleem is echter dat de kleur van het licht doorheen de dag varieert. Op sommige momenten van de dag is het licht bijvoorbeeld eerder blauw (hoge Kelvin-waarde) en op andere momenten dan weer eerder oranje (lage Kelvin-waarde). Dezelfde foto op verschillende momenten van de dag zou dan telkens een ander resultaat opleveren. Dat merk je bijvoorbeeld aan foto’s die bij zonsondergang zijn genomen, waarbij er door de lage Kelvin-waarde wel een oranje gloed over het objectief lijkt te zitten. Wintersportfoto’s hebben door de hoge Kelvin-waarde een typerende blauwe gloed.
Voor een realistische dagfoto moet de temperatuurwaarde van het licht ongeveer 5.600 K bedragen. Bij de middagzon, op bewolkte dagen en bij een helderblauwe lucht moet je de lichttemperatuur dan naar beneden bijstellen. Bij ochtendlicht, avondlicht, maar ook binnenshuis, moet je de lichttemperatuur naar boven bijstellen. Dat doe je via de witbalans: hoe hoger de lichttemperatuur moet zijn, hoe hoger je de lichtbalans instelt. De betere systeemcamera’s doen dit overigens automatisch. Dat merk je aan de AWB-stand (automatische witbalans).
Aanvullende producten voor systeemcamera’s
Extra lenzen voor naast je kitlens kunnen natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast zijn er nog heel wat andere spulletjes die je nodig kan hebben. Denk daarbij vooral aan een geheugenkaart, schoonmaakdoekjes, een cameramicrofoon, een camerablaasbalg, een statief, een cameratas, lensfilters, een draagriem, enzovoort. Je kan natuurlijk ook studiolampen plaatsen en een gimbal plaatsen. Houd er ten slotte rekening mee dat niet alle systeemcamera’s nog met SD-kaarten werken. Steeds vaker maken systeemcamera’s gebruik van een XQD-kaart. Dergelijke XQD-kaarten staan een razendsnelle overdracht van gegevens toe, maar zijn ook veel duurder. Voor journalisten en fotografen is het natuurlijk een belangrijke meerwaarde.