Voor het meten van de temperatuur heb je natuurlijk de beste thermometer nodig. De beste thermometer is eenvoudig in gebruik, accuraat en bij voorkeur hygiënisch. In de praktijk is het vinden van de beste thermometer eenvoudiger gezegd dan gedaan. Daarom gingen wij alvast op zoek naar de beste thermometer en hebben we een aantal dingen voor je uitgelegd. Zo vind je nog eenvoudiger de beste thermometer voor de door jou beoogde toepassing.
Dit zijn de beste thermometers van 2024
In de top 10 beste thermometer zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De 5 beste thermometers van 2024 uitgelicht
Zoals je merkt, is onze top 10 met beste thermometers behoorlijk divers. In onze top 10 vind je namelijk thermometers voor hoofdmetingen, maar ook voor oormetingen, diverse lichaamsplooien en zelfs voor in het poepgaatje. Ook een babythermometer en een ovulatiethermometer zijn in onze top 10 te vinden. Hierdoor kan je niet zomaar de eerste de beste thermometer uit dit lijstje kiezen. Daarom hebben we de vijf beste thermometers voor je toegelicht en leggen we telkens uit waarvoor de thermometer al dan niet geschikt is.
Withings Thermo
De beste contactloze thermometer is volgens ons de Withings Thermo. De beste digitale thermometer gebruik je door de best geteste voorhoofdthermometer te richten op het voorhoofd en het vervolgens richting de slaap te bewegen. Op enkele seconden tijd zal de beste thermometer koorts registreren. Het display licht groen op als er geen sprake is van koorts en oranje of rood als de temperatuur verhoogd is. De beste koortsthermometer stuurt de gegevens vervolgens door naar de Withings-app die je op je Android- of iOS-toestel installeert. Hierin sla je de door de best geteste thermometer geregistreerde gegevens op. Zo kan je de gegevens ook meteen meenemen wanneer je naar de huisarts gaat. De beste koortsthermometer is geschikt voor acht verschillende gebruikers en werkt op AAA-batterijen.
Bekijk de Withings Thermo bij deze vertrouwde webshops:
Beurer FT100
De Beurer FT100 is volgens ons de tweede beste voorhoofdthermometer. Deze goede voorhoofdthermometer meet de lichaamstemperatuur contactloos en geeft een piepsignaal af wanneer de meting klaar is. Vervolgens geeft de goede infrarood thermometer een groen of rood licht en verschijnt er een lachende of treurige smiley. Hierdoor weet je meteen of de temperatuur goed is of niet. Omdat het zo eenvoudig is in gebruik, is het de beste koop thermometer voor wie de lichaamstemperatuur van bezoekers wil controleren. Niet voor niets is de tweede best getest thermometer veelvuldig gebruikt tijdens de coronapandemie. Toch kan deze goede thermometer het voorhoofd uiteraard ook thuis meten. Met maar liefst zestig geheugenplaatsen houd je dan goed je koortsverloop bij zodat je alle gegevens aan je huisarts kan voorleggen. Ten slotte kan je de tweede beste temperatuurmeter ook voor andere zaken gebruiken, bijvoorbeeld voor het meten van de temperatuur van een flesje melk voor de kleine.
Bekijk de Beurer FT100 bij deze vertrouwde webshops:
Omron MC521 Gentle Temp
Voorhoofdthermometers geven niet altijd het meest betrouwbare resultaat. Net daarom is de Omron MC521 Gentle Temp zeker een goed idee. Bij de meest betrouwbare thermometer voer je een oormeting uit. Je duwt de derde best geteste thermometer in het oor van je kind, wacht op de piep en klaar. Het meetresultaat verschijnt vervolgens op het display van deze goede digitale thermometer. De derde beste lichaamsthermometer werkt op batterijen (knoopcellen) die standaard worden meegeleverd. Bij de derde best geteste koortsthermometer krijg je bovendien ook een ring voor het plaatsen van de lenshoesjes, de lenshoesjes zelf, een beschermkap en een handleiding. Weet ten slotte dat je de derde beste digitale koortsthermometer ook voor andere metingen kan gebruiken, bijvoorbeeld om na te gaan of de zuigfles de juiste temperatuur heeft.
Bekijk de Omron MC521 Gentle Temp bij deze vertrouwde webshops:
Beurer OT30
Voor wie van plan is om een extra kind aan het gezin toe te voegen, is de Beurer OT30 beste getest. Het gaat hier om een zogenaamde ovulatiethermometer voor het nauwkeurig bijhouden van je menstruatiecyclus. De beste thermometer voor een kinderwens koppel je aan de Ovy-app waarin je de temperatuur, de menstruatiecycli en andere baarmoedergegevens bijhoudt. Op basis van je gegevens krijg je een overzicht van je vruchtbare en onvruchtbare dagen. Zo weet je wanneer het moment er is om toe te slaan en een zaadje te planten. Maak je alvast geen zorgen, want de beste thermometer voor een kinderwens is geheel waterdicht. Bovendien voert het de vaginale meting uit met een nauwkeurigheid van 0,05°C. Met dertig geheugenplaatsen heb je ook zonder app voldoende ruimte om gegevens op te slaan. Een meting met de beste thermometer voor een kinderwens neemt ongeveer drie minuten in beslag.
Bekijk de Beurer OT30 bij deze vertrouwde webshops:
Luvion Thermometer Set Exact 70
Als de kleine weer aan het janken is, heeft het misschien wel koorts. Om dat uit te zoeken, komt de Luvion Baby Thermometer Set goed van pas. In deze set vind je een goede digitale thermometer met een flexibel en kindvriendelijk uiterlijk. De koortsthermometer beste koop voor kinderen meet de lichaamstemperatuur tot op 0,1°C nauwkeurig. Daarnaast bevat deze set ook een fopspeenthermometer zodat je zonder stress de lichaamstemperatuur van een baby kan aflezen. Tevens vind je een bad- en kamerthermometer in deze set zodat je kan controleren of het badwater tussen 36°C en 38°C is. Het heeft de vorm van een drijvende bloem en dat maakt het ook nog eens een leuk badspeeltje. De kamerthermometer gaat ten slotte na of de kamertemperatuur tussen 18°C en 20°C bedraagt. Kortom: als je met de beste thermometer baby en mama wil plezieren, is deze set een heel leuk cadeau.
Bekijk de Luvion Baby Thermometer Set bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over thermometers
Er bestaan verschillende soorten thermometers en dit maakt het kiezen van de beste thermometer er niet bepaald eenvoudiger op. De meeste mensen zijn echter op zoek naar koortsthermometers en daarom focussen wij ook daarop. Toch hebben we eveneens een aantal andere thermometers in onze vergelijking opgenomen.
Type meting
Er zijn verschillende manieren om de lichaamstemperatuur te meten. Ze hebben allen hun eigen voor- en nadelen, maar in ieder geval is een koortsthermometer altijd maar voor een of meerdere meetmethodes geschikt. Vaak gaat het om een meting onder de oksel. Het is een eenvoudige manier om te meten, maar het is pas echt relatief accuraat (+/- 0,5°C) wanneer de meting voldoende lang wordt uitgevoerd. Een meting van zo’n tien minuten is daarvoor noodzakelijk. In de praktijk geven veel thermometers al eerder een signaal af. Dan is het meetresultaat louter een koortsindicatie.
Preciezer is een meting onder de tong (minimaal vijf minuten voor een accuraatheid tot op 0,3°C) of in het oor. Nog beter is echter een anale meting. Dit gaat het snelst (+/- drie minuten) en is het betrouwbaarst. Voorts kan er ook een voorhoofdmeting worden uitgevoerd. Hierbij wordt er een voorhoofdthermometer tegen de slaapslagader gehouden. Het staat je toe om al in een paar seconden metingen uit te voeren die redelijk accuraat zijn.
Ten slotte bestaan er ook speenthermometers. Deze thermometers zijn speciaal gemaakt voor baby’s. De speen wordt een korte tijd in de mond van de baby gehouden en zo wordt de temperatuur gemeten. Echter, baby’s hebben er niet altijd zin in. Bovendien mag je de speenthermometer niet gebruiken wanneer je kindje een verstopt neusje heeft.
Hygiëne
Niet alleen de nauwkeurigheid en de duur van de meting verschilt per meetmethode, maar ook de hygiënische eigenschappen. Een thermometer die je bijvoorbeeld anaal gebruikt, mag je nadien niet zomaar bij een andere persoon gebruiken en moet eerst worden gereinigd en gedesinfecteerd. Er zijn wel oplossingen bedacht om alles hygiënischer te maken. Denk aan wegwerpstukjes die op medische thermometers te plaatsen zijn of contactloze thermometers. Vooral tijdens de coronapandemie werden dergelijke contactloze thermometers vaak gebruikt in het kader van toegangscontroles.
Geheugenfunctie
Een temperatuurmeting is altijd een momentopname. Voor een arts is het vaak interessanter om te weten hoe de lichaamstemperatuur gedurende de tijd evolueert. Daarom beschikken steeds meer thermometers over een geheugenfunctie. Het aantal geheugenplaatsen kan daarbij sterk verschillen. Sommige thermometers sturen de gegevens door naar een app en geven het zelfs in een grafiek weer. Dit is vaak de eenvoudigste oplossing.
Batterij en accuduur
Een digitale thermometer heeft stroom en dus een batterij nodig. Over het algemeen hoef je je hier niet zo heel veel zorgen over te maken. Een digitale thermometer verbruikt weinig energie en de batterijen houden het gemakkelijk meer dan tweehonderd uur uit, daarmee kan je al heel wat metingen uitvoeren. Enkel bij frequent gebruik door bijvoorbeeld artsen kan het een goed idee zijn om te kiezen voor oplaadbare batterijen.
Extra functies
Sommige lichaamsthermometers hebben een eigen app waarin de gegevens worden bijgehouden en hebben verschillende gebruikersprofielen. Daarnaast zijn er lichaamsthermometers die je helpen om de meetwaarde te interpreteren. Ze geven bijvoorbeeld met een groen of rood licht aan of de temperatuur al dan niet verhoogd is. Dit is onder meer nuttig in het kader van toegangscontroles.
Andere thermometers
Naast koortsthermometers bestaan er natuurlijk nog heel wat andere thermometers, bijvoorbeeld voor het meten van badwatertemperatuur of de omgevingstemperatuur. Tevens zijn er thermometers voor specifieke toepassingen, zoals ovulatiethermometers. Ook een aantal van deze bijzondere thermometers hebben we meegenomen in onze zoektocht naar de beste thermometer van 2024.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste thermometer
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede thermometers met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande thermometers, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
De populairste merken thermometers
Er zijn best wel veel producenten die goede thermometers op de markt brengen, maar sommige merken kunnen op wel wat meer interesse rekenen. Zo is de thermometer Braun een populaire keuze. Daarnaast doet de Medisana infrarood thermometer het heel goed, net zoals de Omron oorthermometer, de Sinji infrarood thermometer, de Hartmann thermometer en de Bintoi thermometer. De top 10 met populairste merken thermometers wordt afgesloten door de Veroval thermometer, de Grundig voorhoofdthermometer, de Topcom thermometer en de Alecto thermometer. Het gaat om goede en betrouwbare merken waarvan er een aantal in onze thermometertop 10 terug te vinden zijn.
Hoe is de lijst met beste thermometers 2024 tot stand gekomen?
Voor deze lijst met beste thermometers voerden we een grondige vergelijking uit. Hierbij hebben we rekening gehouden met verschillende factoren, zoals de nauwkeurigheid van de metingen, hygiënische eisen, gebruiksgemak en de gebruikte batterijen. Tevens hebben we bestaande onderzoeken en vergelijkingen geraadpleegd. Daarvoor gingen we bijvoorbeeld na wat volgens Consumentenbond de thermometer beste koop is. Alsook hebben we gebruikerservaringen en reviews gelezen via betrouwbare webshops als bol.com, Coolblue en Amazon. Op basis van al deze informatie hebben we met de nodige zorg deze persoonlijke lijst met beste thermometers voor jou samengesteld.
Werking van de thermometer
Een thermometer is een meetinstrument dat wordt gebruikt om de temperatuur te meten. Er bestaan verschillende soorten thermometers die allen hun eigen werkingsprincipe hebben. In 1630 vond Jean Rey bijvoorbeeld de vloeistofthermometer uit. Dit werkt altijd via een buis met een schaalverdeling en een vulling die uitzet bij temperatuurwijzigingen. In het verleden ging het daarbij vaak om een kwikthermometer. Kwikthermometers worden tegenwoordig niet meer gebruikt omdat kwikdamp heel grote gezondheidsrisico’s inhoudt.
Bij digitale thermometers is de werking vrijwel steeds op elektrische of elektronische componenten gebaseerd. Dit kan bijvoorbeeld een thermokoppel zijn. Zo’n thermokoppel werkt op basis van het seebeck-effect, waarbij een temperatuurverschil in elektrische spanning wordt omgezet. Ook kan men een thermistor gebruiken. Hierbij is het de elektrische weerstand die varieert als de temperatuur wijzigt. Dit kan een PTC-weerstand (de weerstand neemt toe als de temperatuur stijgt) of een NTC-weerstand (de weerstand neemt af als de temperatuur stijgt) zijn. Een infraroodthermometer werkt dan weer anders. Bij een infraroodthermometer wordt de infrarode straling van een object gemeten. Hierbij is de frequentie van de infraroodstraling hoger als het object warmer heeft.
Ten slotte bestaan er nog talloze andere thermometers die op andere manieren werken, zoals de galileithermometer met vloeibare koolwaterstof, bimetaalthermometers die in kamerthermostaten worden gebruikt, gasthermometers die worden gebruikt om thermometers te kalibreren en de thermometer van Six-Bellani. Deze thermometer wordt gebruikt om de dagelijkse minimum- en maximumtemperatuur vast te leggen.
Veelgestelde vragen over thermometers
We merken dat veel mensen nog een aantal vragen hebben over thermometers en koortsmetingen. Daarom maken we van het moment gebruik om een aantal veelgestelde vragen over thermometers voor je te beantwoorden.
Waarom is een thermometer in de anus accurater?
Op basis van medisch onderzoek blijkt dat dit de meest betrouwbare meetresultaten oplevert. Bij oormetingen kan bijvoorbeeld oorsmeer in de weg zitten en bij andere metingen kan de omgevingstemperatuur van invloed zijn.
Waarom zit er alcohol in een thermometer?
Alcohol zit niet altijd in een thermometer, maar enkel in een alcoholthermometer of spiritus-thermometer. Dit is een alternatief voor de kwikthermometer en is ermee vergelijkbaar, terwijl het minder gezondheidsrisico’s inhoudt. Kwik is namelijk giftig. Daarnaast kan kwik niet gebruikt worden bij een temperatuur onder -38°C (stollingspunt van kwik). Alcohol kan dan wel als indicator worden gebruikt.
Waarom zit er kwik in een thermometer?
Tegenwoordig zit er geen kwik meer in thermometers. Kwik is gevaarlijk en het gebruik van kwik voor thermometers is door Europa verboden. Vroeger gebruikte men kwik omdat kwik uitzet en krimpt onder invloed van temperatuur. Met behulp van een schaal kan men zo de temperatuur bepalen. Dit werkt niet voor temperaturen beneden -38°C omdat dit het stolpunt van kwik is.
Waar steek ik een thermometer in de kip?
Bij een dode kip steek je de thermometer in het dikste deel van de dij. Zo kan je het beste meten of de kip gaar is. Bij een levende kip meet je de lichaamstemperatuur bij voorkeur via het rectum.
Waar steek ik een thermometer in een kalkoen?
Steek net zoals bij de kip de vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen om de temperatuur van een dode kalkoen te meten. Bij een levende kalkoen meet je de lichaamstemperatuur bij voorkeur via het rectum.
Waar moet ik een thermometer plaatsen in de tuin?
Hang de thermometer in de schaduw en op minstens 1,25 meter van de grond. Doe dit op een plaats waar er voldoende lucht langs kan stromen en dus niet in de buurt van bijvoorbeeld bomen of struiken. Zorg er ook voor dat de omgeving de meting niet kan beïnvloeden, bijvoorbeeld door het niet tegen een verwarmde muur te plaatsen of niet bij een zwarte ondergrond. In een ideaal geval plaats je een vrijstaand weerstation waarin je de thermometer plaatst.
Wanneer moet ik een thermometer desinfecteren?
Doe dit altijd voor en na het gebruik. Zo ben je helemaal zeker dat de thermometer hygiënisch is en dat er geen infecties worden uitgewisseld.
Wanneer is de thermometer uitgevonden?
Daarover bestaat enige discussie. Soms wordt de uitvinding toegeschreven aan Galileo Galilei die in 1610 al een instrument maakte om de temperatuur te meten. Een echte manier om het te ijken en accuraat te gebruiken, was er echter niet. In 1630 werd dan weer de thermoscoop uitgevonden door Santorio Santorio. Dit werd gebruikt om de temperatuur van de mens te meten. Een meting duurde zo’n 25 minuten, maar ook hier was de meting onnauwkeurig en ontbrak een goede ijking. Jean Rey vond in hetzelfde jaar een vloeistofthermometer uit die gebaseerd was op de thermische uitzetting van de vloeistof. In 1709 werd dit door Daniel Gabriel Fahrenheit geperfectioneerd. Aanvankelijk nog met alcohol, maar later door kwik te gebruiken (1724).
Sommige auteurs schrijven de uitvinding dan weer toe aan Heron van Alexandrië die in de eerste eeuw na Christus al ontdekte dat lucht uitzet en krimpt bij wijzigende temperaturen. Bij een demonstratie gebruikte hij daarbij een gesloten buis die eigenlijk net hetzelfde deed als de latere thermometers, enkel werd het niet voor deze toepassing gebruikt.
Hoe moet ik een thermometer ontsmetten?
Ontsmet de thermometer met ontsmettingsalcohol met 70% alcohol. Doe de ontsmettingsalcohol op een wattenschijfje en wrijf op en neer over het hele oppervlak. Spoel nadien de punt af om de alcohol te verwijderen.
In welk oor moet ik koorts meten?
Dit maakt niet uit. Het is wel belangrijk om de koorts steeds in hetzelfde oor te meten omdat er een klein fysiologisch verschil is tussen de twee oren. Je kan de metingen enkel goed vergelijken als je telkens in hetzelfde oor meet.
Welke koorts is dodelijk?
Gele.
Op welk tijdstip moet ik koorts meten?
Koorts meet je bij voorkeur twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Bij metingen over meerdere dagen doe je dit bij voorkeur telkens rond hetzelfde moment.
Vanaf welke koorts moet ik naar een dokter?
Als volwassene ga je naar de dokter als je koorts boven de 39°C oploopt. Ook wanneer de koorts lang aanhoudt, gepaard gaat met specifieke symptomen als huiduitslag of opkomt zonder verklaarbare oorzaak is het wenselijk om een dokter te raadplegen. Bij kleine kinderen en zuigelingen ligt de grens op 38°C.
Aanvullende producten voor thermometers
Naast een thermometer heb je vaak ook nog batterijen nodig en soms ook allerlei accessoires, zoals oordopjes en wegwerphoesjes. Controleer altijd of dit al dan niet wordt meegeleverd en of het vlot verkrijgbaar is. Ook ontsmettingsalcohol is aan te raden, zodat infecties niet van de ene naar de andere persoon kunnen overgaan. Tevens heb je nog allerlei andere dingen nodig om de gezondheid van jezelf of je kindje te monitoren. Denk bijvoorbeeld aan een weegschaal en een bloeddrukmeter.