Je werkplek veilig maken voor iedereen zou een topprioriteit moeten zijn. Er zijn veel dingen die je kunt doen om de veiligheid te verbeteren, van het volgen van veiligheidsprotocollen tot het dragen van de juiste veiligheidsuitrusting. En vergeet de veiligheidstraining niet! Zorg ervoor dat al jouw werknemers bekend zijn met de basisveiligheidsprocedures en weten wat ze moeten doen in geval van nood. Hieronder volgen enkele essentiële tips om de veiligheid op de werkplek te verbeteren.
Veiligheidsprotocollen opstellen en volgen
Veiligheid op de werkvloer begint met het opstellen van veiligheidsprotocollen en deze protocollen volgen. Dit klinkt misschien als een stevige taak, maar als je er goed over nadenkt, valt er best veel te kiezen. Welk veiligheidsprotocol is het beste voor jouw bedrijf? Welke veiligheidskleding draag je het liefst? Moet iedereen een VCA-cursus volgen, of alleen de mensen die met gevaarlijke materialen werken?
Allemaal vragen waarover je goed moet nadenken voordat je begint met het implementeren van veiligheidsprotocollen. Zorg ervoor dat iedereen binnen je bedrijf weet wat de regels zijn en voorkom ongelukken door iedereen te laten weten waar ze op moeten letten.
Veiligheidskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen dragen
Wanneer je op jouw werk veiligheidskleding draagt, ben je er zeker van dat deze de juiste bescherming biedt tegen mogelijke gevaren. Veiligheidskleding zoals veiligheidshesjes, veiligheidslaarzen en veiligheidsbrillen moeten voldoen aan de standaarden van de fabrikant.
Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen, een valhelm en oorkleppen dragen ook bij aan de veiligheid. Deze middelen moeten ook voldoen aan de standaarden van de fabrikant. Maak afspraken over welke kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht zijn om te dragen op het werk.
Volg een cursus
Ja, ook veiligheid is een kwestie van leren. Daarom zijn er verschillende handige cursussen die je kan volgen, zoals de BHV cursus en de VCA-cursus.
De BHV-cursus (bedrijfshulpverlening) is bedoeld voor medewerkers die in geval van nood eerste hulp moeten verlenen. Denk aan brand, een ontruiming en een zwaargewonde collega. De VCA-cursus (veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers) is bedoeld voor medewerkers die werken in risicovolle omgevingen, zoals in de bouw.
Investeer in veiligheidstraining
Investeer in veiligheidstraining om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de veiligheidsprotocollen die gelden op de werkvloer. Laat medewerkers een BHV-cursus volgen, bijvoorbeeld om te leren hoe ze moeten handelen in noodsituaties. Laat ook medewerkers die regelmatig gevaarlijke machines of apparatuur bedienen een VCA-cursus volgen om ervoor te zorgen dat ze kunnen werken met apparatuur en machines op een veilige manier. Zo voorkom je schade aan mens, milieu en materiële zaken.
Voer gevarenbeoordelingen uit
Een gevarenanalyse is een proces die wordt gebruikt om de veiligheid van het werk te controleren. Het helpt om risico’s op de werkvloer in kaart te brengen en maatregelen te treffen om ze te minimaliseren. Je kan dit proces uitvoeren door de locatie, machines, middelen en processen te inspecteren en het identificeren van potentiële risico’s. Daarnaast is het belangrijk dat alle medewerkers zich ervan bewust zijn hoe ze invloed hebben op de veiligheid op de werkvloer en wat ze in geval van een Noodsituatie moeten doen.
Heb een plan voor noodsituaties
Een cruciaal onderdeel van veiligheid op de werkplek is het nemen van voorzorgsmaatregelen voor noodsituaties. Bijvoorbeeld, wat gebeurt er als er plotseling een merk uitbreekt in uw gebouw? Je dient een plan te hebben voor dergelijke situaties en iedereen moet weten wat hun taak is.