Simeon ten Holt festival 2007 in Alkmaar


Alkmaar eert 8 & 9 juni Bergense componist

ALKMAAR, 20070309 -- Vrijdag 8 en zaterdag 9 juni 2007 eert Alkmaar de Bergense componist Simeon ten Holt met een festival. Directe aanleiding daartoe vormt de locatiespecifieke voorstelling DUIVELDANSEN II + III + IV onder leiding van pianist~componist Bastiaan Brink, die in het voorjaar in een 8-tal kerken in Nederland zal worden opgevoerd en in Alkmaar in de Grote Sint-Laurenskerk te zien zal zijn. Exclusief voor Alkmaar wordt dit programma uitgebreid met een uitvoering van Canto Ostinato voor twee vleugels in Theater de Vest, een lezing en een film/ documentaire in Provadja en diners in Provadja en Grand Caf De Studio.

Simeon ten Holt (Bergen, 1923) is een van de belangrijkste Nederlandse componisten van hedendaagse muziek. Zijn pianowerken bestaan uit zich herhalende patronen waarin de pianist onafgebroken speelt. De repeterende structuur in zijn muziek schept een marge van vrijheid waarin voor de uitvoerder(s) ruimte bestaat te spelen met het aantal herhalingen, de dynamiek en de combinatie van muzikale lagen. Over de geleidelijke sfeertransformatie die hierdoor ontstaat zegt Simeon ten Holt: `Door het verschuiven van accenten, het aanbrengen van dynamische contrasten verandert het karakter van het muzikale profiel. Men wentelt het in tijdruimte zwevende muzikale ding en zoekt de verschillende posities ten opzichte van het licht.' Door het open scenario wijst Ten Holt op een grens waarachter niemand weet wat er is of kan worden. Hierdoor zijn de uitvoeringen van zijn werk zowel voor de pianisten als het publiek altijd weer een uniek muzikaal avontuur.

De kaartverkoop voor het Simeon ten Holt festival is inmiddels gestart en vindt uitsluitend plaats via Theater de Vest, telefoon 072-5489999 of via www.theaterdevest.nl. Toegangskaarten kunnen los worden besteld of in combinatie, men ontvangt dan 2,50 korting per concert/activiteit (met uitzondering van de diners). Meer informatie over het programma is te vinden op de website www.bastiaanbrink.com.

PROGRAMMA SIMEON TEN HOLT FESTIVAL 2007 - ALKMAAR

DUIVELDANSEN II + III + IV
Vrijdag 8 & zaterdag 9 juni * Grote Kerk * 21.30-23.00 uur * 15,=
`Ieder mens wordt geleid door een engel en een demon en tussen die twee bestaat een merkwaardige, precieuze relatie...' < Simeon ten Holt>

In de sacrale ambiance van de Grote Kerk geven pianisten Ivo Janssen en Bastiaan Brink een uitvoering van Soloduiveldans nr. 2, 3 en 4 van componist Simeon ten Holt in combinatie met drie solodansen. Choreografen Ireen Kurvers, Hillary Blake Firestone en Eva Baumann lieten zich inspireren door de muziek en de locatie. De verweving van licht en duister in het menselijk bestaan staat centraal in hun dansen, die gaan over de relaties lichaam en geest, vreugde en verdriet, goed en kwaad. Op basis van de vele vrijheden in de muziek en de architectuur van de kerk gaan pianist en danseres letterlijk een dialoog aan met elkaar en hun omgeving. Zowel engelen als demonen krijgen een podium om te dansen, in een voorstelling die de kracht van het leven in al haar schakeringen beschrijft.

LEZING + FILM/DOCUMENTAIRE
Vrijdag 8 juni * Provadja * 19.00-21.00 * 7,50
Kees Wieringa is een van de belangrijke vertolkers van het werk van Simeon ten Holt. Voorafgaand aan de documentaire/film (Ramn Gieling) leidt hij ons door de muzikale wereld van Ten Holt.

CANTO OSTINATO
Zaterdag 9 juni * Theater De Vest * 19.00-21.00 uur * 15,=
De uitvoering van Canto Ostinato voor twee vleugels door Kees Wieringa en Polo de Haas ontving in 2003 een gouden cd. Een unicum in de wereld van de hedendaagse klassieke muziek!

LIEVELINGSDINER VAN DE COMPONIST
Vrijdag 8 juni * Provadja * 17.30-18.45 uur * 17,50 * Reserveren aanbevolen
Zaterdag 9 juni * Grand Caf De Studio * 17.30-18.45 uur * 22,50 * Reserveren aanbevolen
Speciaal voor dit festival stelde Ten Holt een diner samen bestaande uit diverse gangen die behoren tot zijn favoriete gerechten. Een uitdaging voor de koks van Provadja en Grand Caf De Studio in De Vest.


Deel: ' Simeon ten Holt festival 2007 in Alkmaar '
Lees ook