Spoffin 2016: toegankelijk toptheater


Internationaal festival voor professioneel buitentheater met 17 Nederlandse premières

AMERSFOORT, 20160810 -- Professionele theatermakers uit 17 overwegend Europese landen komen van 25 tot en met 28 augustus naar Spoffin, het internationale festival voor professioneel buitentheater in Amersfoort, om hier hun nieuwste voorstellingen te spelen. Op het programma van deze zevende editie staan 32 producties - meer dan 160 voorstellingen - waarvan ruim de helft Nederlandse premières. Het festival biedt naast de laatste ontwikkelingen op het gebied van straat-, circus- en locatietheater veel ruimte aan nieuwe, veelbelovende dansproducties. Spoffin presenteert voorstellingen die je raken; het brein prikkelen, het hart laten smelten of een ongegeneerde schop in het kruis geven. Idealiter zelfs alledrie tegelijkertijd.

Spoffin 2016 geeft een staalkaart van wat er nieuw en interessant is op het gebied van straat- en locatietheater in Europa. De programmering, met overwegend middelgrote en kleinere producties, is breed: van toegankelijke voorstellingen voor jong en oud tot pareltjes voor de echte theaterliefhebber. Het accent van deze zevende editie ligt op dans, vertelt artistiek leider Alfred Konijnenbelt. ‘We hebben een aantal briljante dansvoorstellingen, zoals die van Joli Vyann (GB), Lucio Baglivo (ES), Héctor Plaza & Agnes Sales (ES), BOD.Y (SK), HURyCAN (FR/AR) en Cie. Woest (NL/BE).’ Met de laatste twee groepen heeft Spoffin een speciale band: zij werken tijdens een residentie in Amersfoort aan hun nieuwe producties. ‘Van Asuelto van HURyCAN heb ik al een try-out gezien; een topproductie die zeker internationaal heel veel aandacht gaat trekken. De nieuwe productie van Cie. Woest gaat pas in 2017 in première, we krijgen hier een work-in-progress te zien van één van de meest vernieuwende dansgezelschappen van de lage landen die zich op buitentheater richt.’

Spoffin presenteert dit jaar 17 Nederlandse premières, waaronder de internationaal geprezen voorstelling Antiwords van Spitfire Company in voormalig klooster Mariënhof. Antiwords is gebaseerd op een eenakter van Václav Havel. De Tsjechische groep maakte er een stuk van waarin één krat bier en twee vrouwen in mannenpakken met oversized maskers de hoofdrollen spelen.
Rui Paixão, de beste eigentijdse clown van Portugal, komt met zijn theaterproject Cão à Chuva naar Amersfoort om de boel eens flink op te schudden. Hij beschouwt de straat als een jungle en laat je een héél andere kant van het clown-zijn zien. Konijnenbelt: 'Hij heeft een gezicht dat je niet snel van je netvlies krijgt. In zijn act wisselen cynisme en poëzie elkaar in hoog tempo af; fascinerend om te zien. De voorstelling is ons ingefluisterd door artistiek leider Bruno Costa van festival Imaginarius in Portugal, door Spoffin uitgenodigd als gastprogrammeur. Costa koos voor de jonge clown Rui Paixão, die ook door Cirque du Soleil is uitgenodigd om in hun grote shows te spelen. Aan de andere kant van het theatrale spectrum zit Marte Boneschansker. Zij klimt speciaal voor Spoffin hoog de Onze-Lieve-Vrouwetoren in, waar zij als kluizenaar juist heel stilletjes haar publiek opwacht, voor een intieme één-op-één ontmoeting.’

Benieuwd wat er gebeurt als een voormalig turnkampioene en een kickbokser samen een dansduo vormen? Héctor Plaza en Agnes Sales [CAT/ES] laten het zien in de dansvoorstelling Ehiza, eveneens een primeur voor Nederland. Andere Nederlandse premières komen onder veel meer van Stalker Teatro, een Italiaanse groep die beeldende kunst verbindt met straattheater, Joli Vyann (GB), een gezelschap dat haar internationale reputatie dankt aan fascinerende en pakkende voorstellingen waarin performers eigentijdse vraagstukken verbeelden in een werveling van dans, circus en theater en BOD.Y, een productiehuis in de Slowaakse hoofdstad Bratislava.

Meer dan 200 groepen en artiesten hebben zich dit jaar aangemeld voor het OFF-programma. Een record aantal, meldt Konijnenbelt. Inzendingen kwamen uit 35 verschillende landen en de kwaliteit en professionaliteit ligt elk jaar weer hoger. Konijnenbelt heeft uit alle inzendingen 21 voorstellingen geselecteerd. Naast Spoffin IN en Spoffin OFF kent het festival ook een randprogrammering voor professionals, Spoffin PRO. Programmeurs van verschillende Europese festivals en andere theaterprofessionals komen naar Amersfoort voor een programma met workshops, pitches en een debat.


Deel: ' Spoffin 2016 toegankelijk toptheater '
Lees ook