Festival 100 jaar Aardappeloproer Amsterdam


Een roerig volkje op de Oostelijke Eilanden

AMSTERDAM, 20170620 -- Er was honger in 1917 en de aardappels die er waren, werden verkocht aan het buitenland. De vrouwen van de Oostelijke Eilanden en de Jordaan pikten dat niet meer. Men kwam in opstand. De opstand werd neergeslagen met als gevolg 10 doden en 130 gewonden. Het festival gedenkt niet alleen, maar toont ook de energie van de buurt. Meer dan 100 vrijwilligers zetten zich in: professionele theateroptredens, rondwandelingen een galerie enz. De burgemeester van Amsterdam opent het festival op donderdag 29 juni. zie: www.aardappeloproer.nl.

[Affiche 100 jaar Aardappeloproer in Amsterdam]
Foto Spaarnestad

Het aardappeloproer ontstond door honger en ziekte in arme volksbuurten zoals de Jordaan en de Eilanden. Vrouwen verloren hun werk als dienstmeisje of kookster in de grachtenhuizen, waar ook minder te besteden was. De taak van de arme vrouwen was niet alleen geld verdienen maar ook een maaltijd verzorgen voor hun gezin. Een maaltijd die voornamelijk bestond uit aardappels. De goede aardappels werden achtergehouden voor de militairen en de export. De vrouwen uit de volksbuurten besloten dit niet langer te pikken. Ze begonnen al in 2016 met plundertochten door de stad om aardappelen te stelen uit opslagplaatsen. Het aardappeloproer was de uitbarsting van hun strijd voor voedsel. Zij behaalden een overwinning, samen met hun buurtgenoten. Er viel toen al wat te vieren!

Nog steeds blijven de Oostelijke Eilanden - in economische zin - achter ten opzichte van De Plantage en het Centrum, al zijn zij inmiddels onderdeel van het centrum van Amsterdam. Nog steeds kleurt de sociale geschiedenis het karakter van de buurt. In de afgelopen 100 jaar zijn er veel verbindingen ontstaan tussen de Eilanden en het centrum. Het aantal bruggen neemt letterlijk en figuurlijk toe. De Eilandbewoners van nu houden van hun buurt vanwege de ruimte aan lucht en water, het groen, de variëteit aan bewoners en de mengeling daarvan. Dit karakter willen de bewoners graag behouden. Daarvoor zetten velen zich nog steeds op een zelfbewuste en eigenzinnige manier in.


Deel: ' Festival 100 jaar Aardappeloproer Amsterdam '
Lees ook