Vakantiejaarmarkt Mill op woensdag 2 augustus 2017


“Dankzij heel wat vrijwilligers kunnen we elk jaar deze Vakantiejaarmarkt organiseren”

MILL, 20170724 -- Op woensdag 2 augustus 2017, zal voor het 34 e achtereenvolgende jaar van 10.00 uur tot 18.00 uur de Vakantiejaarmarkt in Mill georganiseerd worden. Sinds 2006 is RKSV Juliana Mill en Stichting Activiteiten Mill verantwoordelijk voor dit evenement, waar elk jaar bijna 20.000 bezoekers uit een grote regio op af komen.

[Vakantiejaarmarkt Mill op woensdag 2 augustus 2017] Ontstaan
In 1984 werd voor het eerst de Vakantiejaarmarkt gehouden. “Dat was een initiatief vanuit de weekmarkt,” vertelt Jan vd Wiel, die namens voetbalvereniging Juliana betrokken is bij de organisatie van de Vakantiejaarmarkt. “De marktlieden wilden eens per jaar de weekmarkt wat groter en feestelijker opzetten. Vandaar dat ze extra marktkramen lieten komen, wat vermaak regelden en ook de horeca sloot hierbij aan.” Gekozen werd om dit te doen op de eerste woensdag van de bouwvakvakantie, mits deze gelijktijdig zou zijn met de Nijmeegse Vierdaagse. Dan is de Vakantiejaarmarkt een weekje later. Dit resulteerde in de stichting Vakantiejaarmarkt Mill.

Nieuwe organisatie
De Vakantiejaarmarkt maakte tot en met 2003 officieel deel uit van het marktbeleid van de gemeente Mill en Sint Hubert. “In 2003 besloot de eigenlijke stichting Vakantiejaarmarkt ermee te stoppen,” vertelt Corné Kremers die als voorzitter van Stichting Activiteiten Mill ook betrokken is bij de Vakantiejaarmarkt. “De gemeente zag vanaf toen de Vakantiejaarmarkt als los evenement en 2 jaar op een rij werd deze door een externe partij georganiseerd.” Juliana organiseerde in die tijd al diverse jaren de braderie en samen met Stichting Activiteiten Mill besloot men om een vergunning aan te vragen om de Vakantiejaarmarkt te mogen organiseren.

Assistentie
Bij de Vakantiejaarmarkt heeft Juliana en SAM sinds 2006 assistentie van organisatiebureau Koolen en Koolen. Jan: “Wij verzorgen de vergunningen, hebben contacten met alle lokale ondernemers, doen de promotie en regelen alle vrijwilligers die ons die dag helpen. Koolen en Koolen hebben contact met de marktkooplieden en regelen dat gedeelte.” “Zij organiseren in het hele land tal van grote markten en kennen veel meer kooplieden dan wij, waardoor we een veel gevarieerdere markt op kunnen zetten,” vult Corné aan.

Opbrengst
Door het verhuren van grondplaatsen en marktkramen brengt de Vakantiejaarmarkt geld op voor Juliana en SAM. “Die opbrengst besteden we als Juliana vooral aan de jeugdopleiding en talentontwikkeling binnen onze voetbalvereniging. Dankzij de Vakantiejaarmarkt kunnen we door het jaar heen heel wat andere jeugdactiviteiten organiseren.” Dat geldt ook voor Stichting Activiteiten Mill. Corné: “Wij organiseren bijvoorbeeld de Nieuwjaarsduik, het Oerparcours en zijn betrokken bij activiteiten als de avond wandel vierdaagse, Biergondisch Mill en het Zotte Zomer Festival. Wij krijgen geen subsidie van de gemeente maar door de opbrengsten van de Vakantiejaarmarkt kunnen we dat alles toch organiseren en bekostigen. Ook sponsoren we bijvoorbeeld al enkele jaren shirts voor deelnemers aan de Vierdaagse.”

Vakantiejaarmarkt 2 augustus
Ook dit jaar zijn er op de Vakantiejaarmarkt in Mill weer een kleine 300 marktkramen en verkoopwagens te vinden. Maar ook zijn er diverse attracties voor kinderen en zijn er her en der gezellige terrasjes. “Bij dit alles kunnen we gelukkig rekenen op een groot aantal vrijwilligers,” vertelt Jan. “Zij staan in alle vroegte al bij de invalswegen naar het centrum om kooplieden naar hun plaats te verwijzen, regelen het parkeren en aan het einde van de dag helpen zij weer met opruimen en het centrum schoonmaken. Zonder hen zou dit alles echt niet lukken.”

Kijk voor meer informatie op www.vakantiejaarmarkt.nl


Deel: ' Vakantiejaarmarkt Mill op woensdag 2 augustus 2017 '
Lees ook