Verlaten bergparadijs in Toscane roept 'alleskunners' op pioniersdorp uit te bouwen


Pioniersdorp geeft wie meewerkt korting, alleskunner verblijft gratis in Toscaans bergparadijs

BORGO DI GELLO, Italië, 20150105 -- Vorig seizoen kusten drie Amsterdamse ondernemers een verlaten middeleeuws dorp in het heuvelachtige oosten van Toscane weer tot leven. Negentig dagen boden zij een vakantieverblijf met een jong spontane service en vele lokale lekkernijen. Vanwege het succes zal het dorpje in 2015 een permanenter karakter krijgen met hulp van de gasten. Die kunnen rekenen op korting of zelfs een gratis verblijf wanneer ze daadwerkelijk meehelpen om het bergparadijs Borgo di Gello uit te bouwen. Handige Harry’s betalen daarom niets, activo’s driekwart van het tarief en voor diegenen die ultiem willen relaxen geldt het gewone tarief.

Toscaans bergparadijs geeft klussers kortingDolce far niente

“Dolce far niente is bij uitstek een geschikte levenshouding op onze berg”, verklaart de half-Italiaanse initiatiefnemer Igor Sancisi. “Maar zo is deze plek niet gereed gekomen.” vult Mart Hijmans aan. “Vorig jaar hebben wij echt moeten zwoegen om een hoeve te verbouwen tot een luxe verblijf. Later in de zomer kwam daar nog een zwembad bij.” zegt Leonard Crijns. Dit jaar nodigt Novanta hun gasten nadrukkelijk uit mee te bouwen aan de renovatie en uitbreiding van voorzieningen in Borgo di Gello. Sancisi: “In ieder geval mikken we op een bakkerij/pizzeria, een luxe spa, een boomhut en een tweede hoeve, maar ook van wie zelf iets speciaals naar de berg weet te brengen horen wij graag!” Volledige bijdragen worden beloond met een gratis verblijf waarna genoeg valt te genieten.

I pazzi Olandesi

Toscane is vol van klassieke B&B’s, dus wat bezielt die Amsterdammers daar een hotel te openen? Borgo di Gello is de ideale vakantiebestemming voor wie het platgetreden Toscane wil vermijden. Buiten ‘i pazzi olandesi’ vinden de boeren rond Borgo di Gello eveneens de weg naar boven. Na decennia van afwezigheid gaan hun producten de berg weer op. Gasten bereiden vervolgens deels zelf de maaltijd. Zij komen in aanraking met het echt Italiaanse leven dat, zo weet iedereen, een groot gedeelte van de dag om eten draait.

“Novanta biedt unieke ervaringen rond het verbouwen en bereiden van lokale producten die de nieuwsgierigheid van stadsmensen vervult. De gasten worden onderdeel van een wereld waar natuur en eten hand in hand gaan. Alles en iedereen in Borgo di Gello is verbonden met elkaar.” beschrijft Aafke van der Lippe, die vorig seizoen enthousiast de berg op reed om een kijkje te nemen en zich kort daarna aansloot bij de initiatiefnemers.

Truffels, prosciutti en grappa

Speur mee naar truffels met Nicola en zijn hond Chicca en bezoek de oude boerderij van Fabrizio waar hij van vrij rondscharrelende varkens zijn eigen salami en prosciutti vervaardigt alsook een keur aan zelf geschoten wild en gevogelte aanlevert. Grappa komt gewoon van buurman Franco en alle lokale producten belanden op de lange tafels die bovenop de berg het decor vormen van heerlijk ontspannen maaltijden.

‘s Avonds worden de wijnen ontkurkt van een cantina uit Arezzo, de stad die als decor diende in La Vita e Bella ligt een uur in zuidelijke richting. Dichterbij liggen het idyllische burchtdorpje Poppi, de kloosters van Camaldoli en La Verna alsook het geboortehuis van Michelangelo.  

Voor wie avond aan avond genoeg sterren aan de Toscaanse hemel heeft aanschouwd, is er nog een ruim repertoire van Italiaanse filmklassiekers die in de openlucht kunnen worden afgespeeld. De onderkomens in Borgo di Gello zijn stuk voor stuk rustiek te noemen en bieden een haast rauwe vorm van luxe. Verder is er de mogelijkheid om te gaan vliegvissen en ‘s nachts is er een wildzwijnsafari.

Toscaans plattelandsleven 

In Borgo di Gello proef je het plattelandsleven van Toscane. De bossen van Casentino bieden prachtige vergezichten en voor dagen vertier. Verkwikkend is ook het kleine zwembad dat vorig jaar is aangelegd. En voor wie dieper in het water wil plonsen, meandert onderaan de berg rond gigantische basaltrotsen de bergbeek Corsalone. Ideaal voor klimtochten of voor een ontspannende picknick.

Niet te missen

Novanta roept geïnteresseerde bouwers op om zich via de website te melden en jaagt vakantiegangers aan vooral mee te genieten! Vanaf mei 2015 wacht de eerste gasten wederom een warm onthaal. Het pioniersdorp biedt niet te missen ervaringen voor:
  1. Alleskunners- Bouw mee aan de renovatie en opbouw van het dorp en wordt beloond met een gratis verblijf.
  2. Activo’s– Werk mee met o.a. voorbereidingen in de keuken, houtsprokkelen, dierenverzorging, eierenrapen, kruiden foerageren, poolbar bijvullen en andere kleine klusjes en krijg 25% korting op het verblijf.
  3. Ultieme relaxers– Geniet van alles wat Novanta te bieden heeft en kom volledig tot rust in dit bergparadijs voor het normale tarief.

Deel: ' Pioniersdorp in Toscane beloont 'Alleskunners' met unieke vakantie '
Lees ook