Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app


Plaatsengids.nl maakt regionale reisgidsen overbodig

LEERDAM, 20161012 -- Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die daarbij altijd worden vergeten; de kleine buurtschappen in het buitengebied. Uitgeverij Plaatsengids.nl heeft als doel het kleinschalig plattelandstoerisme in eigen land te promoten. Juist op dit gebied hebben óók de buurtschappen veel te bieden. Plaatsengids.nl heeft daarom naast alle steden en dorpen nu ook de 5.000 ‘vergeten buurtschappen’ beschreven. Tevens heeft zij daar nu een handige gratis kaart-app voor gemaakt. Alle mogelijke informatie over al onze 7.500 plaatsen is daardoor nu met één druk op de knop op te vragen.

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één appOnbekend maakt onbemind

Onze kleinste woonplaatsen, de 5.000 buurtschappen in het ‘buitengebied’, waren tot nu toe niet of nauwelijks systematisch beschreven. Vermoedelijk omdat ze zo onbekend zijn - wat vooral komt omdat ze in het postcodeboek sinds 1978 zijn ‘vergeten’, voor de helft niet eens plaatsnaamborden hebben, en zelfs deels in de atlassen zomaar zijn ‘uitgegumd’ - en omdat ze zo klein zijn. En men wellicht daarom denkt dat er weinig over te vertellen valt (een vicieuze cirkel dus). Maar niets is minder waar! Want ook de buurtschappen zijn, hoe klein soms ook, leefgemeenschappen met een eigen identiteit en cultuur, met een eigen geschiedenis, bezienswaardigheden, evenementen, natuurgebieden en toeristische en recreatieve activiteiten. En ook waar de plaatsnaam eigenlijk vandaan komt is vaak een interessant verhaal, dat al iets over de ontstaansgeschiedenis van een plaats vertelt.

5.000 buurtschappen: klein maar fijn

Hoofdredacteur Frank van den Hoven (1962) uit Leerdam - die deze materie al sinds 1993 bestudeert en eerder al enkele regionale reisgidsen heeft gemaakt: “Ik heb er mijn levenswerk van gemaakt om naast de 2.500 steden en dorpen vooral óók de toeristische ‘underdogs’, de 5.000 ‘kleine kernen’ in het buitengebied, figuurlijk en vanaf heden ook letterlijk ‘op de kaart’ te zetten. Júist omdat die door andere instanties - zoals gemeenten, VVV’s, PostNL, Wikipedia, heemkundekringen en regionale reisgidsen - doorgaans worden vergeten.”

Alles over Nederland nu op één site

Met enkele collega-redacteuren en tientallen vrijwilligers heeft Van den Hoven er sinds 2008 aan gewerkt om alle 7.500 plaatsen in ons land systematisch volgens een encyclopedische opzet te beschrijven op de website Plaatsengids.nl (er zitten inmiddels bijna 50.000 manuren redactiewerk in!). Zodat iedereen nu letterlijk met een druk op de knop snel kan vinden wat hij zoekt, over welke plaats dan ook. Alle onderwerpen staan bovenaan een plaatspagina namelijk met knoppen aangegeven, zodat iemand gericht naar de onderwerpen kan springen die hem interesseren - zoals Bezienswaardigheden of Evenementen - en daarvoor niet per se de hele pagina hoeft door te lezen of te scrollen.

Niet meer tikken, alleen nog klikken met de kaart-app

Als iemand gericht iets van een specifieke plaats wil weten, kan hij die in de site-versie middels de zoekfunctie opvragen. Vanaf heden is er nu ook  een kaart-app, waarop alle 7.500 plaatsen als link op de kaart van Nederland staan aangegeven. Dat is vooral handig als je als wandelaar of fietser in een bepaalde streek op vakantie bent. De plaatsen waar je dan doorheen komt, en waar je meer over wilt weten, kun je op de kaart-app eenvoudig op je mobiel aanklikken, zonder dat je nog iets hoeft in te tikken. Dat is handig bij lange plaatsnamen - zoals Gasselternijveenschemond - en het voorkomt de kans op tikfouten.

Links naar alle relevante sites elders op het internet

Handig want tijdbesparend is verder dat Van den Hoven alle nuttige informatie die over een plaats op het internet te vinden is, op één pagina heeft samengevat, met links naar die pagina’s voor wie er meer over wil weten. Er zijn namelijk heel veel thematische websites, over toeristische objecten zoals kerken, molens, kastelen, forten, klokkenstoelen, watertorens, veerpontjes en wat al niet meer. Maar als je alles van één plaats wilt weten, moest je al die sites afzoeken om te zien of er van jouw plaats een beschrijving van een kerk, molen, kasteel en dergelijke is.

Plaatsengids.nl heeft dit probleem opgelost door van alle 7.500 plaatsen een informatieve homepage te maken, met bondige beschrijving van de status, naamsaspecten, ligging, statistieken, geschiedenis, bezienswaardigheden,  evenementen, natuur en recreatiemogelijkheden. Voor wie zich nader wil verdiepen, zijn per plaats vaak tientallen ‘deeplinks’ opgenomen naar o.a. de hiervoor genoemde thematische sites. Zodat je daar gelijk in de goede plaats terecht komt, en daar op die sites niet zelf naar hoeft te zoeken. De site-versie en de kaart-app kun je vinden op www.plaatsengids.nl.


Deel: ' Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app '
Lees ook