Toerisme Spanje en Griekenland ondanks crisis weer in de lift


WOERDEN, 20130403 -- Ondanks de crisis in Nederland, Griekenland én Spanje kiest de Nederlandse toerist toch weer voor een vakantie naar een van deze zonbestemmingen. Na de teleurstellende boekingscijfers de afgelopen tijd zitten Griekenland en Spanje, ondanks de aanhoudende crisis in deze landen, toch weer in de lift, zo blijkt uit onderzoek van reisaanbieder Tjingo.nl en het wordt tevens bevestigd door zowel het Spaans als Grieks Verkeersbureau.

Tjingo deed onderzoek naar de populariteit van de Griekse en Spaanse eilanden. Ook de Spaanse costa’s werden onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat met name Spanje een zeer populaire vakantiebestemming is. Toch beschikt ook Griekenland over verschillende eilanden waar de Nederlanders maar weer wat graag van hun vakantie komen genieten.

Populaire Spaanse costa’s
Spanje is altijd al een populaire bestemming geweest onder de Nederlanders, zo blijkt ook weer uit de boekingscijfers van  de afgelopen jaren. In 2011 had Spanje, net als vele andere landen, te maken met een daling van het aantal boekingen. In 2012 klom Spanje weer omhoog en waren de costa’s weer populaire vakantiebestemmingen onder de Nederlanders.

De Costa del Sol, met bekende plaatsen als Torremolinos, Marbella en Torre de Mar, is met 42% veruit de populairste kustregio van Spanje. Dit kustgebied maakte, met een stijging van 8% ten opzichte van 2011, tevens de grootste groei door.  De Costa Dorada met haar lange, brede stranden aan de oostkust van Spanje is met 16% erg in trek bij de Nederlandse toerist. Denk hierbij vooral aan plaatsen als Barcelona, Salou en La Pineda. Ook de Costa Brava met plaatsen als Blanes, Lloret de Mar en Tossa de Mar nam met 5% in populariteit toe.

De populairste Spaanse eilanden
Opvallend is dat de Spaanse eilanden tegenwoordig populairder zijn dan de Spaanse costa’s. Gran Canaria was in 2012 met 31% het meest geliefde eiland. Met name partyeiland Ibiza is flink in opkomst. Ook Tenerife is nog steeds een populaire bestemming en behoort samen met Gran Canaria en Mallorca tot de top 3 best gewaardeerde Spaanse eilanden.

Welke Spaanse bestemmingen zijn minder gewild?
Waar de meeste kustbestemmingen populairder worden, neemt de Costa Blanca (o.a. Benidorm) met 7% in populariteit af. Ook het aantal boekingen naar het Spaanse eiland Fuertaventura neemt door de jaren heen af. Verder wordt ook het Canarische Eiland La Palma steeds minder aantrekkelijk gevonden en dalen de boekingen daar met maar liefst 49% ten opzichte van 2009.

Waar u moet zijn in Griekenland
De Griekse eilanden zijn flink getroffen door de lokale crisis, maar lijken weer in de lift te zitten. De boekingen naar het populaire Kreta zijn in 2012, in vergelijking met 2011, met 29% toegenomen. Ook het eiland Kos is geliefd onder toeristen en is ten opzichte van 2011 met 63% gestegen. In 2012 nam ook de populariteit van het eiland Rhodos weer toe, namelijk met 31%. Samos en Corfu lijken daarentegen definitief uit de gratie bij de Nederlandse toerist. Op deze eilanden is nog weinig herstel te zien.
 
De verwachtingen voor 2013
Uit de trends voor 2013 kan worden geconcludeerd dat vroegboekers voornamelijk weer naar de Costa del Sol boeken. Ook de Costa del Maresme met plaatsen als Calella, Malgrat de Mar en Pineda de Mar neemt in populariteit toe. De Costa Brava wordt waarschijnlijk, zoals gebruikelijk voor deze kustregio, weer door de laatboekers geboekt. De eerste cijfers voor de Spaanse en Griekse eilanden van 2013 laten sterke overeenkomsten zien met de boekingen van het afgelopen jaar.

De volledige resultaten van het onderzoek naar de populariteit van vakanties naar Spanje en Griekenland zijn te vinden op https://tjingo.nl/persberichten/69


Deel: ' Toerisme Spanje en Griekenland ondanks crisis weer in de lift '
Lees ook